Climategate II: studiul ONU privind încălzirea globală este contestat. Ce s-a întâmplat de fapt în ultimii 15 ani?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se încălzeşte sau nu Planeta?
Se încălzeşte sau nu Planeta?

Noul raport al unei comisii ONU privind încălzirea globală este deja contestat de către reprezentanţii mai multor organizaţii şi de alţi cercetători. De altfel, se vorbeşte despre măsluirea raportului pentru susţinerea ideii că planeta se încălzeşte.

Raportul ONU arată că, în proporţie de 95%, planeta se încălzeşte, iar omaenii sunt de vină pentru acest lucru. Un cercetător de la Massachussetts Institute of Technology a condamnat raportul comisiei pentru că nu ia în considerare ultimii 15 ani, când planeta a rămas la acelaşi nivel al temperaturilor.

"Raportul IPCC s-a scufundat într-o hilară incoerenţă", a declarat Richard Lindzen pentru Climate Depot, un site climatosceptic. "Sunt atât de încrezători în modelele lor, încât uită discrepanţele dintre modele şi observaţii", a mai adăuzgat Lindzen.

IPCC, comisia ONU care a realizat acest raport a omis faptul că în ultimii 15 ani planeta a rămas la aceeaşi temperatură. Motivul? Cercetătorii au spus că temperatura excesivă a fost absorbită de oceane. "Scuza lor pentru absenţa încălzirii din ultimii 15-17 ani este că oceanele au ascuns căldura. Este doar o recunoaştere a faptului că modelul nu simulează schimburile de căldură între suprafaţă şi oceane", a adăugat cercetătorul.

Scandalul reducerii ratei de încălzire

Climategate II este scandalul început la jumătatea lunii septembrie. Cercetătorii au încercat să explice de ce planeta nu s-a mai încălzit în ultimii 15 ani, deşi emisia de gaze de seră a crescut. "Associated Press" a obţinut documente care arată că există îngrijorări în rândul guvernelor în privinţa acestui lucru inexplicabil.

Potrivit raportului IPCC, rata încălzirii globale din 1998 - 2012 a scăzut la jumătate din rata înregistrată din 1951 în 1997. Studiul citează variaţia naturală a sistemului climatic, efectul de răcire al erupţiilor vulcanice şi activitatea solară. Aparent, Germania a dorit ca referinţa la reducerea încălzirii globale să fie eliminată din raport. De asemenea, SUA au cerut autorilor studiului să includă ipoteza transferării căldurii spre oceane. În plus, belgienii au contestat raportul pentru că 1998 a fost un an foarte cald şi nu poate fi folosit ca referinţă pentru începutul unei statistici. Nu numai aceste state au avut probleme, Ungaria a declarat că raportul ar oferi argumente scepticilor încălzirii globale.

Ce rămâne în urma raportului ONU? Controversă. Scepticii, cum e Marc Morano de la Climate Depot spun că "polii au avut mai multă gheaţă, Antarctica a bătut recordurile absolute, temperaturile nu au mai crescut de 15 ani, numărul de urşi polari creşte, numărul de incendii scade, nivelul oceanelor nu creşte atât de rapid pe cât se credea şi se înregistrează din ce în ce mai puţine tornade". În acest context, raportul IPCC este unul controversat.

Ştim că oamenii provoacă încălzirea globală, dar aceasta este o realitate atât de marcantă pe cât se credea sau ritmul de încălzire este mai mic? Poluarea este o realitate, dar este ea o realitate pentru încălzire sau doar pentru scăderea calităţii aerului? E planeta mai verde? Nu, dar s-ar putea să fie mai rece decât credeam.

Haideţi să discutăm. Vă aşteptăm pe Tech Adevărul. 
 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite