Românii de la Gameleon, printre câştigătorii Intel Business Challenge Europe 2013
0Victor Popescu şi Vlad Alexandru Radu, cei doi cofondatori ai startupului Gameleon, s-au calificat în finala Intel Business Challenge World 2013.
Echipa de români a reprezentat Bulgaria în competiţia Intel Business Challenge Europe 2013. Startupul din România a participat din partea bulgarilor deoarece au fost finanţaţi de o companie din Bulgaria.
Gameleon este o platformă care permite oricărei persoane să-şi creeze propriul joc, fără să necesite cunoştinţe de programare.
Jocurile sunt create cu ajutorul unei interfeţe vizuale, foarte uşor de folosit. ”Şi bunica ar putea să facă un joc, dacă i-aş explica conceptul de drag&drop”, a declarat Vlad Alexandru Radu, pentru ”Adevărul”.
Platforma poate fi accesată la adresa editor.gameleon.co şi, deocamdată, este în versiune beta. Românii de la Gameleon s-au clasat pe locul patru şi vor participa la finala Intel Business Challenge World 2013, ce va avea loc în California, în octombrie.
Ecranele tactile capătă a treia dimensiune
Locul 1 a fost adjudecat de echipa de italieni SEM+ (Sesing ElectroMagnetic Plus). Startupul a creat şi brevetat o nouă tehnologie care permite senzorilor capacitivi să înregistreze şi presiunea aplicată.
Această tehnologie şi-ar putea găsi aplicaţii atât pe dispozitive precum smartphone-uri şi tablete, dar şi pe ecranele flexibile sau curbate. Astflel, susţin co-fondatorii, tehnologia ar putea fi folosită pe haine, încălţăminte sau chiar şi maşini.
Parolele nu ne mai pot proteja, ce rămâne?
”Parolele nu ne mai pot proteja”, susţin slovacii de la Excalibur. Ei propun înlocuirea tuturor parolelor cu smartphone-ul. Mai mult, utilizatorul nici nu şi-ar da seama când se autentifică pe un site. De exemplu, utilizatorii sunt logaţi automat atunci când se află în proximitatea unui computer şi sunt deconectaţi automat atunci când smartphone-ul se depărtează de computer.
Co-fondatorii au creat şi un sistem criptografic despre care ei susţin că nu poate fi spart şi, astfel parolele sunt în siguranţă. Practic, ei se folosesc de informaţiile culese de telefonul mobil în timpul unei zile normale şi, ca măsură de securitate, sistemul îl întreabă pe utilizator ”Unde ai fost ieri la ora 2”, lucru pe care un hacker nu il poate sti.
Biomaterialele implantabile
Pe locul trei găsim un startup din Italia. Compania Tensive a dezvoltat un polimer sintetic care copiază arhitectura vaselor de sânge, odată injectat în organismul unui pacient. Această procedură va ajuta la reconstrucţia ţesuturlor şi va scădea durerea resimţită de pacienţi şi costurile operaţiior.
BioRepeller ţine bacterile la distanţă
Pe locu cinci s-a clasat un statup din Danemarca. BioRepeller a creat o tehnologie care nu permite bacteriilor să adere pe cateterele urinare. Acestea provocă, anual, 1,2 milioane de infecţii ale tractului urinar, în SUA şi Uniunea Europeană.
Despre intel Business Challenge Europe 2013
Competiţia Intel Business Challenge Europe 2013 se adresează celor cu idei de afaceri inovatoare bazate pe tehnologii din domenii ca software, aplicaţii pentru telefonia mobilă, electronică, robotică, energie şi generare de energie, biotehnologie şi nanotehnologie. Competiţia include şi o secţiune specială, Oameni şi societate, dedicată antreprenorilor sociali care folosesc tehnologia ca un instrument pentru soluţionarea unor probleme globale.
Cinci proiecte inovatoare ale românilor care construiesc viitorul
România a ajuns în finala Intel Business Challenge Europe 2013 cu trei echipe. Totuşi, din totalul de 24 de echipe finaliste, cinci au componenţă românească.