Imprimanta 3D împarte felii de viaţă şi moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kaiba Gionfriddo a primit un implant special, creat cu ajutorul
Kaiba Gionfriddo a primit un implant special, creat cu ajutorul

Imprimantele tridimensionale şi-au demonstrat utilitatea de multe ori şi există oameni care le folosesc pentru a salva vieţi. Imprimantele şi-au câştigat însă o faimă nedorită tipărind arme letale.

Viaţa unui copil de numai câteva luni din statul american Ohio a fost salvată cu ajutorul unei imprimante tridimensionale. Kaiba Gionfriddo suferea de o boală rară, numită traheobronhomalacie. Această condiţie este caracterizată de flaciditatea cartilajului de suport traheal, conducând la colaps traheal. Kaiba trebuia resuscitat zilnic şi risca să moară.

Doctorii au fost nevoiţi să creeze o atelă care să-i susţină traheea şi care să-i menţină căile respiratorii libere. Ei s-au folosit de o imprimantă 3D pentru a crea această proteză specială. Intervenţia chirurgicală a fost realizată de o echipă de medici americani, ajutaţi de profesorul Scott Hollister de la Universitatea din Michigan. La trei săptămâni după operaţie, micuţul nu mai are niciun fel de problemă de respiraţie.

Intervenţia a fost una foarte complicată şi, potrivit mamei lui Kaiba, „destul de mulţi doctori au avertizat că există şanse mari să nu iasă viu din spital“. Profesorul Hollister este cel care a crea atela cu ajutorul unei imprimante tridimensionale. „Cazul lui Kaiba este punctul maxim al carierei mele. Să construieşti ceva ce este folosit de un chirurg pentru a salva o viaţă – e  un sentiment extraordinar“, a declarat profesorul.

Atela implantată în pieptul băieţelului se va dizolva şi va fi absorbită în organism, pe măsură ce boala lui va dispărea. De cele mai multe ori, traheobronhomalacia se vindcă de la sine până la vârsta de trei ani.

atela 3d

Cine mai găteşte dacă mâncarea se tipăreşte

NASA vrea să se folosească imprimarea tridimensională pentru a crea mâncare.  Agenţia americană i-a oferit o bursă de 125.000 de dolari lui Anjan Contractor, inginerul care a creat o imprimantă 3D capabilă să „tipărească“ hrană.. Cei de la NASA speră că vor putea să le ofere astfel de hrană astronauţilor aflaţi în misiuni de lungă durată.

Imprimanta funcţionează pe bază de cartuşe pline cu pudre şi uleiuri. Substanţele din aceste cartuşe pot fi combinate în aşa fel încât să creeze o gamă variată de mâncăruri. Fiecare cartuş are o durată de viaţă de 30 de ani.

Anjan Contractor a demonstrat că invenţia funcţionează tipărind ciocolată. Inginerul va încerca, în următoarele câteva săptămâni, să creeze o pizza folosindu-se de imprimanta sa tridimensionala.

Sistemele de securitate nu „văd“ armele printate

Primul pistol 3D a fost a fost supus primului test la începutul lunii mai. Două săptămâni mai târziu a apărut pistolul de 25 de dolari (82 de lei) şi a rezistat, în primul test, la nouă focuri. Acest pistol a fost creat de doi ingineri din Wisconsin cu o imprimantă 3D care costă 1.800 de dolari. Cel care a construit pistolul susţine că a folosit plastic obişnuit şi că acesta rezistă mai bine decât alte materiale. Armele nu pot fi detectate  la punctele de control din aeroporturi.

Gloanţele printate 3D au apărut la scurt timp după armele printate 3D. Primele gloanţe 3D pe care le-a testat au fost de dimensiuni diferite şi singura componentă din metal a fost o bucată de plumb adăugată în vârful acestora pentru a le asigura echilibrul în aer. Aceste gloanţe au fost trase cu o armă obişnuită, după ce au fost montate în cartuşe clasice, deoarece creatorul nu le-a creat şi mecanism de declanşare.

O idee de acum 50 de ani

Primele imprimante 3D au apărut în anii '70, dar erau mari, scumpe şi cu posibilităţi limitate. Aplicaţiile practice s-au înmulţit odată cu tehnologiile moderne care stau la baza acestui proces de „manufacturare aditivă“ (obţinerea produsului prin depunere strat cu strat); e vorba de tehnologiile de sinterizare, extrudare, fotopolimerizare etc.

Vrem să discutăm cu voi, „Adevărul Tech“ este şi pe Facebook.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite