FOTO Ştiinţa bate efectele „Star Wars“. Zborul cu aproape viteza luminii este diferit în realitate faţă de film

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Lucas se poate să fi exagerat cu efectele în „Star Wars“. FOTO starwars.wikia.com
George Lucas se poate să fi exagerat cu efectele în „Star Wars“. FOTO starwars.wikia.com

Filmele SciFi au folosit o imagine greşită pentru a sugera zborul cu o viteză apropiată de cea a luminii. Se pare că la o astfel de super viteză stele în niciun caz nu devin lungi benzi de lumină, ci peisajul este mult mai anost.

Câţiva studenţi de la Universitatea din Leicester au dorit să afle dacă într-adevăr zborul la o viteză apropiată de cea a luminii este în realitate ca şi în filme. Ei şi-au intitulat studiul „Relativistic Optics Strikes Back“ şi au descoperit că, de fapt, spaţiul ar apărea, în jurul navei care a depăşit viteza luminii, complet diferit faţă de cum a fost înfăţişat în filme ca „Star Wars“, notează „CNet“.

image

Studenţii au ales pentru nava de „teste“ o viteză de 99,99995% din viteza luminii, valoare care este în concordanţă cu teoria lui Einstein. „Millenium Falcon“, nava iconică din seria „Star Wars“ pe care o foloseşte Han Solo, a fost şi cea menţionată de studenţi în studiul lor. În urma calculelor pe care le-au inclus în studiul lor, ei au descoperit că ehipajul din navă ar vedea, pe măsură ce s-ar apropia de viteza luminii, un disc luminos reprezentând radiaţia cosmică rămasă de la Big Bang.

Studiul indică efectul Doppler ca fiind „vinovat“ de acest rezultat mai puţin spectaculos decât ceea ce a imaginat George Lucas în filmele sale. Radiaţia electromagnetică ar cauza deplasarea spre albastru, iar efectul ar reduce lungimea de undă a acesteia. Mai mult, lungimea de undă a luminii stelelor vizibile s-ar reduce şi s-ar duce spre regiunea razelor X, dincolo de spectrul vizibil, astfel că stelele devin invizibile pentru ochiul uman.

Imaginea asemănătoare cu cea văzută la o viteză apropiată de cea a luminii

image

Tinerii cercetătorii au mai estimat şi că presiunea exercitată asupra navei ar fi comparabilă cu cea suportată de submersibile la mari adâncimi în ocean. Pentru a compensa acest lucru, nava ar trebui să aibă cantităţi suplimentare de energie. Mai mult, membrii echipajului ar fi expuşi radiaţiilor X şi ar trebui să poartă o protecţie pentru ochi.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite