China va căuta extratereştri cu cel mai mare radiotelescop creat vreodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China vrea să caute extratereştri. Nu este prima ţară care face aşa ceva, dar este acum cea cu cele mai multe şanse de a reuşi.

FAST este ceea ce China va da lumii ştiinţifice pentru a cerceta cât mai bine Universul. Acum, după o muncă de aproape 20 de ani la acest proiect, este gata şi va fi operaţional din septembrie. Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope (cunoscut şi drept FAST) a fost construit în cinci ani, cu un cost de circa 180 de milioane de dolari, iar planurile iniţiale au fost schiţate în 1994 şi încă de atunci se discută despre relocare. Per total, banii şi munca înseamnă 4.450 de panouri şi acoperă, per total, o zonă cât 30 de terenuri de fotbal.

Este cel mai mare radiotelescop din lume - 500 de metri diametru comparativ cu 300 de metri în diametru pentru Observatorul Arecibo din Puerto Rico - şi va fi folosi pentru a „asculta“ comunicaţiile radio din Univers. Acesta ar putea fi un semn că există viaţă inteligentă undeva în spaţiu. Va fi pus în funcţie în septembrie, dar în următorii doi-trei ani va fi folosit doar cât să fie reglat şi stabilizat. Abia peste aproximativ trei ani comunitatea ştiinţifică din China şi din lume îl va putea accesa şi datele vor însemna ceva. 

FAST va fi folosit în detectat semnale radio, pulsari, unde gravitaţionale şi urme de aminoacizi, care ar putea confirma viaţa pe alte planete. Este însă şi puţin ironic că va căuta viaţă după ce a schimbat vieţile a peste 9.000 de oameni din provincia Guinzhou. 

Pentru a-i face loc, toţi rezidenţii pe o rază de cinci kilometri în jurul telescopului au fost nevoiţi să se mute. Aceştia au primit circa 1.650 de dolari pentru disconfort şi garantarea unui loc de mutat în ţară sau în regiunea Luodian, în vecinătate. Strămutarea a permis crearea unui mediu fiabil în privinţa undelor electromagnetice, după cum declara Li Yuccheng, înalt oficial din provincia Guizhou, citat de agenţia China Nouă.

„FAST este similar oricărei antene de televiziune de pe un acoperiş, dar este mult mai mare. Cu un semnal mai puternic, FAST va fi capabil să scaneze de două ori mai mult decât telescopul de la observatorul Arecibo”, a declarat Li Di, cercetătorul de la Academia Chineză de Ştiinţe. „Sensibilitatea şi rezoluţia FAST vor permite un studiu extrem de cuprinzător a mii de galaxii în diferite medii din univers”, a spus şi Lister Staveley-Smith, un astronom de la Universitatea din Australia de Vest. FAST este situat în depresiunea Dawodang, o vale imensă în judeţul Pingtang, provincia Guizhou. 

Directorul general al Societăţii chineze de astronomie, Wu Xiangping, declara în 2015 agenţiei China Nouă că nivelul ridicat de sensibilitate al FAST îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă chinezi să caute forme de viaţă inteligentă în afara galaxiei noastre. FAST ar urma să le permită cercetătorilor să detecteze semnale radio la zeci de miliarde de ani lumină.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite