Telefoanele tinereţii noastre: Siemens, Bosch sau Sagem, mobilele care au dispărut în istoria tehnologiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi vorbim despre Samsung, Apple, HTC, Lenovo sau BlackBerry. Dar în trecut aceste firme erau ca şi inexistente pe piaţa telefoanelor mobile. Cel puţin în România, alte firme deţineau şefia şi telefoanele lor erau populare.

Mitsubishi

Probabil că ştiţi această firmă după maşinile pe care le face. Dar era o vreme când Mitsubishi Trium era un fel de vedetă a telefoanelor mobile, mai ales că într-un ecosistem în care cărămizile negre erau norma, Mitsubishi veneau în culori.

Dar Mitsubishi nu mai produce telefoane mobile din 2008. În 2007, firma vânduse 2 milioane de terminale, pe care începuse să le comercializeze doar în Japonia. Mitsubishi se retrăsese din SUA din 2001. Totul era făcut sub corporaţia Mitsubishi Electric, care se ocupa de produse electronice şi electrocasnice, dar şi de telefoane mobile. Le-au produs din 1999 pentru operatorul japonez NTT DoCoMo.

Poate printre cele mai populare telefoane de la Mitsubishi au venit din seria Trium. Acestea au fost Aura, Cosmo, Galaxy, Mondo, Aria, Astral sau Mars.

De exemplu, Mitsubishi Trium Mars era un telefon simplu, lansat în 2000, fără conexiuni la internet şi care putea suna şi da SMS-uri, având o baterie de 800 de miliamperi.

Telefoanele Mitsubishi.

image

Siemens

Siemens a produs telefoane mobile până în 2005, când s-a produs fuziunea cu taiwanezii de la Benq. Ultimele telefoane Siemens, AL21, A31 şi AF51 au fost lansate în noiembrie 2005.

Primele telefoane mobile Siemens, Mobiltelefon C1 au fost lansate în 1985, iar în 1997 au lansat primul telefon cu ecran colori, S10. Era capabil să afişeze roşu, verde, albastru sau alb. În 2000, Siemens a achiziţionat divizia mobila a Bosch şi a lansat primele telefoane mobile capabile să ruleze mp3-uri şi să suporte un card.

În 2003 Siemens a lansat primul său telefon mobil cu sistem de operare Symbian, SX1, iar apoi a fost preluată de Benq.

Telefoanele Siemens. 

image

Bosch

Ca multe companii care se ocupă de echipamente electronice industriale, Bosch a avut o scurtă perioadă când a experimentat şi cu telefoanele. În 1996 au lansat trei telefoane, Com 906, Com 738 şi World 718, iar în 1997 au lansat alte două, Com 207 şi Com 607. Com 908 a venit în 1998, iar în 1999 au lansat ultimele lor telefoane, Com 509, 909 Dual şi 909 Dual S.

Şi-a vândut divizia mobilă către Siemens.

Telefoanele Bosch. 

image

Ericsson

Una dintre cele mai mari firme din tehnologie, Ericsson a experimentat de-a lungul timpului şi în lumea telefoanelor mobile.

Între 2001 şi 2010 a făcut un joint venture cu Sony şi au lansat pe piaţă telefoanele Sony Ericsson. Strategia lor a fost o concentrare pe dispozitive de top, cu capacităţi foto şi audio. În 2005 au introdus telefonul K750i, cu o cameră de 2 megapixeli, iar W800i a fost primul telefon din seria Walkman, care permitea 30 de ore de playback de muzică.

În 2007, Sony Ericsson avea 105 milioane de clienţi. După lansarea iPhone-ului, piaţa s-a transformat radical, iar pe 27 octombrie 2011, Sony a achiziţionat acţiunile Ericsson şi a continuat cu divizia de Mobile, concentrându-se pe linia Xperia. Ericsson a ieşit din domeniul pieţei de consumer.

Telefoanele Ericsson. 

image

Sagem

Sagem s-a unit în 2005 cu Snecma şi acum se ocupă de tehnologii de business şi energie, sub numele de Sagemcom. Sagem a fost fondată în 1925 la Paris de Marcel Mome şi distribuia componente electrice. Între anii 80 şi 90 Sagem s-a extins în domeniul telecomunicaţiilor şi telefoanelor pentru consumatorii de masă.

În 2010, Sagem a revenit lansând un telefon numit Cosy Phone, cu tehnologie NFC, care testa unele tehnologii pe care le foloseşte firma în domeniul business. Avea un display de 2,2 inci şi performanţe de internet 3G, putând fi achiziţionat doar în Franţa. Nu a mai ajuns în foarte multe alte ţări.

Cea mai populară linie de telefone a existat între 2004 şi 2008, sub numele "MyX", cum este cazul telefonului Sagem MxX 8.

Telefoanele Sagem. 

image

Benq

Firma a fost cândva pe locul şase în clasamentul producătorilor de telefoane mobile la nivel mondial, dar din dorinţa de a-şi extinde afacerile a format un parteneriat cu Siemens. În 2007 au plecat practic de pe piaţă, dar au încercat să revină fără succes.

Încercările de a reveni au fost numeroase. În 2008 Benq a prezentat E72, un telefon dotat cu sistemul de operare Windows Mobile 6. Atunci, se lăuda cu o grosime de doar 13 milimetri şi cu faptul că suporta orice serviciu de mesagerie instant.

Discuţiile despre revenirea Benq au revenit, an după an. În 2009 se vorbea despre o revenire în 2010 cu telefoane cu Android, ca parte a Open Handset Alliance. Până atunci, Benq oferise telefoane cu Windows şi cu Symbian. În 2011, se dorea din nou revenirea pe piaţă.

Telefoanele BenQ.

image

HP (Palm)

HP a preluat Palm, iar firma a dispărut, iar pe 18 august 2011, firma a anunţat că va renunţa la linia de telefoane şi tablete. Au revenit cu tabletele cu Windows 8, iar de curând au anunţat că se gândesc la realizarea unor telefoane.

HP a fost şi proprietarul Palm, din 2010. Primele produse Palm au venit din 1998, iar după achiziţia de către HP, au apărut telefoane ca Hp Veer sau HP Pre 3. Leo Apotheker, pe atunci CEO la HP, a decis închiderea ecosistemului webOS în 2011.

Telefoanele HP. 

Telefoanele Palm. 

image

Compaq

A fost un nume important în tehnologie, fondat în 1982, care a produs printre primele calculatoare compatibile cu IBM. A fost cel mai mare producător de calculatoare, până în 2001, când au fost depăşiţi de Dell. Au fost achiziţionaţi de HP în 2002.

Ei sunt producătorii iPaq, care era de fapt un personal assistant prezentat în 2000 şi care a fost preluat de HP, după preluarea companiei. Folosea o interfaţă Windows Mobile. 

Care sunt telefoanele care v-au marcat tinereţea?
 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite