iPhone la 6 ani: rafinarea iOS a venit cu Siri şi Facebok, dar fără aplicaţii Google
0
Telefonul Apple a devenit o figură iconică a industriei, fiecare alt smartphone este comparat cu acesta, dar unul dintre punctele sale forte este sistemul de operare iOS. Anul acesta, platforma împlineşte 6 ani de când a fost prezentată şi de când a trezit interesul utilizatorilor.
Primele trei versiuni ale iOS au venit, în principal, cu posibilitatea de a decupa texte, de a filma şi, poate cel mai important aspect, magazinul de aplicaţii App Store. De la iOS 4.0 a fost schimbat şi aspectul aparatului, aluminiul şi sticla fiind materiale preferate în detrimentul plasticului de pe iPhone 3G şi 3GS. Iar odată cu iPhone 5, ecranul a ajuns la dimensiunea de 4 inci, a doua mare schimbare a acestuia după display-ul Retina.
iOS la cota 4, cu prima mare schimbare şi prima mare problemă
iPhone 4 a venit cu un design nou, antenele fiind integrate în cadrul metalic care înconjoară aparatul, iar ecranul este unul Retina cu rezoluţie şi densitate mari: 960x640 pixeli, respectiv 330 ppi (pixels per inch). Ecranul a fost cea mai mare schimbare pentru iPhone, de la primul model, şi odată cu acesta lumea a fost interesată de acea densitate a pixelilor urmărită apoi la toate smartphone-urile competitoare. Cât despre iOS, noile funcţii au fost: multitasking, posibilitatea de a crea foldere şi hotspot-uri WiFi, şi FaceTime pentru apeluri video, dar doar prin WiFi.
Cu actualizarea 4.1, Apple a introdus şi Game Center, o comunitate pentru jucători menită să asigure o poziţie cât mai bună dispozitivelor Apple în lumea jocurilor video. Şi 2010 a fost anul în care iPhone-ul a ajuns în reţeaua CDMA, la operatorul Verizon.
Antennagate sau cum Apple a preferat să ignore o problemă
Spuneam că în 2010 Apple a întâmpinat şi prima mare problemă de când iPhone-ul a fost lansat. „Antennagate“ a fost numele pe care utilizatorii au dat-o pierderii bruşte de semnal pe iPhone 4 în momentul în care acesta era ţinut din partea de jos, în zona de îmbinare a celor două antene: WiFi şi GSM. Apple nu a admis că este o greşeală majoră, Steve Jobs mergând până într-acolo încât să spună că e vina utilizatorilor, că aceştia nu ştiu să ţină telefonul.
Parodie la adresa Antennagate
Compania a remediat problema în iOS 4.0.1, afirmând la acel moment că de fapt sistemul de operare nu afişa unităţile reale de semnal. Iar în momentul în care telefonul este ţinut incorect, acea scădere nu este nimic mai mult decât afişarea nivelului de semnal normal.
A cincea versiune a adus Siri şi integrare cu Twitter
În iOS 5.0, Apple a făcut ceea ce ştie deja: a luat o funcţionalitate a altor platforme, a modificat-o cât să se potrivească stilului său şi a prezentat-o ca ceva nou. Siri, asistenul personal de pe iPhone 4S, a fost acest element nou. Într-adevăr, interacţiunea pare naturală, dar nu este nicidecum atât de inteligent, ori util pe cât l-a prezentat şi promovat Apple. Desigur, în Statele Unite ale Americii, rezultatele sunt bune, dar în afara ţării, acestea sunt diminuate.
Un alt element foarte bun din iOS 5 a fost sistemul de notificări. Astfel, despre mesajele sau mailurile noi nu mai eşti informat printr-o fereastră de tip pop-up, ci, ca la iMessage drept aplicaţie de mesagerie instant, dar comunicare se face doar cu alţi utilizatori de dispozitive cu iOS.
Şi în 2011, Apple a integrat Twitter direct în sistemul de operare. Mişcarea a fost întrucâtva surprinzătoare, pentru că Facebook era mai mare, dar pentru Apple n-a contat. Acesta din urmă a ajuns în iOS, dar abia în versiunea din 2012.
iOS în prezent: nici urmă de Google, dar este Facebook din plin
Odată cu iPhone 5, a fost lansat şi iOS 6. Cele mai importante noutăţi sunt: Apple Maps a luat locul hărţilor de la Google, Facebook beneficiază de acelaşi tratament al integrării ca Twitter şi există Passbook, o aplicaţie încă inutilă, dat fiind că depinde de alte aplicaţii sau de parteneriatele cu cei care prestează servicii. Este un fel de Google Wallet, dar de la Apple.
Cât despre Apple Maps, după ce s-a dovedit un eşec destul de mare, un produs încă nefinisat, utilizatorii au cerut o alternativă. Aceasta a venit de la Google înainte de finalul lui 2012 şi s-a dovedit un succes. Google Maps pentru iPhone a sporit şi numărul actualizărilor la iOS 6.
Siri a ajuns, prin versiunea şase, şi pe iPad, iar singurele dispozitive mai vechi care pot fi actualizate la iOS 6 sunt iPhone 3GS, iPhone 4 şi 4S, iPod Touch 4G, şi ultimele trei modele de iPad. Restul au devenit o parte din istoria Apple şi a pieţei.
Viitorul pentru iOS: lider sau nu, a devenit standard
La cum a mers Apple până acum, iOS 7.0 nu va fi modificat prea mult. Vor fi adăugate funcţii noi, probabil şi aplicaţii noi, suficient cât să rămână competitiv. La nivel estetic sistemul de operare s-ar putea modifica puţin, în urma schimbărilor din 2012 de la Apple. În schimb, parcursul poate fi intuit printr-o comparaţie cu cel al Mac OS. De la an la an mai primeşte câteva noutăţi, dar schimbarea cea mai mare a fost făcută la începutul anilor 2000, când a fost introdus. Sentimentul general, în ceea ce priveşte iOS, este de stabilitate şi unitatea platformei, aspect pe care Apple vrea să-l păstreze.
Şi nu va conta că Apple deţine sau nu şefia pe piaţa smartphone-urilor sau tabletelor, iOS va fi mereu un factor de comparaţie pentru celelalte, de la Android, până la cele mai noi. Nici Mac OS nu este lider pe piaţa PC-urilor, dar Windows-ul tot este comparat cu acesta. Apple fascinează prin produsele sale, indiferent de poziţia pe piaţă, iar iOS nu este o excepţie.
„To jailbreak“, o îndeletnicire inventată din necesitate
Încă de la primul iPhone ecosistemul Apple a fost unul închis. Aplicaţiile sunt acceptate în App Store doar dacă întrunesc anumite criterii şi sistemului de operare este modificat doar de către Appple. Compania şi-a dezvoltat un tipar, anual este lansată o nouă versiune. Dar utilizatorii au vrut să poată modifica iOS, iar de aici a apărut ideea de jailbreak.
Acest proces îi dă acces utilizatorului la aproape tot ce vrea să schimbe pe telefon. Astfel, multitasking-ul era deja disponibil înainte de a fi introdus oficial, la fel adăugarea de wallpaper-uri sau instalarea altor aplicaţii decât cele din App Store. Utilizatorul Jay Freeman, cunoscut ca saurik, a mers până într-acolo, încât a creat şi un „punct zero“ pentru jailbreak: Cydia.
Un meniu pentru multitasking redesenat
Acest portal este ca o lume paralelă faţă de cea oferită de Apple. Conţine diverse unelte pentru a îmbunătăţi setările sau funcţionalitatea per total a aparatului. Şi se poate spune că Apple foloseşte această piaţă a jailbreak-ului ca sursă de inspiraţie pentru viitoarele funcţii. Există şi oameni din comunitatea de jailbreak care au ajuns să lucreze la Apple datorită inovaţiilor lor.
Este cert că indiferent cât de închis ar fi vrut Apple să menţină acest ecosistem, el a fost „eliberat“. Acum, nu se ştiu exact proporţiile în care Apple „lasă“ deschise anumite uşi sau cât de buni sunt utilizatori la a le deschide, dar nici unii, nici alţii nu au de pierdut. Apple descoperă funcţionalităţi la care poate nu s-ar fi gândit, iar utilizatori au şi alternative.