Marissa Mayer: cel mai bun director pe care l-a avut Yahoo vreodată?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marissa Mayer FOTO Reuters
Marissa Mayer FOTO Reuters

Când Marissa Mayer, fost vicepreşedinte al Google, a fost numită director executiv al Yahoo, în urmă cu an, multă lume s-a întrebat dacă va putea să aducă compania pe linia de plutire, potrivit Venture Beat.

Mayer a reuşit să facă chiar mai mult de atât. A crescut performanţa acţiunilor, a făcut achiziţii importante, a schimbat serviciile şi aplicaţiile şi s-a concentrat pe lucrurile care contează cu adevărat. Mai mult, s-a descurcat atât de bine încât ar putea fi considerată unul dintre cei mai buni CEO pe care i-a avut Yahoo vreodată.

Acţiunile au crescut

Când Mayer a preluat frâiele companiei, în urmă cu un an, acţiunile erau la un nivel foarte jos. Preţul stagnase timp de câţiva ani, fluctuând uşor între 13 şi 18 dolari pentru fiecare acţiune. Acum, acţiunile au crescut cu 74% iar valoarea este de mai mult de 26 de dolari. Cei de pe Wall Street au fost foarte mulţumiţi cu profiturile obţinute de companie în al doilea trimestru al acestui an.

Totuşi, Mayer nu poate primi toate laudele pentru creşterea acţiunilor. O parte din succesul financiar al companiei se datorează faptului că Yahoo a fost de acord să vândă înapoi acţiunile deţinute la site-ul chinezesc Alibaba, pentru suma de 7,6 miliarde de dolari. E drept că Mayer a luat decizia, însă acţiunile fuseseră cumpărate în 2005. Banii obţinuţi de pe urma Alibaba au fost folosţiţi pentru a cumpăra înapoi acţiuni ale Yahoo.

image

A  umplut compania de tinere talente                          

Mayer s-a concentrat foarte mult şi pe achizţionarea de startupuri, închiderea lor şi angajarea personalului talentat în cadrul Yahoo. Până acum, Mayer este responsabilă pentru 17 din cele 83 de fuziuni şi achiziţii din istoria Yahoo, adică mai mult de 20%.

Urmăriţi în continuare o listă cu toate companiile cumpărate sub „domnia“ lui Mayer:

1.       Stamped – aplicaţie care îl lăsa pe utilizator să recomande baruri, restaurante, cântece şi aplicaţii (a fost închisă)

2.       OnTheAir – site prin care oamenii puteau face transmisiuni live unui public larg (a fost închis)

3.       Snip.it – o unealtă simileară Pinterest care permitea utilizatorilor să „taie“ conţinut de pe web, să-l organizeze şi să-l împărtăşească cu prietenii (cumpărat pentru 10 milioane de dolari, a fost închis)

4.       Alike - o aplicaţie de descoperire a locurilor prin care utilizatorii puteau găsi locuri din apropiere apreciate de prieteni (a fost închisă)

5.       Jybe – aplicaţie care recomanda filme, cărţi, restaurante, feluri de mâncare, reţete şi review-uri (a fost închisă)

6.       Summly – aplicaţie care scurta automat ştirile pentru o mai bună redare pe dispozitivele mobile. Creatorul ei, Nick D’Aloisio, are 17 ani (cumpărată pentru 30 de milioane de dolari, închisă)

7.       Astrid – aplicaţie de tip „to do“ populară printre utilizatorii de iOS şi Android (a fost închisă)

8.       MileWise – aplicaţie pentru zburătorii frecvenţi (a fost închisă)

9.       GoPollGo – unealtă de realizat sondaje (a fost închisă)

10.   Loki Studios – compania de gaming mobil, creatoare a jocului Geomon (a fost închisă)

image

(directorul Tumblr, David Carp)

11.   Tumblr – platformă de blogging cu 300 de milioane de vizitatori unici lunar (cumpărată pentru 1,1 miliarde de dolari, funcţionează în continuare)

12.   PlayerScale – infrastructură de jocuri cross-platform cu mai mult de 150 de milioane de utilizatori (funcţionează în continuare)

13.   GhostBird Software – startup creator de aplicaţii ce ţin de fotografierea pe mobil (a fost închis)

14.   Rondee – aplicaţie pentru apelare în conferinţă, lansată în 2006 (a fost închisă)

15.   Bignogins – companie de producţie de jocuri, a lansat Fantasy Monster şi Draft Monster (a fost închisă)

16.   Qwiki – aplicaţie pentru iOS care transformă clipurile video şi fotografiile de pe telefon în filmuleţe scurte (cumpărată pentru 50 de milioane de dolari, încă funcţionează)

17.   Xobni – Startup creator de pluginuri şi aplicaţii menite să îmbunătăţească experienţa oferită de e-mail (cumpărat pentru 40 de milioane de dolari, încă funcţionează).

Acest grup de ingineri şi fondatori ar putea aduce noi idei în interiorul Yahoo şi ar putea transforma serviciile şi aplicaţiile existente în produse mult mai apreciate de publicul larg.

Straiele cele noi ale aplicaţiilor  
 

Mayer a dat tonul unui val de schimbări printre aplicaţiile web şi cele de mobil făcute de Yahoo. A supravegheat compania în timpul ce servicii precum Yahoo Mail, Yahoo News sau pagina de start Yahoo au fost modificate substanţial. Mai mult, aplicaţiile Yahoo Weather şi Yahoo Mail au primit un design mai curat.

Totuşi, cea mai importantă schimbare a cunoscut-o serviciul de partajare şi găzduire de fotografii Flickr. Yahoo a redesenat complet site-ul şi acum oferă 1TB spaţiu gratuit de stocare.

image

Curăţenia generală

 Directoarea Yahoo nu s-a sfiit să renunţe la unele servicii pentru a se concetra pe produsele care contează. În februarie, ea părea decisă închidă aproape 80% din aplicaţiile de mobil. Astfel, compania a renunţat la aplicaţia pentru Blackberry, Yahoo Clues, Yahoo Avatars, Yahoo App Search, Yahoo Sports IQ, Yahoo Updates API şi Yahoo Message Boards.

 Mayer rămâne serioasă în privinţa tăierilor. De curând ea a închis serviciul AltaVista, un motor de căutare deţinut de Yahoo, plug-in-ul Axis şi media player-ul FoxyTunes.

Cu moralul cum stăm?

 Marissa Mayer a reuşit să-şi menţină angajaţii fericiţi. Le-a oferit prânzuri gratuite şi dăruirea ei faţă de produse i-a încurajat.

În ciuda mişcării controversate de a interzice munca de acasă, 85% din angajaţi s-au declarat mulţumiţi de activitatea ei ca CEO

Privind spre viitor

Acum că Mayer a demonstrat ce poate face într-un an, ea trebuie să menţină acelaşi nivel de dedicare. Yahoo încă se află în spatele Google, Apple, Amazon, Facebook şi Microsoft când vine vorba de inovaţii, însă compania se află pe drumul cel bun.

Vrem să discutăm cu voi, „Adevărul Tech“ este şi pe Facebook.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite