Cum arată viaţa într-un startup?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De pe băncile şcolii în birourile multinaţionalei! Pâna nu demult, asta era definiţia carierei pentru majoritatea tinerilor ambiţioşi, care îşi doreau să facă ceva cu viaţa lor. Lucrurile s-au schimbat semnificativ în ultimii ani o dată cu dezvoltarea ecosistemului antreprenorial românesc, iar astăzi tinerii au o nouă perspectivă interesantă de carieră: să lucreze într-un startup.

Săptămâna trecută TechHub Bucharest a organizat o ediţie TechHub Meetup care a adus în faţa audienţei invitaţi speciali cu experienţe variate în startup-uri. Scopul? Să înţelegem cum arată viaţa într-un startup şi mediul de lucru pentru cei care aleg un parcurs profesional mai puţin tradiţional.

Joi, 6 februarie, pe scena de la TechHub Bucharest au urcat Cristi Badea (Co-Fondator Mavenhut care lucrează de peste 7 ani cu startup-uri în domeniul tehnologiei), Robert Knapp (Fondator Cyberghost şi antreprenor de la vârsta de 16 ani) şi Andrei Ismail (Lead Developer UberVu, care a experimentat de-a lungul carierei sale corporaţia, mediul academic şi, mai târziu, startup-urile). Discuţiile au fost moderate de Mădălina Uceanu (Senior HR, Executive Consultant şi Career Coach cu peste 19 ani de experienţă în resurse umane).  

S-a discutat despre avantajele şi provocările unei cariere într-un startup, despre caracteristicile pe care trebuie să le aibă angajaţii în acest domeniu, dar şi despre modul în care poţi să alegi startup-ul potrivit pentru tine.

În ceea ce priveşte avantajele pe care le ai atunci când lucrezi într-un startup, invitaţii TechHub Meetup au fost unanim de acord că ai şansa de a dezvolta ceva cu adevărat extraordinar. Acolo simţi că activitatea ta contează cu adevărat, că are impact asupra dezvoltării afacerii şi, în plus, ai foarte multă libertate.

„Atunci când lucrezi într-un startup înveţi foarte repede şi ai şansa de a te dezvolta mult mai rapid, fără să fii nevoit să urci treptele ierarhice din multinaţională. În plus, simţi cu adevărat că lucrezi pentru tine, că ai un cuvânt de spus şi te trezeşti dimineaţa cu plăcere pentru a veni la muncă şi a lucra la un produs în care crezi”, a spus Andrei Ismail (Lead Developer UberVu) .

„Mai mult, te simţi ca şi când ai dezvolta propria ta companie, însă pe banii şi riscurile altora. La finalul zilei, deşi nu eşti antreprenor, ai şansa de a contribui la dezvoltarea unui produs în timp ce îţi dezvolţi propria carieră. Noi nu oferim locuri de muncă, noi construim cariere!”, a completat Robert Knapp (Fondator Cyberghost).

Având în vedere faptul că mai puţin de 10% din startup-uri reuşesc, să lucrezi într-unul poate părea un joc de noroc. Cu toate că ai putea crede că într-un startup trăieşti mereu cu grija zilei de mâine, invitaţii TechHub Meetup nu sunt de acord cu acest lucru. Cristi Badea, astăzi Co-Fondator Mavenhut, a lucrat atât cu startup-uri de succes, cât şi cu proiecte care au eşuat. Rezultatul? A învăţat foarte multe lucruri şi şi-a dat seama ce vrea să facă în viaţă şi cum îşi doreşte să arate compania lui.

„Nu există nici un loc de muncă sigur, nici măcar cele oferite de stat. Nu pierzi nimic dacă lucrezi pentru un startup, nu rişti, nu pierzi bani! Pur şi simplu lucrezi cu oameni extraordinari ca să dezvolţi un produs care ar putea schimba lumea şi înveţi foarte multe lucruri”, a completat Robert Knapp.

Cum ştii dacă un startup e locul potrivit pentru tine? În primul rând trebuie să ai iniţiativă şi să fii genul de persoană care duce lucrurile la bun sfârşit. Mai mult, trebuie să fii adaptabil, să poţi lucra în echipă şi să ai abilităţi sociale, dar şi să fii deschis la schimbare şi să înveţi repede pentru a putea creşte o dată cu proiectul din care faci parte. Mai important decât toate cele de mai sus, trebuie să existe o potrivire între tine şi cultura startup-ului pentru care lucrezi şi să crezi în produsele pe care acesta le dezvoltă.

„Câutăm oameni ageri, persoane cărora nu trebuie să le explic de două ori ce trebuie să facă. Vreau să văd pasiune şi să văd că ştiu unde vor să ajungă în carieră”, ne-a spus Cristi Badea. „Trebuie să fie rockstars, să fie cei mai buni în ceea ce fac şi să aducă valoare adăugată, să completeze echipa!”, a adăugat Robert Knapp.

Ce beneficii îţi oferă un startup din postura de angajator? Ei bine, în primul rând îţi oferă libertate şi un mediu de lucru dinamic şi interactiv. În plus, structura de organizare plată o înlocuieşte pe cea ierarhică pe care o găseşti în mod tradiţional la corporaţii. Startup-urile îţi oferă de cele mai multe ori posibilitatea de a avea un program de lucru flexibil atât timp cât duci lucrurile la bun sfârşit, descurajează birocraţia şi politica în organizaţie şi îţi oferă ocazia de a lucra într-o echipă care crede cu adevărat în produs, şi nu într-o viziune scrisă pe un perete. Dacă adaugi la asta şi mediul de lucru, oportunităţile de dezvoltare personală, serile de jocuri şi filme sau ieşirile cu echipa, şi îţi place imaginea de ansamblu, înseamnă că locul tău este într-un startup!

Cum îl alegi însă? Mădălina Uceanu (Career Coach) ne recomandă să avem grijă atunci când facem această alegere. „E foarte importantă să crezi în produsul startup-ului pentru care vrei să lucrezi şi să îţi placă echipa lor. Dacă vrei să ai o idee despre viitor, află dacă generează deja venituri sau dacă au primit vreo finanţare – acest lucru reprezintă o validare a sustenabilităţii pe termen lung”, a recomandat Mădălina Uceanu celor interesaţi să îşi găsească un job într-un startup.

Se pare că dacă nu eşti încă pregătit să dezvolţi propriul startup-ul, să lucrezi pentru unul este cea mai bună alternativă. Startup-urile investesc în dezvoltarea propriilor angajaţi şi te ajută să creşti o dată cu ele, în timp ce activitatea ta are cu adevărat impact. Şi, în ciuda faptului că ecosistemul antreprenorial românesc este departe de a ajunge la maturitate, se pare că startup-urile vor avea alături oamenii cei mai buni în anii care vor urma. Un startup nu îţi oferă un job, ci un mod de viaţă!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite