Cine sunt fotografii români din finala celei mai mari competiţii
0După succesele lui Cosmin Bumbuţ şi Vlad Eftenie, popularitatea competiţiei World Photography a crescut şi în România. Sunt patru oameni pe lista scurtă şi cu 60% mai multe înscrieri pentru această ediţie.
Actualizare Acest articol o menţiona iniţial şi pe Paula Giriadă ca fiind shortlisted în competiţia Youth. Organizatorii susţin că imaginea a fost descalificată şi va fi ştearsă de pe site.
Trei fotografi din România sunt în finala pentru câştigarea marelui premiu cu proiecte înscrise la categoria Profesionişti, iar unul este în competiţia Open, unde este judecat un singur cadru înscris. Per total, numărul înscrierilor a crescut cu 33% faţă de ediţia din 2015, cu peste 230.000 de fotografii înscrise din 186 de ţări.
Câştigătorii vor fi anunţaţi la gala din Londra de pe 21 aprilie. Fotografii români care au ajuns în finală sunt: Remus Ţiplea la categoria Professional Daily Life, Oana Stoian la Professional Staged, Amnon Gutman la Professional Current Affairs şi Laurian Ghiniţoiu pentru categoria Open Architecture. Imaginile pot fi descoperite pe site-ul oficial al competiţiei.
Despre proiectul lui Cosmin Bumbuţ, câştigător în 2015, poţi afla mai multe de aici. Proiectul său, denumit Intimate room (trad.: Camera intimă) a fost realizat în cele 35 de închisori din România dotate cu aşa camere. „Camera intimă este un spaţiu destinat dragostei şi tandreţei, dar care anulează, în acelaşi timp, ideea de intimidate,“ a declarat Cosmin Bumbuţ, referindu-se la acesta.
Fotografii ajunşi în finală, de la Professional la Youth
Remus Ţiplea locuieşte în Negreşti Oaş şi susţine că a început să fotografieze în 2009, folosind telefonul. „Subiectul" a fost copilul său. În 2011 a urmat un curs de fotografie documentară şi de atunci a tot încercat să „vorbească" prin fotografii despre subiecte diverse din zona sa, de la gropari la obiceiul botezului. Despre actuala performanţă, a declarat că este cea mai importantă recunoaştere pe care a primit-o până acum.
„Sunt fericit că fotografiile din proiectul «Ciurdarii satului» au fost apreciate la nivel internaţional. Am muncit foarte mult la această serie şi pot să spun după atâta timp că m-am ataşat cumva de protagonişti, oameni simpli, harnici şi calzi. Când am primit vestea că am fost selectat pe lista scurtă, m-au încercat cele mai mari emoţii pe care le-am avut vreodată”, a completat acesta.
Proiectele sale au apărut şi în Vice România, iar de acolo în aproape toate ţările în care publicaţia are reprezentanţi.
Oana Stoian e născută în 1993 şi este originară din Lugoj susţine că a avut mereu o pasiune puternică pentru artă şi fotografie, îi place să se joace cu sentimentul de identitate şi abstractizare în lucrările ei fotografice. Seria Oanei se numeşte „Cum să gândesc în interiorul cutiei" şi prezintă portrete în alb şi negru ale unei femei necunosute.
„Nu-mi venea să cred că am fost aleasă printre cele mai bune 10 de fotografi pentru categoria aceasta. Am fost atât de emoţionată, încât m-am dus în fugă să le spună părinţilor mei. Sunt foarte fericită că munca mea a fost apreciată în acest fel", a completat ea.
Amnon Gutman locuieşte în Israel şi munca sa este concentrată pe posibilitatea de a pierde. Prin imaginile sale, Gutman îşi propune să arate cât de importantă este conservarea vieţii în faţa violenţei şi a bolii. Seria cu care este nominalizat în finală se numeşte „Criza din Ucraina - Estul" şi este descrisă drept o serie puternică, una care te pune pe gânduri când te gândeşti la conflictul din Ucraina.
Laurian Ghiniţoiu locuieşte în Berlin, are un masterat în arhitectură de la DIA (Dessau International Architecture) şi este pasionat de fotografie, axându-se pe documentarea stilurilor arhitecturale şi schimbărilor în tendinţe arhitecturale. Este însă interesat şi de reacţia oamenilor la arhitectura care îi înconjoară. Imaginea cu care este nominalizat Ghinitoiu se numeşte „Scurgeri de Marea Britanie" şi în ea este surprinsă clădirea dedicată EXPO 2015 din Marea Britanie.