CES 2014 - Bilanţ la spartul târgului: invenţiile sunt interesante, dar depăşesc nevoile oamenilor şi puterea creatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CES 2014, cel mai mare târg de tehnologie al începutului de an, s-a încheiat. În urma sa rămân câteva tendinţe digitale, dar şi unele incertitudini cu privire la succesul unor tehnologii promiţătoare

Consumer Electronics Show din Las Vegas este cel mai mare târg dedicat tehnologie şi toată săptămâna trecută gadgeturile, ideile şi producătorii prezenţi acolo au fost în centrul atenţiei. S-au stabilit câteva tendinţe, cum ar fi că industria gadgeturilor „de purtat“ va deveni tot mai mare, televizoarele 4K sunt noul standard de atins şi casele devin tot mai inteligente. Totuşi, când vine vorba ca acestea să treacă în lumea reală, lucrurile nu se mai prezintă la fel de bine.

Televizoarele 4K sunt încă în liga produselor de lux cu preţuri de peste câteva mii de dolari. Ecosistemul creşte, dar companiile par mai mult axate pe curbarea, subţierea şi mărirea ecranelor decât de reducerea preţului produselor. În timp ce Samsung şi LG au mers pe „deşteptarea“ televizoarelor, iar Sony s-a concentrat pe camere video 4K de buget, compania Vizio a livrat poate primul televizor 4K de succes. Modelul său are 50 de inci şi costă 1.000 de dolari, iar acest pas ar putea aduce tehnologia în casele mai multor oameni până la finalul anului.

Case „deştepte“, dar nu perfecte

LG şi Samsung au mizat mult pe casele incluse în ceea ce se numeşte „Internetul lucrurilor“. Sunt tot mai tehnologizate şi conectate la celelalte dispozitive. Viitorul este promiţător cu frigidere cu sisteme de operare, cu lumină şi căldură controlate în avans de pe smartphone şi televizoare cu tot divertismentul care poate fi găsit pe cablu şi Internet. Totuşi, după cum s-a văzut pe telefoane şi tablete, producătorii nu se grăbesc mereu să şi actualizeze aceste produse pentru a remedia problemele sau pentru a le aduce la zi cu ultima versiune a sistemului de operare.

Peter Bright scrie un editorial pentru „ArsTechnica“ în care spune că dacă producătorii uită de gadgeturile casei inteligente, consecinţele nu sunt bune. Un om riscă să aibă un frigider care ştie ce cumpărături face, un televizor care ştie ce programe şi conţinut preferă şi multe alte gadgeturi fiecare cu bucăţica lui de informaţie personală. Şi toate acestea sunt conectate la Internet în permanenţă, dar conectate şi la viaţa de zi cu zi a omului.

image

„Să înlocuiesc un televizor de altfel foarte bun doar pentru că ultima aplicaţie pentru filme nu mai merge la fel de bine este o risipă de resurse“, notează acesta. Până când producătorii nu vor rezolva această problemă a actualizărilor, casa inteligentă rămâne un vis frumos.

Dacă producătorii nu se dedică furnizării actualizărilor pe toată durata de viaţă a produsului, atunci aceste dispozitive inteligente devin o povară. Să le ignorăm nu vom putea, dar vom putea să le ignorăm funcţionalităţile smart. Peter Bright

Gadget la încheietură

La CES 2014 au fost şi foarte multe gadgeturi din categoria „wearables“. Cele mai multe s-au axate pe fitness, dar trendul e la început. Oamenii vor ajunge să fie monitorizaţi, şi să se automonitorizeze, în permanenţă printr-o brăţară, nişte ochelari sau, direct, prin senzori lipiţi pe piele sau implantaţi în corp. Înainte de acest ultim scenariu, senzorii vor ajunge tot mai des în tablete şi telefoane, vor fi senzori capabili să verifice calitatea aerului, starea de sănătate a utilizatorului, conform semnalelor biometrice, sau identitatea unui om.

Spre exemplu, PulseWallet poate „citi“ identitatea unui utilizator prin scanarea tridimensională a venelor din palmă. Kolibree, de exemplu, este un senzor introdus într-o periuţă de dinţi care se poate dovedi util în evitarea problemelor dentare.

Dincolo de aceste gadgeturi mai sunt imprimantele 3D. Provocarea în 2014, ca în cazul televizoarelor 4K, este să iasă din nişă şi să devină produse de larg consum. La CES 2014, au fost produse dulciuri, iar prin domeniul alimentaţiei au acestea cele mai mari şanse să devină tehnologii indispensabile. Cert este că piaţa se va împărţi în două mari categorii: imprimantele 3D industriale care vor putea să creeze obiecte din aproape orice şi cele casnice ale căror dimensiuni se vor reduce şi vor fi specializate pe printare în plastic sau pe producerea de alimente. Totuşi, câte o imprimantă 3D în fiecare casă e un vis care s-ar putea îndeplini până în 2020, nu până la următorul CES.

Află mai multe despre CES 2014: 

Viitorul gadgeturilor purtabile sună bine: Intel a făcut un parteneriat cu retaileri de lux şi Consiliul Designerilor de Modă pentru a crea accesorii inteligente

CES 2014 - Omul care a făcut călătoria în timp mai interesantă a fost personajul surpriză de la festivalul tehnologiei

CES 2014 - Audi şi BMW calcă pe urmele Google şi lucrează la maşinile autonome

CES 2014 - Cel mai interesant gadget pentru realitate virtuală tocmai a devenit mai bun. Va fi lansat în primăvară

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite