Cearta americanilor pe drone: guvernul n-are lege, dar un judecător le vrea libere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dronele, gadgeturi care îşi aşteaptă legile de funcţionare. FOTO The Verge
Dronele, gadgeturi care îşi aşteaptă legile de funcţionare. FOTO The Verge

Monedele digitale şi dronele sunt două subiecte fierbinţi ale tehnologiei ultimilor ani. Atât monedele digitale, cât şi dronele au nevoie de un cadru legal, dar ţările întârzie să furnizeze aşa ceva. Ultimul scandal, în domeniul dronelor, vine din Statele Unite ale Americii.

În urmă cu două zile, un judecător din Washington, SUA a decis că dronele pot fi folosite în scop comercial, motivând că Federal Aviation Administration (FAA), organismul care răspunde de mediul aerian, nu are la dispoziţie nicio lege care să îi permită să le interzică folosirea în acest scop. FAA a permis folosirea dronelor, dar nu şi în scop comercial.

TechCrunch notează că decizia vine ca urmare procesului intentat de către FAA unui utilizator, cerându-i acestuia 10.000 de dolari daune, pe motiv că a folosit o dronă în scop comercial. A fost singurul proces deschis pe acest temei. Utilizatorul şi avocatul său au spus că FAA încă nu are un cadru legal definitivat prin care să poată impune restricţii. Judecătorul însă a respins cazul şi acuzaţiile FAA. 

Administraţiei i-a fost cerut în 2012 de către Congresul SUA să creeze cadrul legal în care pot funcţiona dronele şi data limită este decembrie 2015. Totuşi, există îngrijorare în rândul utilizatorilor că termenul nu va fi respectat. Până atunci, însă, FAA a făcut apel în cazul deciziei judecătorului din Washington.

„Agenţia este îngrijorată că această decizie ar putea avea un impact negativ asupra siguranţei aeriene şi asupra sistemului aerospaţial naţional, dar şi că poate fi afectată siguranţa oamenilor şi a proprietăţii acestora“, motivează FAA decizia sa de a face apel. Astfel, situaţia nu e deloc încheiată şi rămâne de aşteptat legislaţia pentru decembrie 2015.

Situaţie incertă şi în România

La începutul acestui an, Ministerul Transporturilor publica un ordin prin care interzicerea folosirea dronelor care pot filma. Ordinul acesta e valabil până la 30 ianuarie 2016 şi Ministerul Transporturilor justifică publicarea lui prin faptul vrea să permită operarea acestor aeronave, în ciuda lipsei pachetului de reglementări europene şi naţionale specifice care, când va fi gata, va acoperi atât domeniul certificării, cât şi al operării acestora.

Uniunea Europeană urmează să finalizeze cadrul legislativ până în 2016, pentru drone cu masa mai mare de 150 de kilograme, în timp ce dronele cu masa mai mică de atât rămân sub incidenţa reglementărilor naţionale emise de statele membre ale Uniunii Europene.

Totuşi, la mijloc lunii februarie, Ramona Mănescu, ministrul Transporturilor, a decis să ceară reanalizarea ordinului 8 din ianuarie. Astfel, având în vedere​ numeroasele sesizări primite de la cluburi de aeromodelism şi alţi profesionişti care utilizează aparate de zbor fără pilot, cu greutate mică, în scopuri comerciale (filmări), a cerut de la experţii şi responsabilii din minister, soluţii la problemele ridicate de aceştia.

Prin urmare, subsecretarul de stat Constantin Matei, coordonator pe domeniul aviaţiei va iniţia o serie de discuţii cu reprezentanţi ai acestor asociaţii, pentru a asculta punctele lor de vedere şi a analiza consecinţele ordinului asupra activităţii de aeromodelism. În urma acestor întâlniri vor fi luate măsuri corectoare ce vor fi comunicate public.

Află mai multe despre drone:

Ministerul Transporturilor „doboară“ dronele: cele care filmează sunt interzise

Ramona Mănescu face un pas înapoi după ce a pus dronele la sol: dezbate legea cu operatorii

Revoluţia transportului e aici: Netflix livrează folosind drone într-un videoclip în care face mişto de planul Amazon

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite