Șoferul drogat care a ucis doi tineri la 2 Mai, pedepsit de Legea Anastasia. Ce prevede legislația recent adoptată

0
Publicat:

Tânărul de 19 ani, drogat, care a provocat sâmbătă dimineața, 19 august 2023, un accident în 2 Mai soldat cu doi morți, se numără printre primii români care vor suporta rigorile Legii Anastasia, denumite în memoria unei fetițe ucise de o șoferiță fără permis.

Matei Vlad Pascu, autorul accidentului mortal de la 2 Mai SURSA Viața Dobrogei
Matei Vlad Pascu, autorul accidentului mortal de la 2 Mai SURSA Viața Dobrogei

Matei-Vlad Pascu (19 ani) din București este șoferul Mercedesului Benz decapotabil înmatriculat cu numărul B 107 MBZ, care a spulberat un grup de opt pietoni, la ieșire din 2 Mai, pe DN39 / E87. Aceștia mergeau pe partea carosabilă a șoselei spre Vama Veche în dimineața de sâmbătă, 19 august 2023, la ora 5.20, când mașina a intrat în plin în ei. Șoferul a fugit de la locul faptei, fiind prins ulterior la Vama Veche.

În urma impactului violent, au murit o fată și un băiat în vârstă de 20 de ani, respectiv 21 de ani. Alți trei tineri, doi băieți de 19 și 20 de ani și o fată de 20 de ani, au suferit grave leziuni.

Șoferul se urcase drogat la volan. Rezultatele drugtest l-au indicat pozitiv pentru consum de cocaină, amfetamină și metamfetamină.

Pasibil de închisoare. Lege dată în memoria unei fetițe de 4 ani

Potrivit Legii Anastasia, promulgată la începutul lunii iulie 2023, Matei Vlad Pascu are toate șansele să meargă la închisoare, în ciuda statului său privilegiat cu care se laudă. Este vorba despre actul normativ prin care șoferii care se urcă drogați, băuți și / sau fără permis la volan riscă să ajungă direct după gratii.

Matei Vlad Pascu autorul accidentului mortal de la 2 Mai Foto Viața Dobrogei
Matei Vlad Pascu autorul accidentului mortal de la 2 Mai Foto Viața Dobrogei

Legea a fost denumită în memoria unei fetițe de patru ani care a fost ucisă, chiar de Ziua Copilului, anul trecut, în fața casei, din Sticlărie - Iași. Mașina care a lovit-o pe Anastasia Daicu la 1 iunie 2023 era condusă de o tânără care nu avea carnet de conducere, ci doar niște cursuri auto în Suedia, și care a scăpat de judecată.  

Doar că, odată cu promulgarea actului normativ, nu mai există posibilitatea suspendării pedepsei sub supraveghere.

România, pe primul loc în UE la decese produse de accidentele rutiere

„Scoate cheia din contact dacă ai consumat! Nu mai au nicio scăpare – închisoare cu executare! Beat, drogat, fără permis, la volan, dacă ucizi, mergi la închisoare!”, a amintit cu ocazia promulgării legii senatorul Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției.

Practic, astfel de accidente rutiere sunt considerate fapte penale comise cu premeditare de către cei care refuză să conștientizeze că volanul poate deveni o armă. Scopul acestei legi este de a reduce numărul evenimentelor rutiere și de a salva vieți, în contextul în care România domină clasamentul UE privind decesele survenite pe șosele.

Potrivit unei statistici a Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare, țara noastră ocupă primul loc în Europa Centrală și de Est la accidente rutiere, cu cea mai mare rată de decese din UE în 2022 -85,1 persoane la un milion de locuitori, pentru al șaselea an consecutiv. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite