22 mai, ziua în care a fost inaugurată Fontana di Trevi. Legenda atracției turistice a Romei VIDEO

0
Publicat:

La 22 mai 337 a murit împăratul Constantin cel Mare, iar în anul 1762 a fost inaugurată Fontana di Trevi. În 1885 a murit scriitorul francez Victor Hugo, iar în 1957 poetul George Bacovia.

337: a murit împăratul Constantin cel Mare

Domnia lui Constantin a marcat o evoluţie interesantă a puterii imperiale. Sursele sunt contradictorii în ceea ce-l priveşte:în vreme ce creştinii îl elogiază ca pe un colos al istoriei, păgânii îl condamnă pentru distrugerea sistemului tradiţional de guvernare.

În epoca bizantină atât Constantin cât şi Elena devin figuri emblematice şi cvasi-legendare.

1762: Fontana di Trevi a fost inaugurată la Roma de Papa Clement al XIII-lea

Fontana di Trevi a fost construită sub patronajul a trei papi – Clement al XII-lea, Benedict al XIV-lea și Clement al XIII-lea-și a avut inaugurarea oficială la 22 mai 1762, după 30 de ani de la începutul construcției.

Deși a fost terminată în secolul al XVIII-lea, istoria acestei fântâni începe de fapt cu mult timp înainte, în antichitate. În anul 19 î.Hr., generalul roman Marcus Vipsanius Agrippa construiește Aqua Virgo, un apeduct subteran ce avea ca scop alimentarea primelor băi publice ale orașului. Fontana di Trevi se află în punctul terminus al acestui apeduct (și la inter secția a trei drumuri, de unde și numele de trevi), iar celălalt capăt al apeductului se află într-un izvor la est de Roma.

Fontana di Trevi FOTO Denis Grigorescu
Fontana di Trevi FOTO Denis Grigorescu

Potrivit legendei, apeductul își datorează numele de Aqua Virgo faptului că o tânără fată le-a arătat sursa ascunsă de apă inginerilor lui Agrippa. Povestea e reprezentată în două sculpturi în relief aflate deasupra fântânii. Cea din dreapta o arată pe fată arătându-le lui Agrippa și inginerilor săi sursa apei. În  cealaltă sculptură, arhitecții îngenunchează în fața aceluiași Agrippa ținând în mâini planurile apeductului.

Înainte de a deveni un foarte important punct turistic, Piazza Trevi a găzduit o altă fântână, de fapt un bazin simplu conceput în 1453 de arhitectul Leon Battista Alberti pentru Papa Nicoale al V-lea. Această fântână a fost distrusă la mijlocul secolului al XVII-lea când Gian Lorenzo Bernini plănuia remodelarea pieței și construirea unei fântâni monumentale. Planurile au fost însă amânate pentru aproape un secol.

Fântâna a fost promovată internațional ca destinație turistică și grație filmului „Three Coins in the Fountain“, din 1954. A urmat apoi faimosul „La Dolce vita“ al lui Fellini, din 1960, cu scena în care personajele jucate de Anita Ekberg și Marcello Mastroianni fac o baie nocturnă în fântână.

Scena celebră de la Fontana di Trevi
Scena celebră de la Fontana di Trevi

1859: s-a născut Sir Arthur Conan Doyle, scriitor englez, creatorul detectivului Sherlock Holmes

Arthur Ignatius Conan Doyle s-a născut la 22 mai 1859, la Edinburgh, Scoţia, tatăl său provenind dintr-o familie prosperă. În familia sa erau, însă, puţini bani şi cu atât mai puţină armonie din cauza exceselor şi comportamentului dezordonat al tatălui său, care suferea de alcoolism. Descrierea emoţionantă a lui Arthur despre influenţa benefică a mamei sale este descrisă în autobiografia sa: "În copilăria mea timpurie, în măsura în care îmi amintesc orice, poveştile vii pe care mi le-ar spune ies în evidenţă atât de clar, încât ascund faptele reale din viaţa mea." (https://www.arthurconandoyle.com/).

În martie 1886, Conan Doyle a început să scrie romanul care i-a adus recunoaşterea mult-dorită. Iniţial s-a numit "A Tangled Skein", Sheridan Hope şi Ormond Sacker fiind cele două personaje principale. Doi ani mai târziu, romanul a fost publicat în Beeton's Christmas Annual, sub titlul "A Study in Scarlet", cu nemuritoarele personaje - detectivul Sherlock Holmes şi Dr. Watson.

Arthur Ignatius Conan Doyle Arhivă
Arthur Ignatius Conan Doyle Arhivă

A urmat romanul istoric de aventură "Micah Clarke" (1889), preferatul autorului, care s-a bucurat de aprecieri, astăzi uitat. În aceeaşi perioadă, a scris o poveste stranie despre viaţa de apoi a trei călugări budişti intitulată "The Mystery of Cloomber", care a marcat fascinaţia autorului pentru paranormal şi spiritualism, potrivit https://www.arthurconandoyle.com/.

Opera sa include, pe lângă cele 60 de povestiri cu detectivul Sherlock Holmes, aproape 200 de romane, scurte povestiri, poeme, cărţi istorice şi pamflete.

1885: a murit scriitorul francez Victor Hugo

Victor Hugo (n. 26 februarie 1802 – d. 22 mai 1885, Paris, Franța) a fost un poet, dramaturg și romancier francez. Scriitor romantic, a fost pair al Franței din 1845, senator al Parisului și membru al Academiei Franceze din 1841. Printre operele sale cele mai cunoscute se numără „Mizerabilii” (1882) și „Notre-Dame de Paris” (1831), precum și volumele de poezii „Les Contemplations” și „La Légende des siècles”. Victor Hugo s-a aflat în fruntea curentului literar romantic cu piesa sa Cromwell și cu drama Hernani.

Victor Hugo
Victor Hugo

Nicio altă figură nu a dominat atât de categoric perioada, naţiunea, literatura şi nu s-a ridicat la înălţimea judecăţilor de valoare ulterioare în aceeaşi măsura ca Victor Hugo. Lider de necontestat al romantismului francez, Hugo şi-a exercitat influenţa în toate genurile existente: poezie, dramă, ficţiune, critică literară, eseuri politice şi religioase.

Mai mult un fenomen şi o forţă decât o figură literară convenţională, Hugo, pe tot parcursul vieţii sale, a întruchipat istoria şi spiritul Franţei în cea mai mare parte a secolului al XIX-lea, cu toate că, în anumite perioade ale vieţii sale şi imediat după moartea sa, a existat şi tendinţa de a i se subaprecia geniul.

1948: Guvernul Petru Groza i-a retras cetățenia regelui Mihai I și altor membri ai familiei regale. Fostului rege Mihai i-a fost redată cetățenia română în 1997.

La cinci luni după abdicarea forțată a regelui Mihai, Consiliul de Miniștri al Republicii Populare hotăra retragerea cetățeniei pentru membrii familiei regale. În același timp, toate bunurile familiei regale erau trecute în proprietatea statului român.

Scânteia, organul de presă al Partidului, dedică numeroase rânduri acestor decizii în numărul din 24 mai, într-un articol cu titlul următor: „Consiliul de Miniştri a hotărăt: Bunurile fostului rege Mihai de Hohenzollern şi ale membrilor familiei regale jefuite de la poporul român au intrat în proprietatea Statului popular”.

1957: a murit poetul George Bacovia

Poetul George Bacovia (Gheorghe Vasiliu) s-a născut la 4 septembrie 1881, la Bacău.

Începe să scrie versuri din clasa a III-a gimnazială, de atunci datând poezii precum ''Plouă'', ''Tablou de iarnă'' sau ''Nevroza''.

A urmat cursurile Facultăţii de Drept din Bucureşti şi apoi din Iaşi. A obţinut licenţa în Drept în anul 1911, potrivit georgebacovia.uv.ro.

George Bacovia FOTO  georgebacovia.uv.ro
George Bacovia FOTO georgebacovia.uv.ro

La 18 ani, la 30 martie 1899, a debutat în revista ''Literatorul'' a lui Al. Macedonski cu poezia ''Şi toate'', scrisă cu un an înainte şi semnată V. George. Între anii 1903-1904, a frecventat cenaclul lui Macedonski, unde a citit pentru prima oară poeziile ''Plumb'' (1903) şi ''Nervi de toamnă'' (1904).

A debutat editorial cu volumul ''Plumb'' (1916), pentru care a obţinut Premiul Ministerului Artelor în 1923. Cartea cuprinde poezia omonimă, una dintre cele mai reprezentative pentru opera bacoviană.

A continuat cu volumele: ''Scântei galbene'' (1926), ''Bucăţi de noapte'' (proză, 1926), ''Cu voi...'' (1930), ''Comedii în fond'' (1936), ''Stanţe burgheze'' (1946). Poetul ne-a lăsat adevărate capodopere: ''Decembre'', ''Lacustră'', ''Cuptor'', ''Nervi de primăvară'', ''Nervi de toamnă'', ''Amurg violet'', ''Alb'', ''Marş funebru'' ş.a.

George Bacovia s-a stins din viaţă la 22 mai 1957, în locuinţa sa din Bucureşti.

1965: a debutat emisiunea „Teleenciclopedia“

Teleenciclopedia este o emisiune a postului național de televiziune din România, Televiziunea  Română.

Este una dintre cele mai longevive emisiuni din programele posturilor de televiziune din România, prima difuzare a emisiunii înregistrându-se la data de 22 mai 1965. Emisiunea este difuzată în continuare pe TVR1, sâmbătă după-amiaza la ora 18.45. Sunt prezentate documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, sănătate, etc. Cele mai multe documentare sunt achiziționate de la BBC.

Emisiunea păstrează același generic (un fragment din „Momentul muzical” pentru pian și  orchestră de Nicolae Kirculescu) de mai mulți ani. Între comentatorii care au lucrat sau lucrează pentru Teleenciclopedia se numără: Mariana Zaharescu, Dinu Ianculescu, Sanda Țăranu, Florian Pittiș, Alexandru Marinescu, Adela Mărculescu, Petru Mărgineanu, Lucia Mureșan, Irina Petrescu, Silviu Stănculescu, Ion Caramitru, Traian Stănescu.

1970: s-a născut fotomodelul englez Naomi Campbell

Naomi Elaine Campbell (n. 22 mai 1970) este un supermodel, actriță, cântăreață și autoare britanică. Prima apariție publică a fost la vârsta de șapte ani, apărând în videoclipul „Is This Love?” al lui Bob Marley.ț

În august 1988 a apărut pe coperta revistei Vogue, fiind primul model de culoare care a apărut pe copertele acestei reviste.

Împreună cu Christy Turlington și Linda Evangelista a format un trio de supermodele, cunoscute ca „Trinity”, iar apoi prin extindere, împreună cu Cindy Crawford, Claudia Schiffer și Kate Moss, au fost numite colectiv „Big Six”.

1987: s-a născut jucătorul sârb de tenis Novak Djokovic

În prezent, Novak Djokovic este nr. 1 mondial în clasamentul ATP. Djokovic a fost numărul 1 mondial pentru un record de 373 de săptămâni în total și a terminat anul ATP ca numărul 1 de șapte ori, ceea ce reprezintă un record.

Novak Djokovic FOTO EPA
Novak Djokovic FOTO EPA

 A câștigat 22 de titluri de Grand Slam la simplu masculin. În total, a câștigat 93 de titluri ATP la simplu, inclusiv un record de 10 titluri la Australian Open și un record de 38 de evenimente Masters. Djokovic este singurul om din Era Open care a realizat un Career Grand Slam de două ori și a încheiat un Grand Slam în afara anului calendaristic. De asemenea, este singurul jucător care a realizat Career Golden Masters în ATP Tour, lucru pe care l-a făcut de două ori.

2005: ziariștii români răpiți în Irak au fost eliberați

Răpirea jurnaliștilor români în Irak a fost un incident care a avut loc la data de 28 martie 2005, când trei jurnaliști români (Ovidiu Ohanesian, Sorin Mișcoci și Marie Jeanne Ion) se aflau în capitala irakiană de aproximativ o săptămână pentru a realiza interviuri cu premierul irakian și cu noul președinte al Irakului au fost răpiți în Irak împreună cu ghidul lor irakian Mohammed Munaf (despre care ulterior s-a aflat că avea și cetățenie americană) de către persoane necunoscute.

Ziua victoriei
Ziua victoriei

Răpitorii, care au declarat că fac parte din organizația intitulată „Brigăzile Muadh Ibn Jabal”, ar fi cerut ca, în schimbul eliberării jurnaliștilor, România să-și retragă într-un interval de 4 zile cei 860 de soldați angajați în cadrul Coaliției multinaționale din Irak.

În seara aceleiași zile, omul de afaceri sirian Omar Hayssam a anunțat că ar fi fost sunat de răpitori pentru o cerere de răscumpărare de câte un milion de dolari pentru eliberarea fiecăruia dintre cei patru ziariști.

După ce au fost ținuți 3 zile într-o locație din Bagdad, jurnaliștii răpiți au fost transferați la 1 aprilie 2005 în beciul unei ferme, aflată la 15 km sud de capitala irakiană, fiind eliberați după 55 de zile, la data de 22 mai 2005.

La 22 mai 2005, într-o declarație de presă, președintele României, Traian Băsescu, a mulțumit serviciilor secrete de informații străine și române, precum și autorităților americane din Irak, comunității arabe din țară care au contribuit la rezolvarea crizei.

El a precizat că operațiunea de eliberare a ziariștilor a fost rezolvată sută la sută de serviciile de informații ale statului român, „într-o excelentă colaborare între Serviciul de Informații Externe, Serviciul Român de Informații și Direcția Generală de Informații a Apărării” și a menționat că statul român nu și-a negociat nici politica externă și nici nu a plătit răscumpărarea jurnaliștilor.

Istoria zileiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite