Internetul dispare! Aproape 40% din paginile web din 2013 nu mai există după un deceniu, arată cercetările

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Internetul dispare pe măsură ce paginile web și conținutul online se pierd , sugerează un nou studiu.

Site website internet FOTO Shutterstock

Web-ul este adesea considerat ca un loc în care conținutul durează pentru totdeauna. Însă mari părți ale acestuia se pierd pe măsură ce paginile sunt șterse sau mutate, potrivit unor noi cercetări, scrie The Independent.

Dintre paginile web care existau în 2013, de exemplu, 38% sunt acum pierdute. Chiar și paginile mai noi dispar: 8% din paginile care existau în 2023 nu mai sunt disponibile.

Aceste pagini tind să dispară atunci când sunt șterse sau mutate. Conform studiului realizat de Pew Research Center, acest lucru se întâmplă mai degrabă în cazul site-urilor web funcționale, decât atunci când dispar site-uri web întregi.

Efectul înseamnă că dispar cantități mari de știri și conținut de referință important. Potrivit studiului, aproximativ 23% dintre paginile de știri includ cel puțin un link rupt, iar 21% dintre site-urile guvernamentale, iar 54% dintre paginile Wikipedia includ în referințele lor un link care nu mai există.

Același efect are loc și în social media. O cincime din tweet-uri dispar de pe site la câteva luni după ce au fost postate.

Studiul a fost realizat prin colectarea unui eșantion aleatoriu de aproape un milion de pagini web, preluate de la Common Crawl, un serviciu care arhivează părți ale internetului. Cercetătorii au căutat apoi să vadă dacă acele pagini au continuat să existe între 2013 și 2023.

S-a constatat că 25 % din toate paginile colectate între 2013 și 2023 nu mai erau disponibile. Dintre acestea, 16 la sută dintre pagini proveneau de pe un site web care continua să existe, în timp ce 9 la sută se aflau pe site-uri web care nu mai existau deloc.

TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite