Semne ale autismului, descoperite la nou-născuţii de două luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autismul poate fi diagnosticat la nou-născuţii cu o vârstă de două luni, relevă un nou studiu realizat de cercetătorii americani, potrivit celor de la BBC.

Pentru a reuşi acest lucru, oamenii de ştiinţă au studiat chipurile mai multor bebeluşi, încă din primele zile de viaţă şi până la vârsta de trei ani. Astfel, s-a descoperit că în primele luni de la naştere, nou-născutul, diagnosticat ulterior cu autism, are o dificultate concreta în a stabili contacte vizuale.

Cercetatorii de la Universitatea de Medicină „Emory” din Atlanta au folosit tehnologii moderne pentru a detecta mişcarea ochilor nou-născutului atunci când acesta urmăreşte filmări cu interacţiuni umane. Cea mai mică vârstă de la care s-a putut descoperi incapacitatea copilului de a urmări imaginile a fost de două luni.

„Este pentru prima dată când este posibilă detectarea unor semne ale autismului la o vârstă atât de mică”, a spus medicul Warren Jones.

Studiul a avut la bază 59 de nou-născuţi care aveau un risc crescut pentru autism, precum şi alţi 51 de copii cu un risc scăzut. Treisprezece dintre ei au fost diagnosticaţi cu tulburări comportamentale severe la vârsta de trei ani. Oamenii de ştiinţă au revenit asupra datelor culese la începutul primelor luni de viaţă ale bebeluşilor şi au putut remarca la aceştia că au un contract vizual mult mai slab comparativ cu ceilalţi copii.

„La copiii cu autism, contactul vizual se diminuează deja în primele şase luni de viaţă," a mai declarat medicul Warren Jones.

„Capacitatea de a diagnostica mai devreme autismul este un lucru extraordinar de important, deoarece ne permite să oferim asistenţă medicală pentru a diminua pe cât posibil efectele acestei afecţiuni, a declarat medicul Deborah Riby, din cadrul departamentului de psihologie al Universităţii din Durham.

Cercetătorii concluzionează însă că sunt necesare noi cercetări pentru a utiliza această metodă de diagnosticare la o scară mai mare. „Doi oameni care se confruntă cu autismul nu sunt la fel”, a mai declarat psihologul Deborah Riby.  


Citeşte şi:

STUDIU Diagnosticul de autism ar putea fi pus greşit în multe cazuri

Până la 50% din copiii cu o tulburare genetică fără nicio legătură cu autismul sunt diagnosticaţi, în mod eronat, cu tulburări de spectru autist, ceea ce duce la tratamente nu doar ineficiente, ci chiar dăunătoare, susţin oamenii de ştiinţă americani.

Cât de inteligenţi sunt copiii autişti şi ce piedici le pune sistemul educaţional românesc

Nu toate tulburările din spectrul autist se asociază cu un coeficient de inteligenţă peste medie, dar o mare parte din copiii cu astfel de probleme sunt genii în matematică, muzică, desen sau în alte domenii şi au nevoie de stimulare din partea sistemului educaţional.

Seminar de informare: află mai multe despre autism

Specialiştii, dar şi părinţii copiilor care suferă de o astfel de tulburare sunt invitaţi sâmbătă, de la ora 10.00, la hotelul Delta din municipiul Tulcea, acolo unde se va ţine un seminar pe tema autismului.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite