Ciocolata caldă îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, dar şi gândirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două căni de ciocolată caldă pe zi, timp de 30 de zile, duc la îmbunătăţirea fluxului sangvin la nivelul creierului, precum şi la rezultate mai bune în cadrul testelor de memorie. Acest lucru a fost demonstrat în cazul persoanelor în vârstă cu insuficienţă a fluxului sangvin care au participat la un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard, scrie „Huffington Post“.

Oamenii de ştiinţă au remarcat faptul că memoria, abilităţile de gândire şi fluxul sanguin la nivelul creierului sunt legate prin conceptul ce poartă numele de „cuplare neurovasculară“.

„Începem să învăţăm mult mai multe despre fluxul sanguin din creier şi efectul acestuia asupra abilităţilor de gândire. Pe măsură ce anumite zone ale creierului au nevoie de mai multă energie pentru a-şi duce la bun sfârşit sarcinile, fluxul sanguin este într-o continuă creştere. Această relaţie cauzală, denumită cuplare neurovasculară, poate să joace, de asemenea, un rol foarte important în mecanismele din spatele unor boli precum Alzheimer“, afirmă medicul Farzaneh A. Sorond, de la Harvard Medical School.

Studiul publicat în revista „Neurology“ a inclus 60 de persoane de peste 65 de ani, 18 dintre participanţi ei având insuficienţă a fluxului sanguin. Astfel, jumătate dintre participanţi au băut, timp de o lună de zile, ciocolată caldă neagră, cu un conţinut bogat de substanţe flavonoide (o clasă de metaboliţi secundari ai plantelor, cunoscuţi pentru proprietăţile lor antioxidante n.r.), în timp ce ceilalţi participanţi au consumat aceeaşi băutură, dar cu un conţinut mult mai scăzut de substanţe flavonoide.

După o lună, timp în care toţi cei 60 de participanţi au consumat numai ciocolată caldă, zilnic, cercetătorii au descoperit vârstnicii cu insuficienţă a fluxului sanguin şi-au îmbunătăţit fluxul cu 8,3 procente. Circulaţia sângelui s-a îmbunătăţit chiar şi în cazul celor care consumaseră ciocolată caldă cu un scăzut de substanţe flavonoide.

„Din punct de vedere clinic, acest studiu sugerează că efectele ciocolatei asupra circulaţiei nu se datorează numai conţinutului său în substanţe flavonoide. A existat un interes şi pentru polifenoli (un timp de substanţe chimice care protejează organismul împotriva îmbătrânirii, acţionând ca antioxidanţi n.r.), ca entitate chimică individuală sau ca un compus împotriva bolilor neurodigestive“, spune şi medicul Paul Rosenberg.

Alte alimente care menţin creierul tânăr

Desigur, ciocolata nu este singurul aliment care să-i ofere creierului o doză de energie. Nucile sunt o sursă excelentă de sustanţe nutritive şi anti-inflamatorii, fiind, de asemenea, cea mai bună doză de acid alfa-linoleic, categorie a acizilor graşi Omega 3. Astfel, nucile favorizează circulaţia sanguină şi permit furnizarea eficientă a oxigenului către creier.

Mai mult, o dietă bogată în afine şi căpşuni poate să prevină declinul mental, arată un studiu publicat în Analele de Neurologie. Peştele nu trebuie să lipsească dintr-o dietă echilibrată. Peştele gras, sardine sau somon, reprezintă o sursă bogată de acizi graşi Omega 3 care ajută la diminuarea riscului de apariţie a demenţei.

Cafeaua conţine cafeină, un stimulent care îmbunătăţeşte agerimea minţii. În afară de efectul de stimulare, conţinutul de antioxidanţi din cafea menţine sănătatea creierului, iar unii cercetători sugerează că această licoare de culoare închisă poate să vindece depresia, în cazul femeilor.

image

Spanacul este un alt aliment bogat în luteină, un alt antioxidant, care protejează împotriva declinului mintal. Usturoiul poate să ţină sub control diverse forme de cancer, potrivit unui studiu publicat în jurnalul medical al Societăţii Americane de Cancer. Compuşii organo-sulfurici din usturoi pot să combată glioblastomul (o tumoră intracraniană malignă n.r.).

image
Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite