Un nou succes în tratarea orbirii: terapia genică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terapia cu gene opreşte deteriorarea celulelor oculare de detectare a luminii FOTO Arhivă
Terapia cu gene opreşte deteriorarea celulelor oculare de detectare a luminii FOTO Arhivă

Chirurgii britanici au folosit o tehnică de terapie genică pentru a îmbunătăţi vederea a şase pacienţi care, altfel, ar fi orbit. Operaţia a implicat introducerea unei gene în ochi, tratament care a revitalizat celulele oculare de detectare a luminii.

Operaţia de salvare a vederii executată de chirurgii britanici de la Oxford a avut rezultate în cazul tuturor celor şase pacienţi. „Nici nu am fi putut cere rezultate mai bune“, a declarat profesorul Robert MacLaren, chirurgul care a condus cercetarea. Medicii implicaţi în cercetare cred că acest tratament poate fi folosit, în timp, şi pentru a vindeca forme obişnuite de orbire, notează BBC.

Unul dintre cei şase pacienţi este Jonathan Wyatt, care avea 63 la data operaţiei. El suferă de o boală genetică cunoscută sub numele de „coroidermie“, care omoară, treptat, celulele de detectare a luminii. În momentul în care i s-a propus această operaţie, Jonathan încă mai putea vedea puţin. Speranţa lui a fost ca intervenţia să oprească deteriorarea celulelor oculare şi să se salveze puţina capacitate vizuală pe care o mai avea.

Jonathan Wyatt, la fel ca alt pacient din cadrul grupului experimental al profesorului MacLaren, a descoperit nu numai că operaţia i-a stabilizat vederea, dar şi că a îmbunătăţit-o. Ceilalţi pacienţi, care aveau vederea mai bună la momentul operaţiei, susţin că li s-a îmbunătăţit vederea pe timpul nopţii.

Simt că am fost salvat de pe marginea unei prăpăstii. Mă uitam în jos şi vedeam negru total. Profesorul MacLaren parcă m-a bătut pe umăr şi şi mi-a oferit o nouă cale de urmat“, mărturiseşte Jonathan.

Un alt pacient, Wayne Thompson, spune că a observat imediat un efect pozitiv. „Pot să văd mai bine culorile. Copacii şi florile au culori mult mai vii şi chiar am reuşit să văd stelele pentru prima dată de când aveam 17 ani, atunci când vederea mea a început să se deterioreze“, declar şi Wayne.

 În cazul în care această terapie cu gene va da rezultate la fel de bune, pasul următor este să se ofere acelaşi tratament celor care suferă de coroidermie înainte ca boala să avanseze prea mult, pentru a preveni pierderea vederii. 

Ads by SmileysWeLoveAd Options

Succesul acestor operaţii demonstrează că terapia cu gene poate funcţiona şi în cazul altor forme de orbire din cauze genetice, inclusiv degenerescenţa maculară. „Mecanismele coroidermiei şi tratamentul nostru se pot aplica şi altor cauze mai obişnuite ale orbirii. Coroidermia seamănă cu degenerescenţa maculară, mai precis distrug acelaşi tip de celule. Încă nu ştim ce gene anume sunt responsabile pentru degenerescenţa maculară, dar ştim acum cum să aflăm asta şi cum să punem genele înapoi“, declară profesorul MacLaren.


Citeşte şi:

Nouă descoperire pentru vindecarea orbirii: celule oculare la imprimantă cu jet de cerneală

Pentru prima dată, cercetătorii britanici au folosit o imprimantă bazată pe tehnologia „inkjet“ (jet de cerneală) pentru a „imprima“ celule oculare care pot fi folosite la vindecarea orbirii.

Femeile care iau anticoncepţionale mai mulţi ani riscă să-şi piardă vederea

Numai trei ani de administrare a pilulei contraceptive dublează riscul de glaucom mai târziu în viaţă, avertizează specialiştii americani. Glaucomul este principala cauză de orbire după 60 de ani.

Un mare pas către vindecarea orbirii cu ajutorul celulelor stem

Bolile bătrâneţii care duc la orbire pot fi vindecate cu ajutorul unei retine create în laborator. Un studiu britanic pe animale a demonstrat că partea ochiului care detectează lumina poate fi reparată cu ajutorul celulelor stem.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite