Şi ochii îmbătrânesc!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a preveni apariţia bolilor oculare, se recomandă controalele medicale periodice.
Pentru a preveni apariţia bolilor oculare, se recomandă controalele medicale periodice.

Ochii îmbătrânesc odată cu noi şi, din păcate, nu putem face prea multe pentru a împiedica acest lucru. Pentru a preveni apariţia unor boli oculare care duc la orbire, sunt necesare controale medicale periodice. Cea mai frecventă cauză de orbire la vârsta a treia este degenerescenţa maculară legată de vârstă.

Degenerescenţa maculară legată de vârstă produce deteriorarea maculei, o porţiune de numai câţiva milimetri a retinei, foarte importantă pentru vederea centrală. Ea este absolut necesară pentru a distinge culorile şi detaliile obiectelor. Cititul şi şofatul nu sunt posibile atunci când macula este deteriorată. Boala oculară apare de obicei la un singur ochi, dar, în timp, îl va afecta şi pe cel de-al doilea.

Atunci când afectează un singur ochi, degenerescenţa nu deranjează foarte tare bolnavul, iar uneori nici nu realizează existenţa problemei vizuale. Cei care observă că vederea le este afectată acuză vedere înceţoşată, dificultate în a distinge detalii, pete albe sau negre în câmpul vizual, obiecte distorsionate, mai mici decât în realitate. Degenerescenţa maculară nu afectează şi vederea periferică, aşa încât orbirea nu este completă.

Vârsta este principalul factor de risc

Potrivit statisticilor internaţionale, până la 35% din persoanele cu vârsta peste 65 de ani au o formă mai uşoară sau mai severă a bolii. Nu se cunosc însă cauzele pentru care degenerescenţa maculară apare la unele persoane şi la altele nu. Se pare că, pe lângă vârstă, există şi alţi factori favorizanţi pentru această afecţiune: ereditatea, fumatul, dieta bogată în grăsimi şi săracă în vitamine şi minerale, precum şi expunerea prelungită la lumină puternică. De asemenea, nu se ştie de ce boala progresează foarte lent la unele persoane şi foarte rapid la altele.

Citeşte continuarea articolului pe clicksănătate.ro.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite