Un mecanic a visat un instrument medical menit să salveze viaţa nou-născuţilor
0Ideea unui instrument medical de foarte mare ajutor la naştere i-a venit unui argentinian în somn. Jorge Odon, un mecanic de 59 de ani, a făcut o legătură inconştientă între un videoclip de pe YouTube care ne arată cum să scoatem dopul dintr-o sticlă de vin şi modul în care poate fi scos un bebeluş blocat în canalul naşterii.
Primul înlocuitor al forcepsului, instrumentul de care se folosesc medicii să scoată un bebeluş blocat în canalul naşterii, a fost construit în bucătăria mecanicului Jorge Odon, folosind un borcan de sticlă în loc de uter, păpuşa fetiţei sale în loc de bebeluş blocat, o pungă de plastic de cumpărături şi o mânecă cusută de soţia sa, notează „New York Times“.
Deşi pare imposibil, ideea care a prins formă în bucătăria mecanicului a câştigat premiul special pentru invenţii entuziaste al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), dar şi mulţi investitori şi chiar o companie americană care a achiziţionat patentul şi doreşte să producă acest nou dispozitiv la scară mare.
Inspiraţia: cum să scoţi dopul dintr-o sticlă de vin
Dispozitivul „Odon“ presupune o pungă de plastic într-o „mânecă“ de plastic lubrifiată care se umflă pe măsura capului bebeluşului, prinzându-l şi „conducându-l“ mai uşor afară, Medicii spun că acest nou instrument are un potenţial enorm pentru salvarea bebeluşilor din ţările defavorizate şi poate chiar să reducă numărul cezarienelor din ţările bogate.
Jorge Odon nu este străin de invenţii, însă până acum a inventat doar piese de maşini. În urmă cu şapte ani a câştigat un pariu imitând un videoclip de pe YouTube care prezenta cum să scoţi un dop dintr-o sticlă goală de vin (se introduce o pungă goală în sticlă, se suflă în pungă până cuprinde şi dopul din sticlă şi pe urmă se extrage punga).
Legătura dintre filmuleţul de pe YouTube şi dispozitivul „Odon“ a făcut-o în somn şi, a doua zi a prezentat-o unui medic ginecolog. Medicul l-a încurajat aşa că Jorge a continuat să lucreze la invenţie, înlocuind mâneca din plastic cu polietilenă şi borcanul cu un uter din plastic. De atunci, Jorge Odon continuă să aducă îmbunătăţiri dispozitivului, patentând fiecare schimbare în speranţa că va câştiga drepturi financiare din această invenţie.
„Este foarte palpitant. Acest moment important al naşterii este un domeniu în care nu s-au făcut multe avansuri tehnologice în ultimii ani“, mărturiseşte Mario Merialdi, şeful coordonator al îmbunătăţirii sănătăţii mamelor şi bebeluşilor din cadrul OMS.
Naşteri cu probleme şi la bogaţi, şi la săraci
Aproape 10% din 137 de milioane de naşteri care se înregistrează anual, prezintă complicaţii serioase, conform lui Merialdi. Aproape 5,6 milioane de bebeluşi se nasc morţi sau mor imediat după naştere şi peste 260.000 de femei mor în timpul travaliului. Un factor important într-o naştere cu probleme este când capul bebeluşului este prea mare pentru canalul naşterii sau când contracţiile mamei se opresc.
În ţările bogate, problemele cu fătul se rezolvă într-o sală de operaţii. În ţările sărace, mai ales în clinicile rurale, „dacă bebeluşul nu iese, femeia este lăsată pe cont propriu“, adaugă dr. Merialdi.
Înlocuirea temutului forceps
În cazurile de naşteri „blocate“ există opţiunea forcepsului, un fel de cleşte mare, rotunjit, sau nişte ventuze plasate pe capul copilului. Oricare dintre aceste metode poate cauza hemoragii, strivirea capului bebeluşului sau răsucirea coloanei vertebrale.
În cazul dispozitivului „Odon“, doctorii spun că, deşi e nevoie de mai multe teste, pare să fie sigur de folosit şi de moaşe cu o pregătire minimă. Până acum, dispozitivul a fost folosit cu succes în cazul a 30 de femei din Argentina, care aveau cel puţin o naştere anterioară şi care treceau printr-un travaliu obişnuit. „M-am bucurat când m-au rugat să testeze dispozitivul, pentru că este pentru o cauză bună“, spune Luciana Valle, o educatoare de 31 de ani.
OMS va supraveghea acum testele care se vor realiza pe 100 de femei din China, India şi Africa de Sud. Prima testare va implica travalii normale, însă următorul studiu se va face pe 170 de femei care întâmpină probleme la naştere.
„O asemenea problemă avea nevoie de cineva ca Jorge. Un obstetrician ar fi încercat să îmbunătăţească forcepsul, însă blocarea bebeluşului pe canalul naşterii avea nevoie de un mecanic. Acum 10 ani acest lucru ar fi fost imposibil. Fără YouTube, Jorge nu ar fi văzut filmuleţul şi nu ar fi făcut legătura“, conchide dr. Merialdi.
Citeşte şi:
VIDEO Poveştile „bebeluşilor de buzunar“. Ce şanse la viaţă au în România copiii născuţi prematur
România se situează pe primul loc în Europa la capitolul mortalitate infantilă. Prima cauză a deceselor înaintea vârstei de 5 ani este pneumonia, iar pe locul al doilea sunt complicaţiile asociate naşterilor premature. Medicul Ana Culcer a venit la Adevărul Live să povestească din experienţa ei cu bebeluşii de câteva sute de grame şi despre şansele lor la viaţă în România.
Jurnal de sarcină: toate etapele prin care trec mama şi copilul pe parcursul celor 9 luni
În prima lună, dezvoltarea embrionului este cea mai spectaculoasă, deoarece acum începe să se transforme rapid dintr-o singură celulă fecundată într-o nouă fiinţă. Dar toate cele 40 de săptămâni de sarcină, urmărite pas cu pas, pot arăta ca un film fantastic.
Miracolul vieţii: un bebeluş a fost găsit în viaţă la morgă, după 10 ore de la declararea decesului
Un bebeluş columbian care s-a născut prematur şi care fusese declarat mort a fost descoperit în morgă după zece ore, încă în viaţă.
Înfăşatul bebeluşilor dăunează sănătăţii
Părinţii care îşi înfaşă bebeluşul îl supun unor riscuri de sănătate, avertizează un chirurg ortoped. Tehnica înfăşării care presupune imobilizarea mâinilor şi a picioarelor este folosită, de obicei, pentru a calma copiii.
Mamele din Anglia sunt încurajate cu peste 200 de euro ca să-şi alăpteze copiii
Sunt cunoscute deja beneficiile alăptării bebeluşilor: hrănitul la sân pune bazele sistemului imunitar al copilului, pe termen lung reduce riscul de apariţie a bolilor cronice, iar unele studii au demonstrat chiar că anticorpii din laptele matern pot distruge virusul HIV. Pentru a încuraja mamele să alăpteze, guvernul britanic oferă bani în cupoane de cumpărături.