Prima bancă de lapte matern din România, la spitalul Marie Curie din Bucureşti
0SPERANŢĂ Proiectul-pilot al unei bănci de lapte matern va fi pus în aplicare de anul acesta în cadrul Spitalului de Copii „Marie Curie“ din Bucureşti. Iniţiativa este vitală pentru copiii veniţi pe lume înainte de termen sau cu anumite malformaţii
Laptele matern este cea mai bună hrană pentru nou-născuţi. Hrăniţi astfel, ei au şanse mai mari de supravieţuire şi de dezvoltare, în special în cazul în care suferă de afecţiuni grave. Cu toate acestea, în România nu există o bancă de lapte matern care să pună la dispoziţie alimentul vital copiiilor ale căror mame, din diverse motive, nu pot alăpta.
„Avem o problemă foarte gravă de mentalitate în ţara noastră. Suntem singura ţară din Europa care nu are o bancă de lapte. Bulgaria are bancă de lapte, Albania are bancă de lapte, iar România – nu. E un proiect de lege care zace de aproape cinci ani în Parlament, a trecut de Senat, dar n-a trecut de Camera Deputaţilor. Trebuie neapărat să îmbunătăţim cadrul legislativ în acest sens“, a declarat medicul Cătălin Cârstoveanu, şeful secţiei de terapie intensivă nou-născuţi din cadrul Spitalului „Marie Curie“.
Pentru a justifica utilitatea acesui proiect, medicul a dat exemplul Braziliei, în care funcţionează 210 bănci de lapte matern. „Medicii din Statele Unite se întrebau ce lucruri extraordinare au făcut brazilienii de au reuşit să reducă atât de mult rata mortalităţii infantile. Surpriză! Brazilia nu făcuse nimic altceva în afară de faptul că înfiinţase un număr impresionant de bănci de lapte“, a explicat doctorul Cârstoveanu.
Cum va funcţiona
Laptele matern ar urma să fie colectat de la donatoare în condiţii stricte de igienă, în cadrul Secţiei de terapie intensivă nou-născuţi. „După ce va fi etichetată, fiecare doză de lapte va fi testată microbiologic, iar apoi pasteurizată şi congelată până când va fi oferită unui copil, la indicaţie medicală“, a explicat Eugenia Dobrescu, de la Asociaţia Consultanţilor în Lactaţie din România.
În primă fază, principalii beneficiari ai laptelui matern donat vor fi copiii internaţi în Secţia de terapie intensivă nou-născuţi.
„Îl vom da prematurilor, bebeluşilor care s-au născut cu malformaţii cardio sau cu probleme digestive grave, care nu tolerează formulele de lapte praf“, a menţionat Cârstoveanu.
Donarea, în anumite condiţii
Vor fi acceptate la donare doar femeile cu o lactaţie bogată, care au copii până în şase luni şi care nu suferă de boli grave, transmisibile. Vor fi refuzate cele aflate sub tratament medicamentos, cele care fumează sau cele consumă alcool.
„Donatoarele vor fi rugate să evite inclusiv unele remedii naturale, care pot produce efecte adverse serioase în cazul sugarilor. Printre acestea se numără cele pe bază de sunătoare şi ginko biloba“, a detaliat Eugenia Dobrescu, consultant în lactaţie.
Oferte de lapte matern pe internet
În disperare de cauză, unii părinţi fac rost pe cont propriu de acest aliment esenţial pentru dezvoltarea copiilor lor. Pe internet sau pe reţelele de socializare se găsesc anunţuri cu oferte de lapte matern. Sunt situaţii îngrijorătore, spun specialiştii, deoarece procurarea laptelului de mamă pe aceste căi implică riscuri, care nu sunt întotdeauna conştientizate de cei interesaţi.
„E adevărat, în România a existat o meserie de doică şi am tot auzit poveşti cu femei care şi-au alăptat şi copilul, şi alţi trei copii în spital, pentru că mamele lor păţiseră nu ştiu ce. Lucruri din acestea s-au întâmplat şi e posibil să se întâmple şi astăzi, dar asta nu înseamnă că este în regulă. Laptele matern este pe de o parte material genetic, iar pe de altă parte este compus din celule vii şi se pot transmite virusuri, bacterii. Nu se poate ca lucrurile să se întâmple aşa simplu: îl luăm, îl dăm şi gata“, a comentat Eugenia Dobrescu, de la Asociaţia Consultanţilor în Lactaţie din România.
Tocmai de aceea, spune ea, e nevoie să existe o instituţie care să verifice şi să facă sigură această distribuţie a laptelui matern, astfel încât să se excludă probabilitatea ca micuţii care beneficiază de produs să fie în pericol.