Laptele praf, pus la colţ. Farmacist: „Ar trebui distribuit doar mămicilor care au bilet de trimitere de la medic!”
0România este una dintre puţinele ţări europene în care nu există nicio lege care să reglementeze marketingul care se face pentru laptele praf pe care mămicile îl pot achiziţiona din farmacii pentru bebeluşii lor.
O iniţiativă legislativă în acest sens există, dar ea este blocată în comisiile parlamentare de mai bine de trei ani. Asta susţin reprezentanţii organizaţiei Salvaţi Copiii care mai atrag atenţia că „presiunea companiilor este mare”, mai ales în condiţiile în care România se află pe ultimul loc în Europa în privinţa numărului de mame care aleg să-şi hrănească nou-născuţii cu lapte matern.
De aceeaşi părere este şi Sorana Mureşan, preşedintele Asociaţiei ProMama, care consideră că doar mămicile care nu pot alăpta din cauze medicale ar trebui să îşi poată hrăni copii cu lapte praf.
„În maternităţi unde se dau mostre de lapte praf, automat că li se induce această idee mămicilor – că fiziologic nu pot alăpta. Sunt foarte mari presiunile şi interesele economice din spate. Cu toate acestea, sper ca acea lege să fie votată cât de curând”, a explicat consilierul în alăptare.
Cum e afară
Specialiştii spun că, la fel ca în alte state europene, printre care şi Marea Britanie, laptele praf ar trebui distribuit doar prin farmacii pe bază de recomandare de la medic şi nu la liber, cum se întâmpla la ora actuală în România.
Majoritatea statelor dezvoltate au implementat, în ultimele trei decenii, norme stricte privind practicile de marketing ale marilor producători de alimente artificiale pentru bebeluşi.
Pe aceeaşi temă:
Săptămâna Mondială a Alăptării 2014: tot ce trebuie să ştii despre laptele matern
Alăptarea joacă un rol foarte important în dezvoltarea sănătoasă a copilului. Perioada de alăptare a unui bebeluş este foarte benefică pentru micuţ, dar şi pentru mamă şi, potrivit recomandărilor medicilor, trebuie să dureze cel puţin până la vârsta de 6 luni.
Copiii alăptaţi, feriţi de bolile secolului
Medicul canadian Jack Newman atrage atenţia că bebeluşii trebuie hrăniţi exclusiv cu lapte matern cel puţin până la vârsta de şase luni.