Medic: „La 20 de ani, o femeie are 80% din ovocite sănătoase şi 20% care pot avea malformaţii congenitale. La 40 de ani, este exact invers“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 40 de ani probabilitatea ca o femeie să devină mamă pe cale naturală scade abrupt. Nu doar că se reduce rezerva ovariană, dar scade şi calitatea acesteia. Alte cauze sunt problemele de sănătate care fac cuplurile sterile.

Concentrate asupra carierei sau pur şi simplu din cauza unor probleme de sănătate multe femei din România nu pot avea şansa de a aduce pe lume un copil pe cale naturală. Alternativa ar fi fertilizarea in vitro cu riscurile şi cu cheltuielile financiare de rigoare, dar şi cu împliniri pe măsură.

Silviana este din Bucureşti şi din pricina unei endometrioze – boală despre care se ştie destul de puţin în acest moment – nu a putut rămâne însărcinată. La vârsta de 37 de ani a început prima procedură de fertilizare in vitro (FIV). „Din experienţa mea spun că toţi aceea care au probleme în a obţine o sarcină pe cale naturală ar fi bines ă consulte un specialist în infertilitate. El poate pune corect un diagnostic şi îndruma cuplul“.

„Am suportat greu tratamentul de stimulare ovariană“

Prima procedură FIV a făcut-o în România. „A fost un rezultat nesatisfăcător, astfel că ne-am reorientat către o altă clinică – Genesis – care pe atunci nu avea sediul decât în Atena“, povesteşte femeia.

După procedura nereuşită din România, ceva din încrederea Silvianei şi a soţului ei în reuşita obţinerii unei sarcini s-a zdruncinat puţin. „Acela a fost un moment dificil, pe care am reuşit să îl depăşim susţinându-ne mereu unul pe celălalt. Sunt genul de om căruia îi place să vorbească despre reuşite, nu despre eşecuri, de aceea prefer ca din această experienţă să îmi aduc aminte partea frumoasă“.

Un alt moment dificil a fost tratamentul de stimulare care, pentru ea cel puţin, nu a fost uşor de suportat. Dar:„gemenii noştri ne-au demonstrat că orice sacrificiu a meritat. În viaţa alături de ei am strâns atâtea moment minunate, încât da, aş relua procedurile pentru o nouă fertilizare in vitro. Doar că pentru noi ar fi al treilea copil“.

Cele mai dese motive pentru care cuplurile apelează la FIV

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, la Clinica Genesis, afirmă că motivele care aduc partenerii de cuplu la cabinetul medical în România sunt atât de natură feminină, cât şi de natură masculină. „Cele mai multe femei care nu pot avea copii au fie probleme la trompele uterine – acestea nu sunt permeabile din diverse motive – fie suferă de endometrioză – o boală cu simptome comune şi care tocmai de aceea este greu de diagnosticat“, a explicat acesta.

Vârsta este una dintre cauzele nemedicale ale infertilităţii, care creează destul de multe necazuri. „După 35 de ani apar probleme nu numai în privinţa cantităţii rezervei ovariene, dar şi în privinţa calităţii acesteia. Unele femei ajunse la o anumită vârstă, chiar constată că nu mai pot avea copii“.

Din punct de vedere masculin, principalele probleme apar la numărul şi mobilitatea spermatozoizilor, lucru care se poate constata în urma unei analize simple, spermograma. „Pentru bărbaţii în vârstă este mai puţin seminificativă, deşi nici în cazul lor nu trebuie ignorată cu desăvârşire, însă stilul de viaţă joacă un rol important“.

Numărul fertilizărilor în vitro care se pot face este decis numai de către medicul specialist şi el depinde foarte mult de patologia pentru care s-a decis realizarea procedurii de fertilizare în vitro. „Dacă se decide reluarea procedurii, este bine ca între două FIV-uri să treacă două cicluri menstruale“.

Procedura are mai multe etape. Prima dintre ele este stimularea ovariană. Se face cu ajutorul medicamentelor prin care se urmăreşte obţinerea mai multor foliculi decât produce o femeie în mod normal, deoarece în felul acesta cresc şansele de reuşită.

Urmează punctia ovariană, etapă în care sunt extraşi foliculii maturi şi, după ce partenerul donează materialul seminal, în laborator, se produce fecundarea în urma căreia rezultă embrionii. „În unele cazuri, când vorbim despre probleme ale spermei, această poate fi supusă unui tratament special sau este posibil să se apeleze la metodă ICSI – fecundarea nu se face la liber, ci numai controlat: un singur spermatozoid este ales pentru a fecunda ovocitul“.

Embriotransferul este ultima etapă a fertilizării şi are loc după ce embrionii au ajuns la maturitate – maximum 5-6 zile (stadiul de blastocist). „Cu ajutorul unui cateter foarte subţire, embrionii sunt introduşi adânc în uter, în timpul ferestrei de implantare (cea mai bună perioadă, când endometrul are o grosime optimă). După 14 zile de la embriotransfer, se face analiza de sânge, BhcG, care confirmă sau infirmă sarcina“.

Ce riscuri implică procedura

Principalul risc în procedura de fertilizare în vitro este hiperstimularea ovariană, care se poate întâmpla în timpul primei etape a acestei proceduri. „Hiperstimularea poate fi însă evitată cu ajutorul unei monitorizări riguroase a pacientei şi cu ajustarea dozelor hormonale, în funcţie de cum răspunde aceasta la tratament. Tratamentul personalizat este, de altfel, una dintre cheile succesului atunci când vine vorba despre fertilizarea în vitro“.

Cât priveşte şansele unei femei să mai poată avea copii după vârsta de 40 de ani cu ovule proprii, medicul a explicat că:  „La 20 de ani, o femeie are 80% dintre ovocite sănătoase şi 20% care pot avea malformaţii congenitale. La 40 de ani, procentele sunt exact invers“.

După 40 de ani, scad destul de abrupt şansele ca o femeie să obţină o sarcină pe cale naturală, fie din pricina cantităţii reduse ovariene, fie din pricina calităţii scăzute a acesteia, fie din cauza ambelor. „Sigur că există şi sarcini astfel obţinute la această vârstă, dar ele nu fac neapărat parte din obişnuit“, a conchis acesta.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite