Cum recunoşti displazia congenitală de şold

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Depistată în primele 6 luni de viaţă, şansele de recuperare 
cresc cu 90%.
Depistată în primele 6 luni de viaţă, şansele de recuperare cresc cu 90%.

Dislocarea de şold congenitală apare în momentul în care un copil se naşte cu un şold instabil din cauza formării anormale a articulaţiei şoldului în timpul stadiilor incipiente de dezvoltare fetală.

Este o afecţiune congenitală caracterizată printr-o poziţie anormală a capului femural în articulaţia şoldului (mişcare anormală cu posibilitatea de a ieşi din articulaţie – luxaţia şoldului). Cavitatea în care se fixează capul femerual este ori superficială ori este puţin adâncită în displazia de şold, acest lucru permiţând capului femural să alunece din cavitatea sa.

Poate fi traumatică sau congenitală. Apare în momentul întreruperii relaţiei normale dintre acetabulum şi capul femural. Dacă nu există un contact între aceste suprafeţe, niciuna nu se va dezvolta normal.

Displazia de şold se moşteneşte

Indiferent că este bilaterală sau unilaterală, cu precădere la piciorul stâng, această afecţiune apare sporadic sau este moştenită.

Primul factor care favorizează apariţia ei este cel al istoricului familial pozitiv în proporţie de 12-13% din cazuri. Cel mai frecvent apare în cazul fetiţelor şi în propoţie de 80% cauza este un hormon matern numit relaxină care măreşte elasticitatea ligamentară.

Trebuie ţinut cont şi de factorii care determină îngustarea spaţiului intrauterin, deoarece limitează mişcările fetusului sau impune o poziţie incorectă a acestuia.

Semne clinice de manifestare

În cazul în care observi mai multe pliuri tegumentare la nivelul coapsei şi pe partea internă, sub fesier, atunci este posibil ca această afecţiune să fie prezentă. Totuşi, acest simptom se înregistrează doar în 10% din cazuri. Un semnal de alamă îl reprezintă asimetria acestor pliuri alături de o mobilitate şi o flexibilitate scăzută.

Află pe clicksanatate.ro când devine evidentă displazia de şold!

Învaţă să-ţi prepari şamponul natural la tine acasă!

La ce te expui dacă aprinzi des lumânări parfumate în casă

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite