Prof. dr. Ion-Christian Chiricuţă: „În Germania, dacă un pacient îşi pierde dantura după ce este iradiat, medicul plăteşte. E malpraxis”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul doctor Ion-Christian Chiricuţă, medic radioterapeut FOTO Marian Iliescu
Profesorul doctor Ion-Christian Chiricuţă, medic radioterapeut FOTO Marian Iliescu

Profesorul doctor Ion-Christian Chiricuţă, medic radioterapeut cu renume internaţional, a fost la Adevărul Live de la ora 15.00 să explice ce înseamnă un tratament de ultimă generaţie complet, corect şi eficient pentru a trata cu succes cancerul.


Prof. dr. Ion-Christian Chiricuţă s-a făcut cunoscut în Germania sub numele de „Kiricuta“, este fiul renumitului medic oncolog Ion Chiricuţă, cel care a dat numele Institutului Oncologic de la Cluj-Napoca, iar acum oferă tratament radioterapeutic de ultimă generaţie bolnavilor de cancer din România, pentru ca aceştia să nu mai fie nevoiţi să plece în afara ţării.

Profesorul Chiricuţă ne-a explicat, la Adevărul Live, de ce este nevoie pentru a creşte şansele de succes al tratamentului anticancer în România. Ce înseamnă terapie contra cancerului de calitate, cât de importantă este radioterapia şi tehnologia cu care aceasta este realizată şi cine are acces în ţara noastră la tratamente de calitate? La toate aceste întrebări ne-a răspuns directorul medical al Centrului de Radioterapie Amethyst, din Capitală.

Principalele declaraţii:

Cum aţi perceput oncologia românească la întoarcerea în ţară?

Motivul revenirii în România a fost mama mea, care acum are 94 de ani. Se întâmpla la începutul anului 2010. Am pus apoi la punctul Centrul de Radioterapie Amethyst, într-un timp record de numai 10 luni. În Germania, lucram într-un centru care deservea cam 200.000 de persoane. În jurul meu, aveam 18 acceleratoare, la fiecare 45 de km. Conform normelor europene, la 1 mln de oameni trebuie să ai un accelerator. 

Singurul mod de a aduce tânărul pentru această munca de calificare este să-i arăţi care sunt perspectivele radioterapiei moderne. După trei ani, am avut decepţii. Doar trei tineri au reuşit să scrie o teză de masterat. 

Ce înseamnă un tratament anticancer de calitate?

Diagnosticul precoce este esenţial. Screeningul ORL, colonoscopie şi alte teste specifice. Acestea sunt lucruri extrem de importante. Numai aşa pot fi diagnosticate cancere în faze incipiente, când boala este 100% vindecabilă. Mai târziu costul tratamentelor creşte mult. Strategia tratamentului ţine mult de tipul tumorii şi stadiul de evoluţie a acesteia. Se face radio-chimioterapie, operaţie etc. 

Închiderea cercului vicios în care pacientul este plimbat de la o uşa la alta şi de la un specialist la altul se face la comisia oncologică, unde cazul fiecărui pacient este discutat şi analizat. Pacientul ştie pe un an de zile înainte ce are de făcut. Avem un parteneriat public-privat cu Spitalul Sf. Ioan, în care 3 pacienţi beneficiază de consultul acestei comisii oncologice. Un pacient cu cancer ORL fără o echipă în spate este un pacient pierdut, are şanse minime de a se trata. 

Când e necesară radioterapia?

În funcţie de stadiu, localizare, poate fi singură, definitivă sau împreună cu chimioterapia, pre sau postoperatoriu. De multe ori, radioterapia e paliativă. Trei-patru şedinţe pot ajuta la combatera unei sângerări severe. 

Care sunt tipuri de cancer care au nevoie de radioterapie?

Cam toate cancerele profită de radioterapie. Tumorile hepatice, ORL, bronhopulmonare, de colon pot fi tratate cu succes cu radioterapie. În ultimii 10-15 ani s-au făcut progrese foarte mari în radioterapie, pot fi aplicate doze foarte mari în patul tumoral, cu efecte secundare limitate. Aparatura modernă costă însă. Trebuie să ai şi fonduri de reparaţii şi de întreţinere. Din păcate, aceste lucruri nu s-au prevăzut în sistemul medical românesc.  



Profesorul doctor Ion-Christian Chiricuţă, medic radioterapeut, în studioul Adevărul Live FOTO Marian Iliescu

Ion-Christian Chiricuţă medic radioterapie FOTO Marian Iliescu

Ce înseamnă efecte secundare?

La nivelul mucoasei, pot apărea disfuncţii. Pacientul nu poate să mănânce, să bea din cauza durerilor. Scopul este să nu întrerupem tratamentul. Dacă apar astfel de probleme, intervine echipa de nutriţie, pentru a preveni pierderea în greutate. 

Sunt mulţi oameni care prin fumat pasiv au dezvoltat tumori. Sunt părinţi care fumează în masină, având în spate un copil. Acestor subiecţi le-ar trebui luate carnetele. Un tratament oncologic complex poate să ajungă şi la 200 de mii de euro. De ce să plătim noi inconştienţa altora? 

La un cancer de prostată dacă iradiezi rectul, care este foarte aproape, pacientul este nenorocit, el nu mai poate părăsi locuinţa. În Germania, de exemplu, dacă un pacient îşi pierde dantura după ce este iradiat, medicul plăteşte. Este considerat malpraxis. 

Orice pacient oncologic ajunge o dată sau de două ori ajunge la radioterapie în cursul bolii. E cea mai ieftină metodă de terapie. Efectele secundare pot fi limitate mult. 

În 99% din cazuri, radioterapia se face ambulatoriu. În cazuri excepţionale, e nevoie de internare. În tumorile cerebrale, în doi ani poţi şti dacă radioterapia a avut efect. În tumorile ORL, acest lucru se vede la cinci ani. În cancerul de sân - la zece ani. Recidiva locală denotă calitatea iradierii. 

La ora actuală, totul trebuie să fie deschis. Distribuţia de doză trebuie să i-o dai pacientului acasă. Mă confrunt cu o problemă majoră. Lupt să obţin date despre iradieri făcute în alte centre. Sunt informaţii puţine, date incomplete, nu există grafice. 

Cât de importantă este relaţia medic-pacient?

Estrem de improtantă. Factorul încredere este determinant. E nevoie şi de timp. Rata de de vindecare e verificabilă, conform standardelor din orice clinică modernă. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite