Cum se tratează modern cancerul de ficat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ficat

Conf. dr. Bogdan Popa, preşedintele Societăţii de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din România, a fost la Adevărul Live să ne explice în ce situaţii poate radiologia intervenţională să devină alternativa minim invazivă la diagnosticarea şi tratarea chirurgicală a unor afecţiuni grave.


Tumorile hepatice maligne pot fi tratate cu succes minim invaziv, prin radiologie intervenţională, spune conf. dr. Bogdan Popa, preşedintele Societăţii de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională din România. Medicul cu specializări în Elveţia şi Japonia a fost la Adevărul Live să ne explice tipurile de intervenţii care pot fi realizate prin radiologie intervenţională şi care sunt avantajele acestui tip de tratament prin comparaţie cu chirurgia clasică.

Principalele declaraţii:

"Radiologia intervenţională este o compentenţă care derivăd in radiologie, care poate fi făcută de radiologi imagişti. Este mai puţin cunoscută pentru că sunt mai puţini specialişti şi sunt dotări puţine. În acest moment, radiologia intervenţioanală e prezentă în centrele mari universitare. Necesarul ar fi dublu faţă de ce avem în acest moment. De aceea, avem ceeae ce numim liste de aşteptare. Probabil că cererea ar fi şi mai mare." 

Cum se procedează?

Se face o incizie foarte mică prin artera femurală, cu un cateter, se injectează o substanţă de contrast pentru a le putea vizualiza, după care se poate interveni în locul cu probleme. 

Ce pacienţi pot beneficia de aceste proceduri?

Grupa afecţiunilor periferice, pacienţii care au tromboze, stenoze. Putem trata aceste afecţiuni cu implantarea unui balon sau a unui stent, pentu a lărgi lumenul vaselor îngustate. Sunt pacienţi fumători, diabet, cu hipertensiune, hipercolesterolemie. Dacă nu se intervine, aceşti pacienţi pot ajung la amputaţia membrului afectat.

Altă grupă sunt afecţiunile digestive. Identificăm prin angiografie vasele de sânge care alimentează zona responsabilă de hemoragie şi-l astupăm şi pacientul este salvat. Asta se întâmplă acolo unde există angiograf şi un specialist. Alternativa este o intervenţie chirurgicală clasică.

Se mai pot face embolizări pentru fibromul uterin. Este o soluţie modernă şi actuală şi o alternativă serioasă la intervenţia chiurgicală. Avem centre în Bucureşti şi în ţară care fac acest lucru frecvent. Sunt situaţii în care fibromul uterin nu poate fi tratat prin embolizare, dar majoritatea pot fi tratate astfel. Alternativa este scoaterea uterului. Se fac şi embolizări ale prostatei.

Se fac astfel de intervenţii şi în cazul tumorilor, ceea ce a dus la apariţia unui nou domeniu - oncologia intervenţională. Se fac chemo-embolizări, se introduce o substanţă chimioterapică în tumoră, după care se astupă vasul de sânge care hrăneşte tumora. Rezultatele cele mai bune le obţinem cu pacienţii în stadiu incipient sau mediu. Există în acest moment două tratamente cu caracter curativ: rezecţia sau cea cu radiofrecvenţa. Chemoembolizarea est o procedură paliativă, care se adresează pacienţilor care nu mai pot fi operaţi. În cazul metastezelor, terapia e mai complexă, pentru că necesită tumora primară, cât şi cele de la nivelul ficatului. 

Rata de succes a chemoebolizărilor este de 90%

"Unul din lucrurile cele mai importante este identificarea din totalitatea vaselor care duc sânge la tumori. Riscul de afectare a zonelor din vecinătate trebuie să fie zero sau minim. Tumora se va necroza, ea nu va dispărea din organism. Pasul următor după chemoebolizare este monitorizarea pacientului prin date de laborator sau CT şi RMN, astfel încât să se observe când apare o recidivă". 

"Chemoebolizarea cu microsfere presupune introducerea în tumora ficatului a unor sfere cu substanţe chimioterapică de 40 până la 100 de microni. După ce-şi fac treaba, aceste microsfere se resorb şi dispar. Avantajul e dat de rapiditatea instalării efectului prin aceste proceduri. Marele câştig este dat de faptul că acest chimioterapic introdus în microsfere nu ajunge în sângele periferic. Studiile experimentale arată că la 5 ore după introducerea chimioterapicului în tumoră prezenţa lui în sânge este zero. Rata de spupravieţuire e strâns corelată cu stadiul în care vine pacientul. Din păcate, ne confruntăm cu stadiile mai avansate". 

"Aproape zilnic fac astfel intervenţii de chemoembolizare la ficat. Rata de succes trece de 90%. Răspunsul complet înseamnă că după evaluare, tumoara e distrusă 100%. Răspuns parţial este că tumora e necorzată în proporţie de 50% sau mai mult de atât, testele hepatice sunt bune şi au apărut alte tumori. În acest caz se recomandă completarea terapiei cu chimioterapie sistemică. 

"În momentul de faţă există un program naţional de radiologie intervenţională prin care Ministerul Sănătăţii suportă alături de Casa Naţională costul acestor intervenţii. Pacientul plăteşte doar o parte din costuri, mult sub jumătate".

"Îmi amitesc de cazul unei paciente de acum 7 ani, care a vea o hemoragie digestivă, cu o valoare a hemoglobinei foarte mică. A fost tratată prin embolizare supraselectivă, fiindu-i salvată în acest fel viaţa. În urmă cu patru zile am embolizat un anevrism cerebral în cazul unei paciente tinere, care risca să facă accident vascular cerebral. Intervenţia e laborioasă, se face cu anestezie generală şi necesită o logistică extraordinară. Cateterul se introduce tot prin artera femurală, urcăm pe cale vasculară până la cap. Anevrismele cerebrale sau fistulele sunt depistate întâmplător, de regulă. Simptomele sunt rare şi nespecifice, cum ar fi durerea de cap, ţiuiturile în urechi, vertijul. Doamna de care v-am vorbit avea în familie cazuri de anevrisme şi de aceea s-a gândit să-şi facă un control şi astfel a putut să descopere boala."

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite