Ce tipuri de cancer favorizează anticoncepţionalele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pilulele contraceptive combinate cresc riscul de a suferi de cancer de sân, de col uterin şi de ficat sau de vezică biliară, potrivit OMS FOTO Shutterstock
Pilulele contraceptive combinate cresc riscul de a suferi de cancer de sân, de col uterin şi de ficat sau de vezică biliară, potrivit OMS FOTO Shutterstock

Din milioanele de femei care iau pilule contraceptive la nivel mondial, puţine ştiu că studiile realizate de-a lungul timpului au determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii să introducă, acum mai mulţi ani, pilulele contraceptive combinate în categoria agenţilor cancerigeni pentru oameni.

Pilulele contraceptive au fost subiectul mai multor controverse de-a lungul timpului. Nu mai departe de vara acestui an, pilulele Diane 35 cu precădere, dar şi alte anticoncepţionale de generaţie nouă au intrat în atenţia autorităţilor europene şi româneşti. Motivul: pilulele Diane ar creşte considerabil pericolul ca vasele de sânge să se blocheze cu cheaguri (tromboză). Dar în ultimii ani s-a pierdut din vedere o controversă mai veche privind anticoncepţionalele.

Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului (International Agency for Research on Cancer – IARC), care aparţine Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, analizează periodic substanţele din mediul în care trăim care cresc riscul de a dezvolta boli oncologice. Încă din 2005, această autoritate a trecut la categoria 1, adică pe lista agenţilor cancerigeni pentru oameni, contraceptivele orale combinate. Este vorba, deci, despre cele mai utilizate pilule contraceptive la ora actuală, care au în compoziţie atât un tip de estrogen, cât şi un progestogen (categorie care include mai multe tipuri hormoni, printre care şi progesteronul).

Risc de a dezvolta trei tipuri de cancer

Peste 100 de milioane de femei din întreaga lume iau anticoncepţionale combinate, adică aproximativ 10% din femeile ajunse la vârsta reproducerii, potrivit IARC. Ele se expun, potrivit experţilor riscului de a suferi de trei dintre cele mai frecvente tipuri de cancer.

În primul rând, este vorba despre munca în ture de noapte şi de fumat.

Riscul de cancer mamar la administrarea anticoncepţionalelor orale combinate este crescut mai ales în cazul femeilor care iau în prezent aceste pastile. De asemenea, pericolul este mai mare la femeile sub 35 de ani care au început să ia pilule contraceptive la vârste fragede, mai devreme de 20 de ani. totuşi, un raport IARC arată că la 10 ani de la renunţarea la acest tratament contraceptiv, riscul de cancer mamar este egal cu al femeilor care nu au luat niciodată pilule.

Cancerul de col uterin este o altă formă de cancer din ce în ce mai frecvent întâlnită, care poate fi declanşată şi de administrarea pilulelor contraceptive combinate. Pe aceeaşi listă a agenţilor care cresc riscul de cancer de col uterin cu dovezi suficiente se regăsesc şi 12 tulpini ale virusului papiloma uman (HPV) şi fumatul. Concluzia analizelor realizate de IARC este că riscul cancerului de col uterin creşte proporţional cu durata de utilizare a acestui tratament hormonal.

De asemenea, mai puţin cunoscut este faptul că anticoncepţionalele cresc riscul cancerului de ficat şi de vezică biliară, alături de virusurile hepatitice B şi C, de plutoniu, de aflatoxine, de fumat şi de băuturile alcoolice. Este vorba, mai ales de un risc crescut asociat unui consum îndelungat de pilule contraceptive combinate, potrivit IARC. 

Au şi efect protector împotriva unor tipuri de cancer

Pe de altă parte, anticoncepţionalele combinate pot reduce riscul de a suferi de cancer de endometru (riscul este redus la jumătate în cazul femeilor care au luat, chiar şi pentru o perioadă scurtă, contraceptive combinate) şi de cancer ovarian (efectul protector creşte proporţional cu durata de administrare a acestui tip de tratament). 


Citeşte şi:

VIDEO Este oficial: vorbitul la telefonul mobil te poate îmbolnăvi de cancer!

Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au clasificat de curând câmpurile de radiofrecvenţă emise de mobile ca „posibil cancerigene“. Este pentru prima dată când specialiştii OMS recunosc asocierea dintre folosirea mobilelor şi tumorile cerebrale, chiar şi sub forma unui risc „posibil“.

Nu mai este niciun dubiu: poluarea aerului, cauză directă a cancerului pulmonar

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a confirmat astăzi ceea ce se suspecta de multă vreme: poluarea aerului este un factor cancerigen la fel de periculos ca azbestul, ţigările şi radiaţiile ultraviolete. Sute de mii de oameni mor anual din cauza cancerului pulmonar apărut pe fondul poluării.

OMS: Emisiile diesel, cancerigene şi la fel de nocive ca fumatul pasiv

Gazele de eşapament ale motoarelor diesel cauzează cancer şi sunt la fel de nocive ca fumatul pasiv, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite