OMS: Emisiile diesel, cancerigene și la fel de nocive ca fumatul pasiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gazele de eșapament ale motoarelor diesel cauzează cancer și sunt la fel de nocive ca fumatul pasiv, avertizează Organizația Mondială a Sănătății.

Riscul ca o persoană să se îmbolnăvească de cancer din cauza emisiilor diesel este unul scăzut, însă, pentru că majoritatea oamenilor inhalează aceste gaze nocive, OMS a decis să modifice gradul de alertă în ceea ce le privește, numindu-le cancerigene. Statutul acestor gaze se schimbă pentru prima oară în 23 de ani. În 1989, OMS le-a etichetat ca "probabil cancerigene".

"Riscul e la fel de mare ca în cazul fumatului pasiv", avertizează Kurt Straif, directorul Centrului Internațional de Cercetări asupra Cancerului din cadrul OMS. "Acest lucru ar putea exercita o presiune sporită asupra țărilor de a elimina gazele de eșapament emise de motoarele diesel", a continuat expertul, citat de publicația Star Tribune.

Având în vedere că foarte mulți oameni sunt expuși la aceste gaze, Straif crede că multe cazuri de cancer au emisiile diesel ca principală cauză. Principalele grupuri de oameni afectate de aceste emisii sunt pietonii, călătorii pe mare, membrii echipajelor vaselor marine, angajații căilor ferate, camionagii, mecanicii și minerii.

Alerta privind gazele de eșapament a fost dată după ce experții OMS s-au întâlnit la Lyon și au purtat mai multe discuții asupra acestui subiect.

În cadrul aceleași reuniuni, experții OMS au căzut de acord că folosirea telefoanelor mobile poate fi cancerigenă și au pledat pentru folosirea sistemelor hands-free şi a mesajelor text (SMS).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite