Ţigările electronice pot produce formaldehidă, substanţă cu efect cancerigen demonstrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

E-ţigările, care au luat având în ultimii ani, pot răspândi molecule toxice în cantităţi care le depăşesc chiar pe cele din ţigările clasice, arată un studiu recent.


Plăcerea fumatului, fără pericole pentru sănătate – aşa sunt promovate cele mai multe ţigări electronice. Prezentată de producători ca fiind total inofensivă, ţigara electronică are astăzi un succes fulminant. De altfel, acest produs a căpătat tot mai multă popularitate în ultimii ani, mai ales în rândul persoanelor care încearcă să se lase de fumat şi nu reuşesc prin metodele recomandate de medici.

Cercetat în mai multe ţări pentru a putea fi introdus ulterior ca alternativa sănătoasă a fumatului clasic, dispozitivul nu a fost încă de la început privit cu încredere de medicii români. „Doar după ce există confirmarea certă, pe baze ştiinţifice, că această ţigară nu este dăunătoare şi nu are componente dăunătoare, poate intra în legalitate. Şi, în al doilea rând, dacă din punctul de vedere al perioadei de testare, pacientul a traversat toate etapele de conştientizare a fumatului, care se fac cu produsele medicamentoase, care conţin nicotină, şi care sunt, la ora actuală, bine standardizate şi studiate ştiinţific“, este de părere profesorul doctor Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

De ce sunt potenţial periculoase

Atunci când se încălzeşte, ţigara electronică produce un „fum“ artificial. Producătorii îl prezintă ca fiind un abur inofensiv, însă, în realitate, este vorba despre un aerosol, un amestec al unor picături extrem de fine de diverşi produşi chimici, potrivit autorului studiului, Victoire N'Sondé, jurnalist la revista franţuzească „60 de milioane de consumatori“. Lichidul folosit la ţigările electronice poate fi aromatizat cu tutun, pară, mentă şi chiar cu tiramisu. Există versiuni cu sau fără nicotină.

Însă indiferent de parfumul folosit, gazul produs de e-ţigări conţine formaldehidă. „Aldehida formică sau formaldehida a fost încadrată de curând pe o listă de substanţe interzise, având efect cancerigen demonstrat“, explică biochimistul Radu Albulescu, CS1 în cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Chimico-Farmaceutică.

De altfel, unele studii asociază această substanţă cu o formă specifică de cancer la nivelul foselor nazale. Cantităţile de formaldehidă observate în ţigările electronice sunt, în unele cazuri, similare cu acelea din ţigările clasice.

Şi „fumatul electronic pasiv“ poate fi riscant

Unele modele de ţigări electronice emit o substanţă toxică, numită acroleină, care a fost utilizată ca gaz toxic în timpul Primului Război Mondial. De asemenea, în compoziţia ţigărilor electronice Cigartew şi Cigway au fost descoperite şi urme de metale potenţial toxice, cum sunt nichelul şi cromul. Centrul german pentru cercetare împotriva cancerului a publicat în luna aprilie un raport care confirmă prezenţa moleculelor toxice în ţigările electronice şi care avertizează asupra pericolelor „fumatului electronic pasiv“.

Pentru a obţine aceste rezultate, redacţia revistei „60 de milioane de consumatori“ a trimis unui laborator al cărui nume a rămas secret câteva zeci de ţigări electronice, toate cu gust mentolat, fiindcă acestea sunt cele mai utilizate în Franţa.

Acest experiment ajută la o mai bună cunoaştere a ţigărilor electronice, însă nu conduce la conturarea unor certitudini cu privire la riscurile acestor dispozitive. Pe piaţa europeană există în prezent peste 400 de modele de ţigări electronice, majoritatea nefiind niciodată testate.

Etichetele nu sunt de încredere

Fiindcă nu există încă reglementări stricte cu privire la comercializarea ţigărilor electronice în Europa, nu putem fi siguri că indicaţiile sau ingredientele înscrise pe eticheta lor sunt de încredere. De altfel, în cadrul aceluiaşi studiu francez, specialiştii au constatat diferenţe de până la 70% între nivelul de nicotină înscris pe etichetă şi cel prezent, de fapt, în lichidul ţigării electronice.

„Nu de fiecare dată este trecută cantitatea de nicotină, asta în primul rând, apoi, în al doilea rând, unele ţigări electronice conţin substanţe care intră şi în compoziţia ţigării obişnuite. Există producători care, la ora actuală, fac cunoscute aceste substanţe, iar alţii care nu fac asta. De aici şi aceste reţineri legate de utilizarea ţigării electronice şi ideea că efectele nocive trebuie să fie verificate prin studiu de lungă durată“, explică prof. dr. Florin Mihălţan.

Citeşte şi: 

Plante care îţi taie pofta de ţigări

Tusea şi mirosul neplăcut al gurii sunt câteva dintre consecinţele fumatului. Dacă vrei să renunţi la acest viciu, plantele te ajută să îţi potoleşti dorinţa de a mai fuma.

VIDEO Fumatul în restaurante sau acasă ne îmbolnăveşte copiii

Specialiştii consideră că expunerea copiilor la fum de ţigară de către părinţi este la fel de gravă ca abuzul. Cel mai afectat este aparatul respirator al celor mici, care suferă modificări definitive, atrag atenţia medicii.

Secretul sănătăţii pentru foştii fumători: vitamina E

Fumatul afectează serios inima şi vasele de sânge, astfel că persoanele care au fumat mulţi ani au un risc crescut de boli cardiovasculare şi, în special, de infarct. Renunţarea la viciu este cea mai puternică armă împotriva bolilor de inimă, iar vitamina E grăbeşte procesul de „însănătoşire“ a sistemului cardiovascular, arată un studiu recent.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite