1,3 milioane de români suferă de boală cronică de rinichi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România se confruntă cu o situaţie îngrijorătoare în ceea ce priveşte situaţia pacienţilor cu boală cronică de rinichi, atrag atenţia specialiştii. În ţara noastră există 1,3 milioane de oameni care suferă de această afecţiune, dintre care 50.000 ar avea nevoie de dializă.

Boala cronică de rinichi reprezintă un pericol iminent pentru persoanele cu diabet zaharat. Aproximativ jumătate dintre diabetici vor face boală cronică de rinichi în cursul vieţii, semnalează prof. dr. Cristian Serafinceanu, preşedintele Asociaţiei pentru Studii Reno-Metabolice şi Nutriţionale.

Drept urmare, spune medicul, testarea periodică a funcţiilor renale reprezintă un pas esenţial în vederea diagnosticării precoce a afecţiunii care, de multe ori, nu are simptome, dar poate evolua rapid.

Fiecare persoană cu diabet zaharat ar trebui să facă screening periodic pentru boală cronică renală, la fel cum fiecare persoană cu boală cronică renală ar trebui să testeze dacă are diabet, deoare, din păcate, de multe ori, cele două boli cronice se condiţionează reciproc. Având în vedere că este vorba despre nişte afecţiuni pe care persoana le va avea toată viaţa, este extrem de importantă diagnosticarea cât mai timpurie a lor, pentru a controla cât mai bine progresia acestora“, a explicat profesorul Serafinceanu.

Conform studiului Predatorr, în România există 1,3 milioane de oameni cu boală cronică de rinichi.

Boala cronică de rinichi în stadiu V, cea care necesită dializă, are în rândul persoanelor de peste 40 de ani o incidenţă de 0,3%, ceea ce înseamnă foarte mult. Sunt cam 50.000 de oameni în România care teoretic ar avea nevoie de substituţia funcţiei renale“, a precizat medicul.

Cine se mai poate îmbolnăvi

Pe lângă persoanele cu diabet, expuse riscului de a dezvolta boala cronică de rinichi sunt şi cei care au hipertensiune arterială, dislipidemie, supraponderalii şi obezii. 

Ce analize se fac

Boala cronică de rinichi este diagnosticată în urma unui screening prin care se estimează rata de filtrare glomerulară (funcţia renală) şi/sau se determină albuminuria (prezenţa proteinelor în urină). Aceste analize trebuie efectuate o dată la trei ani în cazul unei persoane sănătoase şi o dată pe an în cazul celor care suferă de diabet sau alte afecţiuni predispozante. În situaţia celor care suferă de hipertensiune arterială, testarea funcţiei renale include, de asemenea, estimarea ratei de filtrare glomerulară prin intermediul ureei şi creatininei.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite