S-a stins din viaţă cel mai longeviv pacient dependent de dializă, din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dializa

După aproape 30 ani de dependenţă de dializă, însumând aproape 5.000 de şedinţe, o femeie din judeţul Vaslui, considerată cel mai longeviv pacient din ţară, s-a stins din viaţă. Organismul Elenei Radu (66 ani) a cedat ca urmare a complicaţiilor apărute după perioada îndelungată de dializă.

În condiţiile în care speranţa de viaţă, în cazul pacienţilor de dializă este de câţiva ani, Elena Radu (66 ani) a uimit lumea medicală, fiind o adevărată emblemă a Centrului de dializă de la Spitalul Parhon din Iaşi.

Elena Radu, din satul Valea lui Darie, comuna vasluiană Roşieşti, şi-a pierdut unul dintre rinichi, în anii 80, din1988 devenind dependentă de dializă. De atunci, de trei ori pe săptămână femeia s-a deplasat la Iaşi, la Spitalul Parhon, pentru şedinţele de dializă.

 "In primii doi ani nu ne aducea salvarea, si am stat cu chirie la Iasi. Atunci mi-a fost cel mai greu, pentru ca a trebuit sa stau departe de copii. Sotul meu murise si mi-a fost foarte greu sa-i las singuri. Numai eu stiu cit am plins si cit de greu mi-a fost atunci. Dar, nu am avut de ales", spunea Elena Radu în ultimul interviu. 

Dupa '89 dializaţii au început să fie transportaţi cu ambulanţa până la laşi şi apoi duşi înapoi acasă după sedintele de dializă. Nu mai puţin de 25 ani a făcut Elena Radu naveta la Iaşi. În ultimii ani, şedinţele de dializă le-a efectuat la centru deschis la Vaslui.  

Elena Radu nu a putut beneficia de un transplant renal pentru că acest tip de intervenţie a început sa fie practicat destul de recent în ţara noastră. Anii lungi de dializa i-au slabit organismul foarte mult, iar transplantul necesita o stare de sanatate foarte bună. 

"Într-un climat cenusiu, cu veşti cenuşii despre medicina românească dializa şi suplierea renală reprezintă, aş îndrăzni să spun, cel mai mare succes al  medicinei romanesti. De ce? Calitatea de supravietuire în parametrii pe care-i menţionăm este cea mai mare în momentul de faţă recunoscută în literatura clar demonstrată de catre alţii din lume. Până recent cea mai buna era in Japonia, in momentul de fata documentat, publicat, cea mai buna supravietuire in dializa  este in Romania”, sublinia într-un interviu prof.dr. Adrian Covic, seful clinicii de Nefrologie din cadrul Spitalul "C.I.Parhon" Iaşi.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite