TEST Cât de treaz eşti? Măsoară-ţi viteza de reacţie ca să-ţi dai seama dacă ai dormit destul şi bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Starea de somnolenţă la volan cauzează un milion de accindente rutiere, o jumătate de milion de vătămări corporale şi 8.000 de decese în fiecare an doar în Statele Unite ale Americii. Viteza de reacţie este esenţială la volan, iar aceasta depinde de cât şi cum dormim.


O tânără de 19 ani, Candy Lynn Baldwin, cunoştea foarte bine drumul de aproape 130 de kilometri dintre Baltimore, Maryland, şi casa ei din oraşul Millington (Eastern Shore). A condus pe acest drum de multe ori, relatează specialiştii somnologi de la Harvard Medical School, pe site-ul http://healthysleep.med.harvard.edu.

Sâmbătă seara, pe 9 august 2008, Candy a mai condus încă o dată pe acest drum, după o seară foarte aglomerată de vineri şi o zi plină de sâmbătă, pentru a ajunge la nunta mamei ei. Tânăra nu era singură în maşină, o însoţea o verişoară. Nici nu s-au gândit cât de obosite vor fi la întoarcere, pe acelaşi drum, deşi era clar că se vor întoarce târziu de la nuntă.

Cu puţin înainte de ora 4.00 dimineaţa, Candy, care era trează deja de mult prea multe ore şi se chinuia să-şi ţină ochii deschişi a intrat pe podul de aproape de casă. În acelaşi timp, John Short, care conducea o semiremorcă plină cu pui congelaţi, intra pe pod din capătul opus.

Din cauza unor lucrări, în această noapte circulaţia era restricţionată pe un singur sens. Ambele maşini veneau cu viteza de mers pe autostradă, iar Candy a aţipit fix în dreptul zonei cu lucrări, John Short a încercat să evite impactul, fără succes însă. În încercarea de a evita accidentul, semiremorca lui Short a fost împinsă de partea cealaltă a podului şi a căzut în apă. Bărbatul a murit rănit şi înecat. Verişoara lui Candy a scăpat aproape fără leziuni, iar Candy însăşi a supravieţuit, cu ambele picioare rupte şi afectarea ficatului şi splinei. Ea nu-şi aminteşte nimic despre accident.

Acesta este însă numai unul din miile de accidente mortale cauzate de starea de somnolenţă la volan.

Cum este afectată judecata

Probabil că impactul cel mai important al lipsei somnului sau al somnului de calitate inferioară este impactul asupra judecatei. Cortexul prefrontal, din apropierea zonei creierului responsabilă cu raţiunea, logica şi cu gândirea complexă, este cel mai vulnerabil în cazul problemelor de somn. Experţii de la Harvard Medical School consideră că aşa se explică de ce persoanelor care nu au dormit suficient sau bine le este atât de greu să-şi estimeze nivelul de oboseală şi de incapacitate.

Asemenea şoferului băut, care se crede în stare să conducă fără probleme, şoferul obosit nu poate să judece întotdeauna corect capacitatea de a conduce un vehicul în siguranţă.

Află din acest test dacă eşti suficient de alert pentru a conduce maşina şi pentru a fi eficient la serviciu sau dacă nu cumva eşti obosit şi ar trebui fie să dormi mai mult, fie să consulţi un medic specialist în somnologie.

Click pe imaginea de mai jos şi vei fi redirecţionat către un test care îţi măsoară viteza de reacţie. Înainte de a începe, trebuie să completezi un foarte scurt chestionar: câte ore ai dormit azi-noapte, de câte ore eşti treaz şi cât e ceasul la momentul la care faci testul (este foarte important să bifezi AM sau PM).

Foloseşte apoi tasta „space“ ca să virezi în stânga sau în dreapta pentru a evita obstacolele de pe drum. Pentru o estimare corectă, trebuie să faci testul până la sfârşit, adică cinci minute. 

image

Cum afectează somnul insuficient sau prost performanţele

Mai mulţi factori legaţi de somn afectează capacitatea fiecăruia dintre noi de a rămâne alerţi pe tot parcursul zilei şi de a ne îndeplini sarcinile complet şi în siguranţă.

Primul: numărul orelor care au trecut de când eşti treaz. Cu fiecare oră care trece starea de somnolenţă creşte şi starea de alertă scade.

Al doilea: somnul insuficient mai multe nopţi la rând (privarea cronică de somn). Reducerea chiar şi cu câteva minute a timpului de somn pe noapte are consecinţe dramatice asupra organismului, care se cumulează în timp, arată studiile. De exemplu, după o săptămână şi jumătate în care dormi numai şase ore pe noapte (în loc de şapte-nouă) organismul tău se va simţi la fel ca în situaţia în care nu ai fi dormit deloc în ultimele 24 de ore.

Al treilea: ceasul biologic al fiecăruia dintre noi. Persoanele care lucrează în ture sunt cel mai predispuse la afectarea ceasului biologic, mai ales în situaţiile în care ei se forţează să rămână în alertă atunci când organismul le transmite semnale clare că ar trebui să doarmă şi invers (este vorba mai ales despre persoanele care lucrează în ture de noapte).

Al patrulea: apneea în somn. Persoanele care au impresia că au dormit destul şi bine dar care sunt somnolente pe tot parcursul zilei ai putea suferi de apnee în somn, o tulburare tot mai des întâlnită care constă în întreruperea respiraţiei în timpul somnului pentru intervale de câteva secunde. De multe ori, cei care suferă de această tulburare sforăie puternic şi sunt supraponderali. O vizită la un una dintre principalele cauze ale somnolenţei în timpul zilei şi ale accidentelor rutiere.

Somnolent sau beat – consecinţe similare

Mai multe studii au demonstrat că o persoană care este trează de 17-19 ore are o viteză de reacţie şi o capacitate de a-şi îndeplini sarcinile similară cu acelea ale unei persoane cu un nivel de alcool în sânge de 0,5% – nivelul la care oamenii sunt consideraţi beţi în mod legal în multe dintre ţările vest-europene.

Practic, în ambele situaţii, timpul de reacţie al persoanei este încetinit cu 50% comparativ cu cel al unui individ nebăut şi odihnit.

Dacă nu dormi deloc timp de 24 de ore starea ta va fi echivalentă cu un nivel de alcool în sânge de 0,10%, peste limita admisă în SUA.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite