Ce se întâmplă în corp dacă dormi mai puţin de şase ore pe noapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de gene au de suferit atunci când dormim prea puţin noapte de noapte. Cele mai afectate sunt genele a căror activitate dictează cât de puternic este sistemul nostru imunitar, cum funcţionează metabolismul şi răspunsul organismului la stres.


Dacă dormim prea puţin – adică mai puţin de şase ore pe noapte – timp de mai multe nopţi la rând (aşa cum se întâmplă atunci când este foarte cald, de exemplu), dă peste cap activitatea unui număr impresionant de gene care alcătuiesc genomul uman, arată un studiu recent.

Este suficient să dormi 6 ore sau mai puţin timp de o săptămână pentru ca efectele nocive asupra sănătăţii să se facă simţite, potrivit specialiştilor de la Universitatea Surrey, din Marea Britanie.

Ce boli favorizează somnul insuficient

Testele efectuate de specialişti asupra voluntarilor care au dormit insuficient timp de şapte zile au arătat modificări substanţiale în activitatea genelor care reglează sistemul imunitar, metabolismul, ceasul biologic (cum funcţionează organismul în funcţie de momentul din zi) şi modul în care organismul răspunde la stres.

Aceste modificări, care au loc la nivelul a 700 de gene, pot sta la baza instalării sau agravării unor afecţiuni precum bolile cardiovasculare, diabetul, obezitatea şi depresia, susţin oamenii de ştiinţă din cadrul Universităţii Surrey. „Studiul nostru este un indiciu că somnul insuficient sau întrerupt nu ne face doar să ne simţim obosiţi în timpul zilei, ci are consecinţe mult mai serioase“, a concluzionat profesorul Derek-Jan Djik, coordonatorul cercetării britanice.

Studii anterioare au arătat că oamenii care dorm mai puţin de 5 ore pe noapte prezintă un risc cu 15% mai mare de deces, de orice cauză, comparativ cu cei care dorm peste 5 ore.

Totuşi, spun specialiştii, nevoia de somn diferă de la o persoană la alta, astfel că unele persoane se simt odihnite după numai 5 ore de somn, pe când altele au nevoie de 8-9 ore de somn pe noapte pentru a funcţiona optim.

„Nu trebuie să generalizăm astfel de studii, fiindcă sunt persoane care dorm în mod obişnuit 5-6 ore pe noapte fără consecinţe negative asupra sănătăţii. În plus, nu este eficient să judecăm efectele duratei somnului asupra sănătăţii fără a lua în calcul calitatea acestuia“, a subliniat profesorul de psihofiziologie Jim Horne, de la Centrul de Cercetare a Somnului din cadrul Universităţii Loughborough, Marea Britanie, pentru „The Guardian“.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite