De ce unii oameni ţin minte visele, iar alţii nu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii care îşi amintesc visele din timpul nopţii au somnul mai uşor FOTO Shutterstock
Oamenii care îşi amintesc visele din timpul nopţii au somnul mai uşor FOTO Shutterstock

Toţi visăm noaptea, dar numai unii dintre noi îşi amintesc, uneori cu mare precizie, a doua zi dimineaţa ce anume au visat. De vină este activitatea din două zone cerebrale, arată un studiu.

„Marii visători“, cum sunt numiţi de cercetători, au somnul mai uşor şi se „trezesc“ de două ori mai mult decât persoanele care susţin că nu visează. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetare Medicală (Inserm) din Franţa. În cadrul cercetării, voluntarii conectaţi la electrozi care le-au înregistrat activitatea cerebrală din timpul somnului au demonstrat că marii visători au episoade de trezire de 30 de minute pe parcursul unei nopţi, pe când ceilalţi voluntari care au spus că nu visează se „trezesc“ doar 15 minute pe noapte.

„Este vorba despre episoade scurte de trezire, fiziologice. Persoana în cauză nu este conştientă de faptul că s-a trezit“, explică Perrine Ruby, cercetătoare la Inserm şi coordonatoarea studiului.

O cercetare mai elaborată, realizată prin monitorizarea cu tomografii cu emisie de pozitroni, a arătat şi zonele cerebrale active în cazul visătorilor. La aceştia, două zone ale creierului au prezentat o activitate spontană şi intensă: cortexul prefrontal median şi joncţiunea temporo-parietală. „Prima zonă este implicată în descifrarea stărilor mentale ale celorlalţi, ceea ce ne ajută să «ghicim» gândurile şi intenţiile lor. În timpul visului, această zonă serveşte la animarea personajelor“, explică specialista.

Iar joncţiunea temporo-parietală este implicată în atenţia la stimulii exteriori. Hiperactivitatea sa nocturnă la marii visători poate explica de ce aceştia se trezesc mai des.

Această descoperire confirmă o teorie mai veche despre vise, din 1976, conform căreia creierului adormit nu ţine minte nimic, indiferent că stimulii vin din exterior (ceea ce se întâmplă în jurul nostru) sau din interior (ceea ce se întâmplă în visele noastre). 


Citeşte şi:

De la coşmaruri la halucinaţii nocturne. Ce-ţi dezvăluie visele despre sănătatea ta

Poate că discuţiile despre înţelesul ascuns al viselor sunt fascinante, însă oamenii de ştiinţă consideră că semnificaţia lor este foarte importantă, şi nu din cauza simbolisticii. Visele pot oferi indicii vitale despre sănătate şi chiar pot avertiza specialiştii de boli ale căror simptome fizice se pot manifesta şi după ani întregi.

De ce apar coşmarurile şi cum le putem preveni

Pe lângă evenimentele majore din viaţa noastră şi stresul zilnic, coşmarurile mai pot avea o varietate de cauze. Multe dintre ele pot fi uşor controlate şi, deci, coşmarurile pot fi prevenite.

VIDEO 5 lucruri pe care nu le ştiai despre creierul uman

Misterele centrului de control al organismului uman nu au fost complet elucidate încă. Funcţiile creierului sunt atât de complexe, încât nici cele mai strălucite minţi nu le pot înţelege integral. Însă studiile din ultimii ani au demonstrat lucruri despre creier care cu 100 de ani în urmă nici nu puteau fi imaginate.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite