Adevărul Live: Cum apare apneea de somn şi ce afecţiuni poate provoca dacă nu este tratată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barbat somn FOTO Shutterstock

Apneea de somn este o tulburare gravă care apare atunci când respiraţia unei persoane este întreruptă în timpul somnului, principalele semne fiind sforăitul puternic, transpiraţiile nocturne ori cefaleea matinală.

Dacă nu este tratată, apneea de somn poate provoca o serie de probleme de sănătate, inclusiv hipertensiune arterială (tensiune arterială crescută), accident vascular cerebral, cardiomiopatie (mărirea ţesutului muscular al inimii), insuficienţă cardiacă, diabet şi atacuri de cord. Apneea de somn netratată poate fi, de asemenea, responsabilă pentru deficienţe de muncă, accidente de muncă şi accidente de maşină, precum şi performanţe insuficiente la şcoală la copii şi adolescenţi.

Există două tipuri de apnee în somn:

Apneea obstructivă de somn este cea mai frecventă dintre cele două. Apneea obstructivă de somn apare ca episoade repetitive de blocare totală sau parţială a căilor aeriene superioare în timpul somnului. În timpul unui episod de apnee, diafragma şi muşchii pieptului lucrează mai mult pe măsură ce presiunea creşte pentru a deschide căile respiratorii. Respiraţia se reia de obicei cu o gâfâitură puternică sau o smucitură a corpului. Aceste episoade pot interfera cu un somn sănătos, pot reduce fluxul de oxigen către organele vitale şi pot cauza neregularităţi ale ritmului cardiac.

- În apneea centrală de somn, căile respiratorii nu sunt blocate, dar creierul nu reuşeşte să semnaleze muşchilor să respire din cauza instabilităţii centrului de control respirator. Apneea centrală este legată de funcţia sistemului nervos central.

Atunci când un medic din sfera ORL diagnostichează un pacient cu aceasta afecţiune (în urma unei investigaţii de polisomnografie), legislaţia obligă medicul să anunţe poliţia în vederea reţinerii permisului până la rezolvarea problemei.

Efectele lipsei de somn/odihnă şi scaderea oxigenării în timpul somnului poate duce către oboseală extremă şi fenomene de somn pe timpul zilei, câteodată chiar şi cu ochii deschişi. Pacienţii care suferă de acest sindrom au riscuri majore de accidente de muncă şi chiar accidente rutiere.

Tratamentele disponibile:

  • Intervenţii chirurgicale la diferite nivele – obstrucţii nazale/faringiene, reducerea hipertrofiei bazei de limbă , augmentarea de mandibulă
  • Non chirurgical – adjuvant C-PAP (dipozitiv care îţi suplimentează oxigenul in timpul somnului.

 Dr. Cătălin Ştefan – medic primar ORL, Spitalul Regina Maria Braşov, explică astăzi, la Adevăărul Live, de la ora 13.00 cum apare apneea de somn şi ce alte afecţiuni poate provoca dacă nu este tratată.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite