Şase fructe şi legume mai sănătoase cu tot cu coajă, tulpină sau frunze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coaja de portocală conţine mai multe substanţe nutritive decât fructul însuşi FOTO Arhivă
Coaja de portocală conţine mai multe substanţe nutritive decât fructul însuşi FOTO Arhivă

Mulţi dintre noi le consideră resturi alimentare şi le aruncă, dar specialiştii spun că funzele, tulpinile şi cojile anumitor fructe şi legume aduc chiar mai multe beneficii decât vegetala în sine.

1. Coaja de portocală

Conţine de patru ori mai multe fibre alimentare decât miezul, ceea ce face coaja de portocală un aliat de nădejde pentru digestie şi pentru siluetă. De asemenea, în compoziţia cojii se găsesc cantităţi mai mare de tangeritină şi nobiletină – substanţe cu un important potenţial anticancer, antidiabetic şi antiinflamator. De altfel, un studiu realizat în 2004 pe animale arată că aceste substanţe pot reduce nivelul colesterolului „rău“ (LDL) în sânge mai eficient chiar decât medicamentele.

Cum se mănâncă

Dă coaja de portocală pe răzătoare şi presar-o peste mâncarea din păstăi de fasole sau peste sparanghel. Ca desert, taie coaja în felii subţiri pe care să le păstrezi în miere câteva zile, apoi mănâncă-le ca atare.

2. Sfecla mangold (elveţiană) 

De obicei, se consumă doar frunzele acestei plante, dar specialiştii germani spun că, de fapt, cea mai sănătoasă parte a sfeclei mangold este tulpina. Aceasta este bogată în glutamină, un aminoacid care stimulează sistemul imunitar şi capacitatea organismului de a se recupera după o operaţie sau după un accident.

sfecla mangold

Cum se mănâncă

Leagă câte şase sau opt tulpini într-un mănunchi, înăbuşeşte-le într-un amestec din supă de legume, oţet de vin roşu, miere şi usturoi, timp de 20-30 de minute.

3. Frunzele tulpinilor de ţelină (apio)

Ţelina sub formă de tulpini, mai rar utilizată în România, are nenumărate beneficii pentru sănătate. Şi nu doar tulpinile sunt bune, ci şi frunzele, pe care majoritatea le aruncă. Acestea conţin de cinci ori mai mult magneziu şi calciu decât tulpinile. De asemenea, sunt bogate în vitamina C.

Cum se mănâncă

Toacă fin frunzele şi amestecă-le cu pătrunjel şi cu sos mexican sau presară-le peste peşte sau pui.

4. Frunzele de broccoli

30 de grame de frunze de broccoli asigură 90% din necesarul de vitamina A pentru o zi (mănunchiurile de broccoli asigură numai 3%).

Cum se mănâncă

Găteşte frunzele de broccoli la fel ca spanacul. Pune-l în apă clocotită, apoi sotează-le cu ulei de măsline, usturoi şi sare. 

5. Coaja de pepene roşu

Un studiu american a demonstrat că partea albă a cojii de pepene are un aport ridicat de citrulină, un aminoacid care ajută la dilatarea vaselor de sânge şi, deci, la echilibrarea tensiunii arteriale. 

Cum se mănâncă

Dă coaja de pepene prin blender, adaugă lime şi puţin miez de pepene. Rezultatul poartă numele de agua fresca. Adaugă zahăr brun, rom, gin sau votcă, după preferinţe. 

6. Coaja de ceapă 

Coaja subţire de ceapă conţine mai mulţi antioxidanţi decât foile de ceapă pe care le mâncăm cu toţii. Cea mai importantă substanţă din compoziţia cojii de ceapă este quercitina, care scade tensiunea arterială în cazul hipertensivilor şi previne depunerile de pe pereţii vaselor de sânge care, în timp, pot provoca un infarct sau un atac cerebral. 

Cum se mănâncă

Fierbe frunzele de ceapă în supă de pui sau de legume, în ghiveciuri sau în tocane, pentru a le adăuga mâncărurilor un plus de savoare şi de „sănătate“. Înainte de a servi mâncarea, scoate, evident, cojile. 

Citeşte şi:

Citricele, adevărate medicamente naturale pentru rinichi

O substanţă din compoziţia grepfrutului, dar şi a altor citrice este un aliat de nădejde pentru sănătatea rinichilor. Aceste fructe previn mai ales chisturile renale, arată un studiu recent.

„Nuggets“: Ce se găseşte, de fapt, în specialităţile de pui de la fast-food

Bucăţelele de pui pane, unele dintre cele mai populare produse ale restaurantelor fast-food, conţin cel mult 50% carne de pui. Restul este alcătuit din părţi necomestibile ale păsărilor, arată un studiu recent al cercetătorilor americani.

5 alimente esenţiale pentru sănătatea bărbaţilor

Bărbaţii au nevoi nutritive diferite de cele ale femeilor. La fel cum femeile trebuie să mănânce anumite alimente în timpul sarcinii şi pentru a se proteja de cancerul la sân, tot aşa, bărbaţii trebuie să-şi asigure prin dietă o masă musculară sănătoasă şi să prevină cancerul de prostată.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite