Cum să faci din alimente adevărate medicamente: menţine echilibrul pH-ului în organism cu verdeţuri de primăvară
0Tulburările de pH din organism ne afectează pe toate planurile: ne îngraşă şi ne predispun la o varietate de boli, inclusiv la cancer. Putem regla acest echilibru şi, deci, putem preveni o sumedenie de probleme de săntătate, prin dietă.
Dieta noastră ar trebui să fie preponderent alcalină, dar alimentaţia modernă este majoritar acidă, spun specialiştii. „Consumul excesiv de alimente industriale, în special cele pe bază de carne, de brânzeturi, de zaharuri şi de cereale rafinate determină apariţia acidozei metabolice, adică scăderea pH-ului sângelui şi al limfei sub valorile normale. Acidoza metabolică este recunoscută ca fiind o cauză a depresiei“, explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
În mod normal, pH-ul sângelui trebuie să se situeze între 7,35 şi 7,45. Orice modificare a acestor valori poate da peste cap metabolismul celular sau poate produce chiar afectări ale ADN-ului, atrag atenţia medicii. Iar pH-ul urinar trebuie să se încadreze între 6,5 şi 7,5.
În funcţie de modificările de pH urinar, medicii recomandă tratarea problemei prin dietă.
Verdeţurile de primăvară, puternic alcaline
Cel mai mare potenţial de alcalinizare a organismului îl au verdeţurile şi legumele verzi: salata verde, usturoiul şi ceapa verde, leurda, urzicile etc.
Iată un tabel realizat de Susan Brown, autoarea cărţii „Ghidul alimentelor acide şi alcaline“:
Carnea generează o aciditate crescută
Carnea şi, în general, alimentele cu un conţinut crescut de proteine sunt generatoare de aciditate în organism atunci când sunt metabolizate şi eliminate de rinichi. Printre aceşti acizi, cei mai puternici sunt acidul sulfuric şi acidul fosforic. Neutralizarea şi eliminarea acestora din organism necesită mobilizarea unor mecanisme complexe.
Mai exact, atunci când consumăm carne în exces, sunt puse în mişcare rezervele de minerale din corp, pentru a neutraliza acizii. Şi astfel este perturbat serios echilibrul acido-bazic din organism.
Şi leguminoasele, lactatele şi nucile sunt surse de proteine, dar sunt mai puţin acide pentru organism, fiindcă ele aduc în corp şi săruri bazice sau alcaline, cum sunt potasiul, calciul şi magneziul.