Lupta mondială împotriva zahărului a început. Reguli mai stricte din partea OMS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maximum 6 linguriţe de zahăr ar trebui să consumăm zilnic, recomandă specialiştii FOTO Shutterstock
Maximum 6 linguriţe de zahăr ar trebui să consumăm zilnic, recomandă specialiştii FOTO Shutterstock

Principalul vinovat pentru numărul mare de cazuri de obezitate şi cel de carii dentare la nivel mondial este considerat astăzi zahărul. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat în dezbatere publică un ghid pentru reducerea la jumătate a consumului de zahăr în toată lumea.

Ceea ce vrea Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) prin noul ghid antizahăr este o recomandare mai strictă privind aportul de zahăr adăugat în alimentaţie. Mai precis, OMS cere ca nivelul zahărului adăugat în dietă să nu depăşească 5% din aportul caloric zilnic.

Zahărul adăugat este orice formă de zahăr care nu se regăseşte în mod natural în alimente. Acesta este considerat astăzi unul dintre principalii vinovaţi pentru epidemia mondială de obezitate de diabet zaharat.

În vreme ce recomandările anterioare ale OMS (2002) setau limita maximă recomandată de zahăr la 10% din totalul caloriilor acumulate într-o zi, experţii Organizaţiei consideră acum că această limită trebuie redusă la jumătate. Motivul invocat de specialişti este legătura evidentă dintre consumul de zahăr şi creşterea în greutate, dar şi sănătatea orală care lasă de dorit.

tabel alimente cu mult zahar

Cum se traduce această proporţie în alimentaţia noastră zilnică? Ei bine, noile recomandări OMS prevăd ca limita maximă de zahăr pe zi să fie de 25 de grame, adică de aproximativ 6 linguriţe. Prin comparaţie, o cutie de cola conţine 35 de grame de zahăr, iar un baton de ciocolată Mars sau KitKat – 27 de grame, adică peste limita maximă admisă pentru o zi întreagă.

Practic, dacă ai mâncat un Mars sau dacă ai băut o cola nu ar trebui să mai mănânci absolut nimic cu conţinut de zahăr. Ceea ce este aproape imposibil, de vreme ce foarte multe dintre alimentele procesate au în compoziţie zahăr.

Noul ghid OMS vine în contextul în care un studiu publicat luna trecută în revista medicală „Jama Internal Medicine“ (pe 11.000 de persoane) arăta că la 7 adulţi din 10, peste 10% din aportul caloric total provine din zahărul adăugat, iar în cazul unui adult din 10, acest nivel depăşeşte chiar 25%.

Ghidul privind recomandările de consum al zahărului se află în dezbatere publică pe site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (www.who.int), începând de joi, 5 martie, şi până marţi, 31 martie.

După ce vor fi analizate toate propunerile de către experţii OMS, ghidul se va constitui în recomandări adresate tuturor statelor membre pentru reducerea consumului de zahăr. 


Citeşte şi:

VIDEO Cât zahăr conţin deserturile şi gustările preferate ale copiilor

Cum magazinele abundă în dulciuri pentru „luna cadourilor“, ne-am gândit că ar fi momentul oportun pentru un mic experiment: să vedem cât zahăr conţin cele mai populare produse destinate copiilor şi, deci, cât zahăr mănâncă fără să ne dăm seama un copil în decurs de o zi. Nutriţionistul comportamental Anamaria Iulian ne-a vinit în ajutor.

VIDEO Minus 25 de kilograme în 8 luni. Poveştile copiilor care au renunţat la zahăr

Dovada că se poate slăbi spectaculos de mult numai prin „îndreptarea“ alimentaţiei şi prin „detoxifierea“ de zahăr.

Cum să „te laşi“ de zahăr: metode de „dezintoxicare“ de la nutriţionişti

„Noua nicotină“, „pericolul ascuns“, „otrava dulce“ – zahărul este încă un drog al zilelor noastre, iar armele medicilor nutriţionişti sunt îndreptate împotriva lui.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite