Două treimi dintre femei au vene varicoase. Cum se tratează şi ce alimente sunt benefice pentru ameliorarea afecţiunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructele de pădure sunt benefice pentru ameliorarea varicelor
Fructele de pădure sunt benefice pentru ameliorarea varicelor

Cauza principală în apariţia venelor varicoase este considerată fluctuaţia nivelurilor hormonale care afectează funcţionarea organismului. Venele tumefiate, de culoare purpurie apar mai ales la nivelul gambelor, cauzând durere, palpitaţii, edeme, picioare obosite şi crampe nocturne.

Venele varicoase sunt o problemă atât estetică, cât şi de sănătate, foarte serioasă şi care poate afecta grav calitatea vieţii unei femei. La picioarele sănătoase, valvele din interiorul vaselor se deschid permiţând circulaţia sângelui, după care se închid blocând refluarea acestuia înapoi în picioare.

În timp, din cauza solicitărilor sistematice şi a îmbătrânirii ţesuturilor, valvele devin mai puţin elastice. Sângele inundă vasele şi stagnează în ele producând edeme şi durere. De asemenea, se poate ajunge şi la complicaţii precum ulcere sau tumefierea altor vene, portivit dr. Marilyn Glenville – „Cartea sănătăţii femeii“.

Multe paciente ajung să aibă astfel de probleme de sănătate la vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, dar solicită tratament 20 de ani mai târziu, potrivit aceleiaşi surse.

Sarcinile, poziţia picior peste picior o perioadă lungă de timp, constipaţia, creşterea în greutate şi ereditatea, toate acestea pot determina apariţia venelor varicoase. Alte cauze includ lipsa exerciţiilor fizice, o dietă deficitară, modificările hormonale înainte de menstruaţie sau din jurul menopauzei.

Tratamentul acestei afecţiuni constă atât în ciorapii elastici de susţinere care comprimă venele, dar care pot fi mai inestetici chiar decât boala, până la scelroterapie – injecţii cu lichid sclerozant care impiedică fluxul sanguin să treacă prin venă şi intervenţia chirugicală. Aceasta din urmă este o operaţie de îndepărtare a venelor varicoase.

Dieta cu fibre şi lichide

Pentru prevenirea recidivei bolii, dieta are un rol foarte important. Sunt necesare fibrele alimentare, lichidele în cantitate suficientă, întrucât constipaţia poate cauza presiune pe venele picioarelor. Alimentele care sunt benefice pentru ameliorarea afecţiunii sunt fructele de pădure, cireşele, strugurii, hrişca şi ceapa.

Tincturile de ghimpe – Ruscus aculeatus - şi castan sălbatic – Aesculus – au proprietatea de a reduce edemele. Se combină tincturile în părţi egale, se ia o linguriţă de amestec diluat în apă, o dată pe zi.

Un alt tratament recomandat de dr. Glenville are la bază 2 picături de ulei de gălbenele la 3 linguriţe de ulei esenţial de alune. Se masează uşor amestecul pe venele varicoase, la finalul fiecărei zile.

Exerciţiile fizice sunt şi acestea utile fiind necesare 30 de minute pe zi, deoarece mişcarea menţine circulaţia sanguină. În condiţiile în care munca impune statul în picioare multe ore pe zi indicaţia este să încordaţi şi să relaxaţi frecvent muşchii gambelor.

Când staţi pe scaun ţineţi spatele drept şi evitaţi să staţi pe poziţia picior peste picior. Încercaţi să faceţi o pauză la fiecare oră.

Renunţaţi la fumat şi acasă, odihniţi-vă picioarele pe un scaun special destinat acestui scop!

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite