De ce este indicat să mâncăm mazăre verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consumul regulat de mazăre verde îmbunătăţeşte funcţiile organismul. FOTO Arhiva Adevarul
Consumul regulat de mazăre verde îmbunătăţeşte funcţiile organismul. FOTO Arhiva Adevarul

Mazărea verde este cu adevărat un superaliment. Şi nu e deloc un cuvânt prea mare, având în vedere că găsim în bobiţele ei 8 vitamine, 7 minerale, enzime, fibre, dar şi proteine de cea mai bună calitate.

Mazărea face parte dintre alimentele a căror origine se pierde în negura timpurilor. Cert este că a fost menţionată în Biblie şi preţuită de civilizaţiile egipteană, greacă şi romană. În Europa, mazărea a ajuns, cel mai probabil, cu mai bine de două mii de ani în urmă, însă celebritatea a cunoscut-o abia în Evul Mediu, când era o delicatesă pe masa celor cu sânge albastru. Din bucatariile regale, a ajuns, treptat, în cele ale oamenilor de rând, iniţial în stare uscată, iar apoi proaspată, aşa cum este consumată şi în zilele noastre.

UN COMPLEX DE MULTIVITAMINE
O porţie de mazăre, adică 160 de grame, conţine aproximativ 35% din cantitatea de vitamina A necesară organismului într-o zi. Este un lucru extraordinar, dacă e să luăm în considerare faptul că acest compus organic este esenţial pentru sistemul imunitar şi buna funcţionare a ochilor şi pielii. 

Mazărea se remarcă şi la capitolul conţinutului de vitamina K, fundamentală pentru închiderea rănilor şi pentru coagularea sângelui, dar şi pentru rezistenţa oaselor, ea ajutând la „sudarea” moleculelor de calciu din os. Consumând cel puţin 160 de grame de boabe verzi proaspete, poţi obţine jumătate din nevoia zilnică de vitamina K, dar şi 22% din cea de potasiu şi 15% din cea de magneziu – două minerale responsabile cu menţinerea funcţionalitatii inimii, a sistemului nervos, precum şi a celui muscular.

Stă foarte bine şi în ceea ce priveşte aportul de vitamina C. Specialiştii asigură că atunci când e preparată de o manieră blândă (cât mai scurt şi la temperaturi reduse), o porţie din acest aliment poate acoperi aproximativ 40% din doza zilnică recomandată.

SURSĂ DE B-URI
Boabele de mazăre conţin din abundenţă şi vitaminele B1, B2, B3, B6. De altfel, mazărea este cunoscută ca fiind una dintre cele mai bune surse alimentare naturale de vitamina B1, 200 de grame de mazăre verde furnizând peste 30% din necesarul zilnic din această importantă vitamină pentru activitatea cardiovasculară, a sistemului nervos şi a celui digestiv.


PROTEJEAZĂ DE BOLI
Mai găsim în acest aliment fier (250 g asigură aproape 40% din necesarul zilnic), fosfor (250 g asigură 30% din doza zilnică) şi zinc (200 g asigură aproximativ 12% din necesarul zilnic). Aceste trei oligoelemente sunt considerate vitale pentru sistemul imunitar, dar şi pentru cel nervos, pentru regenerarea celulelor şi funcţia de reproducere (atât la femei, cât şi la bărbaţi).

De asemenea, boabele de mazare figurează printre cele mai bune surse naturale de seleniu, un element utilizat în tratamentele pentru prevenirea şi combaterea cancerului, dar şi a infertilităţii la barbaţi. Seleniul are o largă implicare în susţinerea funcţiei pancreasului, în întărirea imunităţii şi încetinerea procesului de îmbătrânire.

CITEŞTE ŞI:

Mazărea combate stresul şi hipertensiunea

Cum să prepari cea mai fină budincă de mazăre

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite