VIDEO Fotbalul românesc s-a ales cu o boală după 24 de ani cu Sandu: „Zilnic, trebuie să convingem că nu minţim“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o săptămână după ce „Adevărul“ a făcut un bilanţ critic al activităţii lui Răzvan Burleanu (30 de ani) în fruntea Federaţiei Române de Fotbal, preşedintele FRF a acceptat invitaţia la emisiunea „Adevărul Live“.

Chiar dacă analiza ziarului a concluzionat că primul an de mandat al lui Burleanu a însemnat „mai multe promisiuni neonorate şi minusuri decât realizări“, şeful de la „Casa Fotbalului“ a ales să dea vina pe timpul scurt pe care l-a avut la dispoziţie pentru ceea ce n-a putut face până acum. „Mi-aş dori ca unele lucruri să se întâmple mai repede, cum ar fi performanţele în zona de arbitraj. Să nu mai avem foarte multe dezbateri despre greşeli. În primul an, provocarea cea mai mare a fost să ne racordăm la ce înseamnă cerinţele de piaţă, la transparenţă“, şi-a început Burleanu discursul.

El a admis că, din cauza imaginii proaste a fotbalului românesc, s-a lovit de foarte multe obstacole. „A existat o reticenţă din partea mediului de afaceri la primele noastre întâlniri. Oamenii se raportau mereu la ceea ce s-a întâmplat în trecut. Între timp însă, mediul de business şi-a schimbat foarte mult abordarea şi cred că ne bucurăm de încredere. Cred că ceea ce a contat foarte mult a fost transformarea FRF, care a avut loc în această perioadă la nivel instituţional. În primul rând, am înţeles că funcţionăm pe o piaţă concurenţională, că trebuie să ne batem pentru proiectele noastre şi că nu ni se cuvine absolut nimic“, a explicat omul numărul 1 din fotbalul românesc.

„Lumea are impresia că minţim mereu“

Burleanu a admis însă că imaginea negativă cu care s-a ales fotbalul românesc nu poate fi schimbată complet după numai un an.

„În permanenţă, trebuie să convingem că nu minţim lumea. Şi o să ne mai ia timp să schimbăm această imagine, fiindcă până acum aţi avut de a face cu o altă categorie de oameni. Pentru FRF, 2014 a fost un an de consolidare în care am pus cărămidă cu cărămidă la fundaţie“, a spus cel mai tânăr preşedinte de federaţie din Europa.

„În acest moment, FRF a intrat într-un proces rapid de reformă şi de modernizare. Pe scurt, vrem să recredibilizăm fotbalul românesc. De aceea, astăzi, în premieră, FRF are un plan strategic pe următorii cinci ani. Cei care ştiu cum funcţionează companiile de stat, pot să le spun că FRF, până la venirea mea şi a echipei mele, a funcţionat ca o companie de stat“, a continuat şeful de la „Casa Fotbalului“.

El a încercat să explice ce s-a întâmplat cu fotbalul românesc în perioada în care fenomenul a fost condus de Mircea Sandu: „În aceşti 24 de ani, FRF a ratat multe oportunităţi. Nu ne-am conectat la modul de lucru pe care îl propune UEFA. Adică nu e suficient să fii prezent într-una dintre structurile de reprezentare UEFA, dacă nu-ţi asumi aceste schimbări şi reforme pe care trebuie să le faci. E ceea ce am putea numi procesul de europenizare. Şi e ceea ce, astăzi, vedem la FRF“.

„Nu există o logică de gaşcă la UEFA“

Preşedintele federaţiei a insistat că România nu va avea de suferit, după ce am pierdut locul pe care îl avea Mircea Sandu în Comitetul Executiv al forului european. „UEFA nu funcţionează în spirit de gaşcă. Dacă ar fi fost aşa, atunci ar trebui să funcţioneze numai după interesele celor care face parte din Comitetul Executiv, ceea ce e total fals“, a spus Burleanu.

Acesta a şi explicat de ce România n-a propus un înlocuitor pentru postul pe care „Naşul“ îl deţinea la UEFA: „N-am lucrat ca federaţie cu această perspectivă ca eu să candidez, iar România să aibă un reprezentant în Comitetul Executiv. În momentul de faţă, ne focusăm puternic pe ceea ce înseamnă dezvoltarea fotbalului la nivel naţional“. 

Nu vom avea de suferit pentru că îl susţinem pe Van Praag la şefia FIFA. Până acum, am avut o relaţie foarte bună cu Blatter şi, cu toate acestea, nu ne-am calificat la un Mondial din 1998.  Răzvan Burleanu preşedinte FRF

Nicio cale de împăcare cu Sandu

Burleanu a povestit de ce n-a putut convieţui cu Sandu după câştigarea alegeilor de la 5 martie 2014. „O variantă era să am o înţelegere c el şi să ne asigurăm de o linişte. Astfel, astăzi n-aş mai fi fost atacat de toată şleahta lui Mircea Sandu. Asta ar fi presupus să mă înţeleg cu el şi să nu-mi asum denunţul rentei sale viagere. A doua perspectivă era consecvenţa. Am ales să rămân consecvent principiilor pe care le-am promovat în campanie: transparenţă, meritocraţie, onestitate. Membrii afiliaţi asta şi-au dorit din momentul în care m-au votat pe mine. Oamenii şi-au dorit o rupere totală de acest trecut malefic al fotbalului românesc. Sunt foarte multe lucruri care mă despart iremediabil de Mircea Sandu“. 

CITEŞTE ŞI:

*VIDEO Hagi a fost dat de gol de Burleanu: ce a cerut „Regele“ acum un an şi ce susţine acum cu vehemenţă

*EXCLUSIV Ce şanse sunt ca Real Madrid să vină la Bucureşti pentru un meci amical cu România în vară

VEZI EMISIUNEA „ADEVĂRUL LIVE“ CU RĂZVAN BURLEANU

Răzvan Burleanu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, a fost la Adevărul Live 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite