VIDEO EXCLUSIV Iorgulescu i-a făcut un rechizitoriu dur lui Dragomir şi i-a transmis un mesaj: „Vremea ta a trecut“. Cum vrea să revigoreze fotbalul
0
Într-un interviu pentru „Adevărul“, fostul internaţional şi-a expus, în premieră, priorităţile, în cazul în care va câştiga alegerile de la 14 noiembrie. În plus, a anunţat ce va face cu salariul pe care l-a încasat Dragomir, 15.000 de euro pe lună, dacă va ajunge şef la LPF.
Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir sunt doi oameni care au ajuns mai longevivi decât Patriarhul. Deşi în acest moment pare un scenariu SF, în câteva luni, amândoi pot fi schimbaţi din fruntea FRF, respectiv LPF. Dacă în privinţa lui Sandu lucrurile sunt aproape clare, el urmând să fie înlocuit de Gică Popescu, în 2014, în schimb, adevărata lovitură ar putea veni la alegerile pentru şefia LPF, la 14 noiembrie. Atunci, Gino Iorgulescu poate ajunge pe un scaun care, din 1996, a fost ocupat de cel poreclit „Corleone“.
„Adevărul“: Ce v-a determinat să vă angajaţi într-o astfel de luptă, după mulţi ani în care n-aţi mai vrut să fiţi în prim-plan?
Gino Iorgulescu: Asistând la ce s-a întâmplat la noi în ultimii 10 ani, de când am stat mai retras, am realizat că fotbalul românesc e în cădere liberă şi că e nevoie de cineva care să-l revigoreze un pic. A mai fost însă ceva.
Ce anume?
Când am văzut condiţiile de participare la alegeri m-am ambiţionat şi mai tare. Pentru că m-am lovit de o situaţie pe care n-am întâlnit-o la nicio altă societate. Plicul cu documentele candidaturii mele se va desface în cadrul Adunării Generale, exact în ziua votului, şi se va cere acordul celor prezenţi, dacă eu pot să particip la alegeri! Adică, e posibil să mă trezesc că nu-mi vor aproba candidatura!
De ce vreţi să ajungeţi şef la LPF şi nu la FRF?
Fiindcă Dragomir n-a avut niciun rival. La FRF, e Gică Popescu şi mai sunt şi alţi candidaţi. Nu e vorba de concurenţă, dar Gică Popescu e un fost jucător de mare valoare, a avut performanţă, e de notorietate că a jucat la echipe mari şi cred că e indicat pentru postul de preşedinte la FRF.
De ce spuneţi că fotbalul românesc e în cădere liberă?
În primul rând, am constatat că la stadion vin din ce în ce mai puţini spectatori. Apoi, calitatea jocului a scăzut foarte mult faţă de perioada în care eu eram preşedinte la FC Naţional. Nu mai vorbim de perioada în care eu eram jucător sau de când era Generaţia de Aur. De asemenea, e îngrijorător că n-avem o bază de pregătire şi de selecţie a tinerilor pusă la punct în România.
Pentru că nu mai sunt bani în fotbalul românesc...
Cauzele declinului nu ţin doar de lipsa banilor. Din cauza internetului, copiii sunt tentaţi să stea cât mai mult la calculator şi nu mai vin la selecţie, la fotbal, să facă sport. Trebuie să facem astfel încât să-i luăm de la calculator, să-i atragem spre fotbal şi să-i concentrăm în nişte centre de pregătire.
Aţi stat în umbră în ultimii ani şi vă veţi bate la alegeri cu un om care e în funcţie din 1996.
Chiar dacă am fost mai retras în ultimii 10 ani, eu cred că şi acum cunosc cam 80% din lumea fotbalului românesc. Într-adevăr, sunt câţiva conducători pe care nu-i cunosc, dar până la alegeri iau legătura cu fiecare patron şi preşedinte de club. O să-i conving, uşor uşor, prin programul pe care l-am făcut că se poate mai bine decât acum.
Ce impresie v-au lăsat cei cu care aţi discutat deja?
Lumea e receptivă, dar simt şi o oarecare temere din partea oamenilor să-şi declare, public, opţiunea pentru o schimbare.
Foarte probabil, votanţii se vor orienta spre candidatul care va promite o sumă mai mare din vânzarea drepturilor TV la anul. Îl puteţi bate pe Dragomir la acest capitol?
Văd că se tot spune că Dragomir a adus bani la LPF prin contractul semnat cu televiziunile. Eronat! Asta e valoarea de piaţă de acum, atâta se plăteşte. Din păcate, s-au pierdut sume importante prin comisioane. Eu i-aş elimina pe intermediari. Aş face o comisie formată din patronii din Liga I, care sunt implicaţi în business, care ştiu să facă business şi care ar ştii să se bată pentru banii lor şi cred că s-ar lua mai mulţi bani decât s-a luat până acum. Dacă faceţi un calcul al comisioanelor care s-au pierdut, atunci veţi vedea că drepturile se pot vinde şi pe o sumă mai mare.
Dacă veţi ajunge preşedinte la LPF, veţi milita pentru reducerea numărului de echipe în Liga I?
Eu pot să am idei multe, dar Adunarea Generală decide. Bineînţeles, ca o părere personală, nivelul competiţiei a scăzut şi din cauza diluării valorilor. Sunt fotbalişti în primul eşalon care n-au valoarea necesară pentru acest nivel. Sunt forţaţi. Avem străini în Liga I care sunt sub nivelul fotbaliştilor români.
Cum vi se pare salariul de 15.000 de euro lunar pe care îl încasează acum preşedintele LPF?
Nu ştiu dacă e prea mic sau prea mare. Eu însă, dacă ajung preşedinte la LPF, nu mai vreau acest salariu. De fapt, vreau să donez acest salariu pentru foştii jucători, care acum sunt bolnavi şi pentru care nu s-a făcut vreun fond de pensii, vreo rentă viageră. Sunt foarte mulţi foşti jucători care sunt bolnavi sau care, pur şi simplu, n-au serviciu şi o duc foarte rău. Să fie clar: nu merg la Ligă pentru salariu.
Ce mesaj i-aţi transmite lui Dumitru Dragomir?
Dânsul ar trebui să-şi dea seama că i-a trecut vremea şi că e timpul să vină altcineva. Nici eu nu sunt foarte tânăr, dar am un avantaj de zece ani faţă de Dumitru Dragomir şi cred că am umblat mai mult în lumea fotbalului internaţional decât el. Toţi trebuie să acceptăm că, la un moment dat, vine vremea să fim schimbaţi din funcţii.
Dacă nu o să câştig alegerile, o să revin în fotbal într-un singur fel: o să fac un centru de copii şi juniori ca să pot să cresc jucători, care să alimenteze echipele din Liga I. Gino Iorgulescu
„Voi fi un preşedinte discret. Nu o să stau toată ziua la televizor“
Contracandidatul dumneavoastră v-a reproşat că aţi falimentat clubul FC Naţional.
Dumitru Dragomir, probabil, a uitat. Eu când am plecat de la FC Naţional, echipa era în partea superioară a clasamentului. Am predat-o unor investitori, fără vreun interes material, cu o singură condiţie: să ducă mai departe echipa. FC Naţional a falimentat la doi, trei ani după plecarea mea. Deci, vina nu mai era a mea, ci a celor care au preluat clubul.
Tot Dragomir a spus că v-aţi depus candidatura ca să vă faceţi puţină reclamă, în condiţiile în care nu vă mai merg afacerile.
Dânsul n-are cum să ştie bilanţul meu de afaceri. Dar îi transmit că pentru vremurile astea sunt mulţumit. N-am candidat ca să-mi fac reclamă. N-am nevoie de aşa ceva, fiindcă, în continuare, sunt destul de notoriu în ţara asta. Domnul Dragomir uită că am jucat 50 de meciuri la echipa naţională şi încă n-au murit cei care m-au văzut.
Ce fel de preşedinte veţi fi, dacă veţi ajunge la LPF?
Un preşedinte mai discret, fiindcă dacă mă angajez la un program, atunci trebuie să stau şi să lucrez cu echipele pe fiecare problemă în parte. Nu o să apar tot timpul la televizor ca să vorbesc de familie şi de afacerile mele. O să am o conduită normală, cum au toţi preşedinţii de Ligă din Europa.
De ce credeţi că LPF e izolată la nivel internaţional?
Vă răspund cu o altă întrebare: de câte ori credeţi că a fost Dumitru Dragomir la o întrunire internaţională a Ligilor Profesioniste de Fotbal? O dată! Întrebaţi-l pe dânsul de ce n-a participat de mai multe ori. Eu, cu siguranţă, voi participa mai des la astfel de întruniri. Acolo ai ceva de învăţat. Sunt ţări cu campionate mult peste cel pe care îl avem noi şi de la care putem învăţa. Domnul Dragomir crede că le ştie pe toate şi nu mai vrea să înveţe nimic.
11-5
a fost rezultatul cu care Dragomir l-a învins pe Iorgulescu în 2000, atunci când cei doi s-au bătut pentru şefia LPF.

„Olăroiu va prelua o echipă din Europa“
Dragomir spune că Liga I e între primele zece campionate din Europa. Sunteţi de acord?
Nu. Drept dovadă că în competiţiile europene nu prea avem echipe, iar cele pe care le avem ies foarte repede. Din punctul meu de vedere, la ora asta, nu putem vorbi despre primăvara Ligii Campionilor pentru o echipă românească.
Câte echipe bune sunt în Liga I?
Trei, patru. Steaua, Petrolul, Pandurii, Astra şi cam atât.
Steaua va lua din nou titlul?
A câştigat uşor campionatul în sezonul trecut. Acum, înclin să cred că au contracandidate mai puternice, cum e Petrolul, Astra sau Pandurii. Ele sunt echipele care nu declară, dar gândesc că pot învinge Steaua.
De ce s-a destrămat Sportul, echipa unde aţi jucat ani de zile?
În primul rând, din cauza lipsei banilor. Apoi, cel care a gestionat (n.r. – Vasile Şiman), n-a reinvestit banii câştigaţi în fotbal. Acolo s-au format destui jucători, însă banii de pe urma vânzării lor au luat o altă turnură, în loc să fie reinvestiţi în fotbal.
Sunteţi bun prieten cu Cosmin Olăroiu. Îl vedeţi la echipa naţională?
Am avut discuţii cu Mircea Sandu despre instalarea lui Olăroiu la echipa naţională, atunci când se vorbea de schimbarea lui Răzvan Lucescu din funcţie. Atunci, s-a hotărât ca lui Răzvan să i se mai dea o şansă pentru acel meci cu Bosnia din Giuleşti. Olăroiu n-a mai putut să aştepte, fiindcă ar fi pierdut oferta pe care o avea din Emirate. Cel puţin în următorii trei ani, Olăroiu nu poate reveni în fotbalul românesc. Nu o să stea în această perioadă la clubul cu care a semnat în vară (n.r. – Al-Ahli Dubai). Cred că cineva din Europa îl va lua.
Priorităţile lui Iorgulescu
*Mă gândesc ca, împreună cu FRF, să atragem fonduri pentru trei centre de copii şi juniori la nivelul ţării. Vreau să creştem jucători, să nu mai importăm non-valori, iar astfel să alimentăm, în final, şi echipa naţională.
*Tot în colaborare cu FRF vreau să venim cu nişte facilităţi fiscale, mai ales prin implicarea politicului. Politicul trebuie ţinut aproape de fotbal, nu trebuie îndepărtat. OK, politicul nu se poate implica în fotbal, dar poate ajuta fotbalul.
*Pe lângă facilităţi fiscale, aş vrea şi o lege a sponsorizării mai permisivă. Apoi, aş vrea să aducem nişte modificări la legea sportului, împreună cu oamenii politici.
*Aş vrea să facem un cod de etică al patronilor, preşedinţilor şi al oamenilor din fotbal. Altfel, oamenii o să înceapă să creadă că fotbalul înseamnă o bălăcăreală, un conflict permanent.
*Mă gândesc să reluăm Cupa Ligii, dar să refacem şi selecţionata divizionară, care exista pe vremea când eram preşedinte la FC Naţional, dar care n-a avut continuitate. Avem nevoie de o selecţionată divizionară, fiindcă există un segment de jucători de 22, 23 de ani, până la 27 de ani, care nu prind echipa naţională. Sunt jucători în formă, cărora ar trebui să le dai o activitate şi la nivel internaţional. Poate astfel câţiva dintre ei vor sări, ulterior, la echipa mare. Aşa era pe vremea mea.
*Cupa Ligii s-ar disputa atunci când există o întrerupere a campionatului pentru meciurile echipei naţionale. Acum, fotbaliştii rămaşi la cluburile lor se duc la munte şi fac un stagiu de pregătire. Totuşi, cea mai bună pregătire e meciul. Cupa Ligii aduce aceste meciuri în care pot evolua cei care nu prind, de obicei, echipa în campionat. Ar fi o competiţie foarte importantă.
Votul secret îl poate dezavantaja
Iorgulescu spune că un detaliu poate conta enorm în ziua alegerilor. „Eu acum mă întâlnesc cu diverşi patroni, care poate că mă vor pe mine şef la LPF. Problema e că, în ziua alegerilor, de exemplu, nu vine însuşi Neculaie de la Braşov să voteze, ci îl va trimite pe Zotta. Votul va fi secret, aşa că un patron poate că mă vrea pe mine, însă omul trimis de el îl poate vota pe Dragomir“, a explicat Iorgulescu.
VEZI FRAGMENTE VIDEO DIN INTERVIUL CU GINO IORGULESCU