Pasionată de design interior şi premiantă la şcoală. Cine este Ana Bogdan, revelaţia tenisului românesc la US Open 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Bogdan
Ana Bogdan

Ana Bogdan (22 de ani) este, fără îndoială, omul momentului în tenisul feminin românesc. Venită din calificări, ea a ajuns în turul secund la US Open, după o revenire de excepţie în faţa Soranei Cîrstea, pe care a învins-o după ce a fost condusă cu 6-0 şi 5-2.

Siteul doartenis.ro prezintă cele mai importante din viaţa şi cariera Anei Bogdan.

Schiul, prima dragoste. Primul sport practicat de Ana Bogdan a fost, firesc, schiul. Spun firesc pentru că amândoi părinţii Anei au fost schiori profesionişti, tatăl ei este acum instructor de schi, iar familia stă de o viaţă în Sinaia. Aşa că era şi păcat să nu schieze cea mică. Şi, cum prima dragoste nu se uită niciodată, Ana iese pe pârtie de fiecare dată când poate în vacanţele de iarnă. Sportiva explica într-un interviu acordat anul trecut pentru publicaţia ”Ziar de Sinaia” ce înseamnă schiul pentru ea: „Nicăieri nu am sentimentul de libertate, împlinire şi echilibru ca atunci când merg să schiez”, spunea ea.

A început tenisul la 8 ani, din întâmplare. Începuturile ei în tenis au ţinut mai mult de hazard decât de dorinţă. Aşa cum am spus, Ana era o viitoare schioare de performanţă, fiind foarte talentată în acest sport. Numai că pentru a schia ai nevoie de zăpadă, iar într-una dintre ierni a nins foarte puţin. Drept urmare, Ana a vrut să-şi umple timpul cu un alt sport şi a început să joace tenis. Avea 8 ani când a început serios, căci ea pe terenurile de tenis a călcat când avea vreo 5 ani.

În Sinaia era un singur teren, ea era singura tenismenă din oraş. Ar putea părea o înfloritură pentru ca povestea să fie mai frumoasă, dar aceasta era realitatea atunci: când Ana s-a apucat de tenis în oraşul Sinaia exista un singur teren de tenis, pe zgură. Apoi au mai apărut două acoperite, la şcoală şi la liceu. Cum numărul terenurilor de tenis era direct proporţional cu interesul locuitorilor pentru acest sport, concluzia evidentă, confirmată şi de Ana în interviuri este dramatică: ea era singura jucătoare de tenis din oraş!   

 Tatăl, primul antrenor. Maşina, singurul partener. Când eşti singurul tenismen din oraş, evident că nu ai de unde alege un antrenor sau un partener. Aşa că primii paşi în acest sport au fost făcuţi alături de tatăl ei, Ion Bogdan, care a antrenat-o timp de patru ani. Cum nu exista un al doilea jucător cu care s bată mingea, partener de antrenament i-a devenit o maşină care îi trimitea mingi din terenul celălalt.

Ce vis are în tenis. Evident, primul obiectiv al Anei este acela de a intra în Top 100, iar la cum joacă e de aşteptat ca acesta să se îndeplinească în cel mai scurt timp. Dar visul ei cu care a început tenisul a fost să ajungă între primele 10 jucătoare din lume.

Kim Clijsters şi Roger Federer, jucătorii preferaţi. Ana a declarat de mai multe ori că jucătoarea ei preferată este Kim Clijsters, fostul lider mondial. Evident, nu a putut-o urmări pe belgiancă decât la televizor, dar s-a îndrăgostit de jocul ei. De asemenea, a recunoscut că îi place foarte mult stilul de joc al lui Roger Federer.

Cea mai mare victorie din carieră. Cea mai importantă victorie din carieră a venit luna trecută şi a fost obţinută în faţa unui fost lider mondial: sârboaica Jelena Jankovic. Performanţa a fost realizată în turul secund al turneului WTA de la Florianopolis (Brazilia), unde Ana a ajuns în semifinale. Victoria aceea a fost cu atât mai importantă cu cât atunci când avea 16 ani, românca o nominaliza într-un interviu pe Jankovic drept jucătoarea preferată.       

Premiantă la şcoală. Ana Bogdan este una dintre sportivele care au îmbinat foarte bine sportul cu şcoala. De altfel, până în clasa a opta, a fost mereu prima în clasă. Apoi, la liceu, a început să se concentreze pe tenis, dar nu a ales o clasă cu profil sportiv, ci una cu profil uman.

Suprafaţa preferată. Chiar dacă a început tenisul pe zgură, Ana Bogdan se simte cel mai bine pe hard. De altfel, ea a şi obţinut pe această suprafaţă cele mai bune rezultate din carieră, iar parcursul de la US Open din acest an e cel mai bun exemplu.

Are o soră mai mică, Ioana. Născută pe 25 noiembrie 1992, Ana Bogdan are o soră mai mică, Ioana. Aceasta e cu 7 ani mai mică, dar cele două sunt foarte apropiate. Evident, amândouă schiază şi amândouă joacă tenis, Ana şi Ioana făcând chair pereche la câteva turnee ITF.

E stângace din naştere, dar joacă ţinând racheta în mâna dreaptă. Ana Bogdan e o jucătoare specială. Stângace din naştere, ea joacă de fapt cu mâna dreaptă. Într-un interviu mai vechi ea recunoştea că un antrenor i-a spus, când era la începuturile carierei, că este mai eficient să joace cu dreapta. Şi se pare că sfaturile au fost de folos.

Joacă în ITF de la 13 ani. Ana Bogdan a intrat în turneele profesioniste de mică. La 13 ani a jucat în primele competiţii ITF, aşa că s-a obişnuit de când era adolescentă cu presiunea competiţiei.

Pasionată de design interior. După retragere, Ana ar vrea să facă o carieră în design interior.

Sporturi preferate. În afară de tenis şi schi, iubeşte snowboardingul, înotul, călăria şi îi place să se plimbe.

Turneele favorite. Turneele ei favorite sunt, în afara celor de Grand Slam, cele de la Bad Gastein, Rio Open şi Stanford. Cred că şi Florianopolisul poate fi trecut pe listă, deşi nu a fost nominalizat.

Bani în carieră. Anul acesta a câştigat, din tenis, până la US Open, 41.049 dolari. În total, în carieră a obţinut 157.931 dolari. Suma va creşte mult după US Open, acolo unde, prin calificarea în turul secund, şi-a asigurat 77.000 de dolari.

Cel mai bun loc din carieră. De luni, Ana Bogdan ocupă poziţia 116 în clasamentul mondial. Dar cel mai bun loc ocupat de ea în ierarhia WTA a fost 110, pe care s-a aflat la 15 august 2016.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite