Năstase, descris de prietenul său de 47 de ani: „Un clovn slobod la gură. Ilie, e timpul să te retragi!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Năstase
Ilie Năstase

Richard Evans, editorialist pe mai multe site-uri prestigioase de tenis, a făcut o „radiografie“ complexă despre omul căruia i-a dedicat şi o carte.

Ilie Năstase riscă suspendarea pe viaţă din tenis, după ce le-a înjurat pe britanice, iar un om care i-a urmărit cariera îl sfătuieşte să se retragă de la echipa de Fed Cup a României, în loc să aştepte verdictul Federaţiei Internaţionale de Tenis (ITF).

Într-un editorial scris aici, Richard Evans şi-a expus părerile despre bunul său prieten, Ilie Năstase, oferind un portret asupra caracterului acestuia.

Ce a scris?

*Le-a trimis flori (n.r. – britanicelor). E suficient? E suficient să împiedice suspendarea sa de la orice activitate oficială legată de tenis pe viaţă? Aproape sigur, nu.

*Îl cunosc pe Năstase de 47 de ani şi am văzut tot ce era de văzut despre el. Dacă îi iau apărarea? Bineînţeles că nu. Dacă îl înţeleg? Nu în totalitate. 

*Pentru ca cineva să-l înţeleagă pe acest clovn complex – chiar e un clovn şi unul foarte bun – ai nevoie de studii superioare în psihologie. Dar şi o astfel de pregătire ar putea fi insuficientă.

*Am publicat o carte despre omul care, inevitabil, e poreclit „Nasty“ şi asta e ce am scris în prima pagină: „Asta e povestea unui om haios, cu multe defecte, un atlet de elită, un om născut să facă spectacol. Dar aceasta nu e o descriere suficientă pentru Ilie Năstase, unul dintre cele mai excentrice personaje care au apărut în lumea sportului. Când sângele său balcanic fierbe din cauza fricii, a furiei sau a indignării, emoţiile erup cu o intensitate de neînţeles pentru cei mai mulţi oameni. Ruşinaţi şi şocaţi, ne dăm la o parte din calea lui şi ne uităm în altă parte…

*În anii ’70, oamenii erau dispuşi să treacă totul cu vederea mult mai uşor. Femeile acceptau avansurile sexuale ca făcând parte din viaţa lor zilnică. Arbitrii, cei mai mulţi dintre ei amatori şi nepregătiţi, nu ştiau cum să-l controleze pe Năstase şi majoritatea lor erau batjocoriţi de acest maestru de ceremonie care făcea ce voia, în funcţie de dispoziţia sa emoţională. Publicul, de cele mai multe ori, îl adora, fiindcă nu era doar talentat, dar şi cu adevărat amuzant. Până îşi pierdea controlul.

*Există mereu o graniţă pe care nu o poţi depăşi, atunci când te afli în faţa publicului. Năstase n-a înţeles niciodată acest lucru. Era capabil de a spune nişte lucruri de neiertat. Odată, pe când juca la World Team Tennis, s-a apropiat de proprietarul echipei adverse, care stătea pe marginea terenului, şi i-a zis că i-ar face ceva prietenei acestuia, folosindu-şi racheta pentru a-şi ilustra intenţia. 

*Şi atunci, de ce a fost tolerat? De ce Simona Halep şi Sorana Cârstea au spus că ele savurează să joace în echipa de Fed Cup sub comanda sa? De ce eu îl consider un prieten? Pentru că, de cele mai multe ori, Ilie Năstase e unul dintre cei mai amabili şi săritori oameni cu care te poţi intersecta. Sunt dispus să spun că numărul celor care au beneficiat, inclusiv financiar, de generozitatea lui Ilie şi de bunătatea lui e mult mai mare decât numărul celor care au fost jigniţi de el.

*Într-un an, atunci când era în cursă pentru câştigarea French Open, un motociclist român a sosit tocmai de la Bucureşti. Încerca să stabilească un record prin a merge înapoi tot cu motocicleta. Doar că motocicleta lui era un dezastru. Ilie i-a cumpărat una nouă . Nu era un om bogat în acele vremuri, dar asta nu conta pentru el. În fiecare seară, ducea vreo 20 de oameni la cină şi nu lăsa ca ei să se atingă de nota de plată. Poveştile cu generozitatea lui sunt interminabile.

*Am povestit aceste episoade ca să înţelegeţi că toţi oamenii sunt capabili de a face şi lucruri bune, dar şi lucruri rele. Doar că latura murdară a caracterului lui „Nasty“ e mult mai aproape de suprafaţă şi, atunci când e supusă stresului, izbucneşte. Dar nu e singurul în această situaţie. Am urmărit campioni în discipline sportive diferite şi mulţi dintre ei se schimbă radical, atunci când sunt departe de arena sportivă şi de competiţie. Vreţi să vă povestesc despre John McEnroe?

*Năstase n-a fost niciodată în stare să-şi gestioneze emoţiile şi, de aceea, chiar dacă a fost un geniu al tenisului, a câştigat doar două trofee de Mare Şlem. De multe ori, ceva a fiert în interiorul său şi vulgaritatea a erupt.

*Mă tem că nu va exista vreo revenire pentru Năstase după acest ultim episod murdar. Doar dacă Simona Halep îşi foloseşte influenţa, ea fiind singura mare stea din tenisul românesc, şi cere în mod explicit revenirea lui Năstase, acesta va mai fi căpitanul nejucător al României.

*Personal însă, eu cred că e timpul ca Năstase să se retragă. E incredibil că vârsta nu i-a potolit furia şi cel mai bine ar fi să nu-i mai vedem crizele de nervi. Eu prefer să trăiesc cu amintirea acelui om generos şi amuzant, decât să am în faţa ochilor acel individ slobod la gură. 

Cine e Richard Evans?

*Editorialist pentru site-uri şi publicaţii precum „The Guardian“, wimbledon.com, 10sballs.com şi atpworldtour.com, Richard Evans e printre cele mai avizate voci din lumea tenisului. Părerile sale sunt publicate, frecvent, pe site-urile menţionate şi preluate de altele.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite