MTS-ul, aproape de a pierde controlul asupra eliberării carnetelor de antrenor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antrenorii din România sunt formaţi la CNFPA, instituţie condusă de Adrian Ilie
Antrenorii din România sunt formaţi la CNFPA, instituţie condusă de Adrian Ilie

Facultăţile private din România râvnesc să primească dreptul de a elibera carnetele de antrenor, atribuţie care este deţinută în acest moment, legal, doar de Ministerul Tineretului şi Sportului prin Centrul Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor (CNFPA).

În cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului funcţionează ca instituţie publică de stat Centrul Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor (CNFPA), care asigură reglementarea calificării de antrenor în colaborare cu federaţiile sportive naţionale. Această instituţie are ca obiect formarea, perfecţionarea şi promovarea antrenorilor, având atribuţia de a elibera carnetele de antrenor. Aceste carnete au fost eliberate în toată istoria sportului românesc doar de autorităţi naţionale de specialitate. În prezent, doar MTS, prin CNFPA, are dreptul legal de a elibera acest act pentru toţi antrenorii din România.

În acest context, facultăţile private înfiinţate peste noapte râvnesc să primească şi ele dreptul de a elibera aceste carnete de antrenor. După 1989, Facultăţile de Educaţie Fizică şi Sport s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie, nu toate fiind acreditate de Ministerul Educaţiei să formeze antrenori. Cu alte cuvinte, aceste facultăţi doresc să scoată antrenori pe bandă rulantă, punând deja în discuţie un proiect privind statutul antrenorilor prin care cer dreptul de a elibera propriile carnete de antrenori. Situaţia a fost explicată de directorul CNFPA, Adrian Ilie, care a precizat că, din fericire pentru sport, un astfel de proiect are şanse foarte mici de a fi adoptat. Dacă ar fi fost adoptat, MTS-ul ar fi pierdut controlul asupra eliberării carnetelor de antrenor, iar sportul ar fi riscat să intre în haos.

“E un abuz, o încălcare a legii. Responsabil pentru această situaţie este Ministerul Educaţiei. Cei care au semnat nu şi-au asumat ce au semnat. Au semnat azi şi mâine au fost schimbaţi din funcţie. Iar ce au semnat ei a rămas valabil. S-a urmărit ca specializările să fie oferite de şcoli private, să nu mai dea ministerul nostru carnetul de antrenor, ci orice şcoală privată. Oricine îşi face şcoală privată, poate să dea un carnet de antrenor. Federaţiile au fost trecute pe linie moartă în această ecuaţie. Ministerul Sportului a înţeles situaţia şi acum încearcă să reglementeze problema. Din fericire, ceea ce au urmărit ei nu s-a realizat. Acum se vor face propuneri, federaţiile, direcţiile de sport judeţene, cluburile, facultăţile de sport vor dezbate acest proiect pentru a-i găsi o finalitate”, a comentat Adrian Ilie. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite