Liga Europa/ Astra, primă de calificare dublă faţă de Petrolul. Totul despre Petrolul - Dinamo Zagreb şi Lyon- Astra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astra şi Petrolul au rămas singurele reprezentante ale României în lupta pentru Liga Europa şi joacă diseară manşa tur din play-off.

Giurgiuvenii s-au deplasat în Franţa, la Lyon, în vreme ce „lupii” primesc acasă pe Dinamo Zagreb. Două confruntări cu două echipe tari, care pornesc ca favorite, dar care au destule temeri vizavi de forţa echipelor noastre.
Mult mai potentă financiar, Astra, patronată de cel mai bogat român, Ioan Niculae şi-a permis să promită jucătorilor o primă consistentă de calificare, fiecare fotbalist urmând a încasa 20.000 de euro dacă echipa trece de Lyon. Petroliştii, în schimb, vor lua doar câte 10.000 de euro dacă elimină Dinamo Zagreb, gruparea ploieşteană având de acoperit golul lăsat de suspendarea contractului de plată a performanţei de către Primărie. Pentru a-şi putea respecta promisiunile făcute către jucători, conducerea clubului plăteşte din bugetul clubului aceste prime, aşteptând să recupereze banii după ancheta DNA.
Şi Astra şi Petrolul au însă asigurat minimum 1,3 milioane de euro de la UEFA, dacă intră în grupe. Aceasta este suma iniţială, la care se adaugă bani pentru fiecare punct câştigat, din drepturile tv, din vânzarea biletelor şi din market-pool. Un sezon rezonabil de Liga Europa aduce de regulă mai bine de 3 milioane de euro în contul unui club şi suma poate creşte dacă se obţine calificarea în primăvara europeană. Sunt bani care ar conta semnificativ la bugetul celor două formaţii din Liga I.
„Charlie Sheen” vs „Fascistul”
Conform afirmaţiilor lui Răzvan Lucescu, obiectivul cert al Petrolului este calificarea în grupele Ligii Europa, şi mai apoi titlul. „Participarea în această competiţie îţi oferă o experienţă extraordinară”, şi-a motivat el discursul. Lucescu a ajuns cu Rapid până în sferturile competiţiei în 2006, iar Adrian Mutu a jucat chiar în semifinale în 2008. „Briliantul” vrea să le dea o palmă croaţilor după ce presa din Zagreb a scris despre el că este un Charlie Sheen al fotbalului, scoţând în evidenţă episoade controversate din trecutul său. Mutu se află în faţa meciului cu numărul 58 în cupele europene şi până acum a marcat de 27 de ori.
Şi cei de la Dinamo au personaj controversat, care asemenea lui Mutu, poartă banderola de căpitan al echipei. Este vorba de veteranul Josip Simunici, care a fost suspendat de FIFA pentru scandări fasciste la finalul meciului retur din barajul pentru calificarea la CM 2014, care a consfinţit calificarea Croaţiei în faţa Islandei. Simunici a încasat zece etape de suspendare şi interzicerea accesului pe stadioane la Cupa Mondială, întrucât a luat un microfon în mână şi  a strigat „Za Dom! (Pentru patrie!)”, suporterii răspunzând „Spremni! (Suntem pregătiţi). Aceste sloganuri datează din perioada în care Croaţia era aliata Germaniei naziste în timpul celui de-al doilea război mondial. Culmea, Simunici a fost “turnat” chiar de presa croată care a difuzat un clip cu toată scena şi care a ajuns pe masa FIFA.
Grigore, spionul “Astrei”
Astra a plecat ieri în Franţa fără unul dintre stâlpii apărării. Valerică Găman este accidentat şi ar putea rata chiar şi returul. După ce că are un lot restrâns numeric, giurgiuvenii nu sunt siguri nici de prezenţa mijlocaşului Vincent Laban, care nu e refăcut complet. Pentru că şi stafful tehnic este mic, Astra n-a avut pe cine să trimită la Lyon, ca să-i vadă pe francezi la lucru, meciul acestora din ultima etapă de campionat disputându-se în acelaşi timp cu cel al echipei lui Isăilă. În lipsa unui om la faţa locului, conducerea Astrei a apelat la “spionul” Dragoş Grigore, care a  jucat cu Toulouse contra lui Lyon şi care a oferit informaţii prin intermediul fostului său coleg de la Dinamo, Laurenţiu Rus. “Oricum, Lyon nu mai e ce a fost odată, iar în fotbal s-au văzut multe surprize”, a comentat antrenorul Daniel Isăilă duelul cu francezii. Totuşi, diferenţa valorică dintre cele două loturi este considerabilă. Lyon e cotată la 102 milioene de euro, iar Astra doar la 29 de milioane de euro.

Petrolul a învins pe Dinamo Zagreb cu 2-0 în iunie, într-un meci de pregătire

Petrolul – Dinamo Zagreb
Ora 20.15 – Pro TV
Petrolul: Pecanha – Alcenat, Geraldo, Hoban, Fanchone – Mustivar, De Lucas – Teixeira, Mutu, Albin – Tamuz. Antrenor: Răzvan Lucescu
Rezerve: Cobrea – Beţa, Gerson, Priso, Marinescu, Nepomuceno, Nkoyi 
Dinamo: Eduardo – Pinto, Sigali, Simunici, Pivarici – Ademi, Brozovici, Machado – Soudani, Wilson, Cop. Antrenor: Zoran Mamici
Rezerve: Jezina – Simunovici, Vukojevici, Henriquez, Anatolici, Adriajasevici, Pjaca


Olympique Lyon – Astra
Ora 21.30, Digisport
Lyon: Lopes – Jallet, Kone, Rose, Tolisso – Ferri, Gonalons, Mvuemba – Lacazzetet, Danici, Njie. Antrenor: Hubert Fournier
Rezerve: Gorgelin - Fofana, Grenier, Gourcuff, Dabo, Bahlouli, Yattara
Astra: Lung – Rus, Youseff, Oros, Morais – Seto, Yahaya – Enache, Budescu, William – Fatai Antrenor: Daniel Isăilă
Rezerve: Coman – Pliatskis, Bukari, Ioniţă, Grandin, Cristescu, Alibec
 

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite