Sfere semantice

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
6

Cîndva, într-o trecută şi amicală discuţie, un nume cu ecou şi cu o stea mare pe umăr sublinia efectul semantic al formulei „Am onoarea!”. Din perspectiva altitudinală a Domniei Sale, sfera semantică înnobilează pe cel care emite discursul, mai mult decît dacă ar insista pe un cazon „Să trăiţi!”.

1

Adevărul e că devine importantă şi aria de manifestare. Probabil că într-un fel reacţionezi în cazul unui coleg de breaslă, şi în alt fel în faţa unui şef. Şi nu mă gîndesc la cel de scară.

Citeam într-un studiu serios că în perioada 1878-1914, „între ei, ofiţerii, indiferent de grad, exprimau respectul prin «Am onoarea!»[1]. Din păcate, azi, practica socială îţi arată, uneori, că eşti în afara sferei semantice a discursului etic. Dacă te simţi vexat, renunţi printr-un gest umil, completat cu andantele:

„Să trăiţi!”

Cu altă ocazie, atmosfera cotidianului m-a plasat pe un cîmp al unei bătălii, în care cel mai înalt nivel al discursului preopinentului, cu acute guturale şi certe modele de influenţare, a fost empatica ecuaţie de respect:

„Unde-i blegul de...?”
4

Noroc de unda evanescentă, care s-a lovit de fereastra închisă şi a mişcat din balamale uşa biroului la care aşteptam. Mi-a fost greu să mă strecor în impozantul decor limitat de grinzi solide. Îmi treceau prin minte scenarii şi ritualuri practicate de budişti în pagoda sapienţei. Calmul şi stăpînirea de sine îmi amortizau ceva din pornirile viscerale. Nu era greu să mă pun în situaţia „blegului” – adică nătărău, prost. Am sesizat şi preferinţa pentru comunicarea inegală – eu, în picioare, cel cu interes pentru luptă, aşezat. Era clar că ceva din ceea ce făcusem nu era bine înţeles, construcţiile de semnificaţii pluteau pe fluviul incertitudinilor. Am încercat să navighez pe luciul înţelepciunii. Mi s-au modificat rapid viteza de cart şi coordonatele de navigaţie printr-o tehnică a peroraţiei mult schimbată: „Nu-ţi permit să raportezi!” Încă o încercare de a redresa cursul navei. Acelaşi răspuns. Corabia s-a scufundat din cauza echilibrului instabil. M-am retras de pe punte cu acelaşi edificiu de semnificaţii:

„Am avut onoarea!”

*

(din volumul „Life stuff sau Învăţături pentru Andreea”, lansat la „Bookfest 2016”.)

*

Cezar Pârlog este autorul volumului de proză scurtă „Flori, fete, fiţe sau băieţi”, apărut la Editura Tracus Arte în anul 2014, care a obţinut Premiul Naţional „Vasile Voiculescu” la secţiunea proză, ediţia XXVI.


[1] Dumitru Bleoancă, Statutul social al militarilor armatei române în perioada 1878-1914, Editura Universităţii Naţionale de Apărare, 2003.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite