Românii refuză să înveţe o meserie chiar şi în plină criză de specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai recent studiu făcut de Biroul European de Statistică – Eurostat scoate la iveală faptul că românii nu prea sunt interesaţi să participe la cursuri de educaţie non formală şi la programe de training comparativ cu alţi europeni. Iar asta în contextul în care angajatorii români se plâng că nu găsesc forţă de muncă calificată.

Românii nu prea sunt interesaţi să participe la cursuri de educaţie non formală şi la programe de training comparativ cu alţi europeni, ţara noastră fiind plasată pe ultimul loc la nivel european din acest punct de vedere. Concluzia se desprinde din cel mai recent studiu făcut de Biroul European de Statistică - Eurostat. Iar asta, în contextul în care angajatorii români se plâng că nu găsesc forţă de muncă calificată. Concret, proporţia celor cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani care au luat parte la activităţi de training la nivel european a fost de 10,9% în 2017, în creştere faţă de anii precedenţi. Danemarca, Suedia şi Finlanda sunt statele europene în care adulţii sunt implicaţi frecvent în programe de educaţie non formală pe întreg parcursul vieţii, la pol opus fiind state precum România, Bulgaria, Croaţia, Slovacia sau Polonia. 

Datele Eurostat subliniază că, la nivel european, femeile sunt mai interesate să participe la programele de training decât bărbaţii. Mai exact, 11,8% din europence au fost implicate în diverse traininguri, în timp ce doar 10% din bărbaţi au fost angrenaţi în astfel de activităţi, arată sursa citată. „Nici în această privinţă România nu a stat foarte bine”, notează specialiştii europeni. 

Cât de importante sunt trainingurile pentru angajaţi

Dezinteresul românilor nu-i miră pe specialiştii în piaţa muncii. Aceştia afirmă, totuşi, că pentru a putea face faţă cerinţelor angajatorilor, este esenţială formarea continuă, fie că ea este reprezentantă de traininguri, cursuri de recalificare, cursuri online, programe de formare autodidacte sau cursuri făcute de universităţi. 

„Contează foarte mult în ochii angajatorului gradul de implicare al persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Spre exemplu, se tot vorbeşte de criza de talente şi de criza forţei de muncă calificate. Însă dacă ne uităm în piaţă, vedem că multe companii disponibilizează persoane care au 50 - 55 de ani şi angajează în locul lor tineri, fără experienţă. Este esenţial, pentru un asemenea fost angajat, cu experienţă, ca atunci când vede că nu reuşeşte să obţină un loc de muncă într-un domeniu, să se reeduce, să ia parte la cursuri de recalificare, la traininguri”, a explicat, pentru „Adevărul”, Gabriel Chicioreanu, specialist în recrutare. 

70% din angajatori se plâng că nu găsesc forţă de muncă calificată

Cei cu studii superioare, mai interesaţi de educaţia continuă

În cazul persoanelor cu studii medii, interesul pentru programele de educaţie formală ori non formală nu este aşa ridicat. Analiza Eurostat evidenţiază că printre românii interesaţi să ia parte la asemenea programe sunt cei care au studii superioare. Şi din perspectiva vârstei, specialiştii susţin că interesul e mai crescut în rândul celor din categoria de vârstă 25-34 de ani în timp ce interesul pentru cursuri al celor cu vârste cuprinse între 55 şi 64 de ani este unul mai redus.

„Programele de educaţie non formală le oferă posibilitatea tinerilor de a învăţa unii de la alţii. Iar experienţa respectivă poate fi ulterior aplicată la locul de muncă, ceea ce contează mult în ochii angajatorului. De asemenea, voluntariatul e benefic, mai ales că, de ceva vreme, voluntariatul se consideră experienţă în câmpul muncii. Este esenţial ca tinerii să se implice ocazional în diverse organizaţii pentru că astfel au şansa să vadă ce se întâmplă pe piaţa forţei de muncă”, a completat Gabriel Chicioreanu. 

Angajatorul, principalul furnizor de traininguri

La nivel european, principalul furnizor de formare din anul 2017 a fost chiar angajatorul, conform Eurostat. O treime din activităţile de training au fost oferite de companii propriilor angajaţi, fie că a fost vorba de cursuri de comunicare, leadership sau cursuri de limbi străine. Centrele de training şi programe de formare au început să fie din ce în ce mai căutate, la fel şi universităţile care oferă diplome pentru cursuri de scurtă durată, arată sursa citată.

România se confruntă cu o acută criză a forţei de muncă, care va continua şi în 2019, potrivit specialiştilor în piaţa muncii. Lipsa forţei de muncă este generată de exodul tinerilor, aceştia preferând să lucreze pe lefuri mai mari în străinătate. Inclusiv domeniul IT a ajuns să se confunte cu deficit de personal, dar probleme majore întâmpină angajatorii din domeniul HoReCa şi cei din industria tehnică, conchide Gabriel Chicioreanu. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite