Parlamentul nu răspunde la telefon

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Posibila audiere în Parlament a candidaţilor pentru Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării se face în acelaşi stil netrasparent cu care ne-au obişnuit autorităţile – nu se anunţă oficial, nu se răspunde la emailuri, nici măcar la telefon, eventual se trimit sms-uri candidaţilor cu o seară înainte.

După aventurile desemnării reprezentanţilor societăţii civile în Consiliul Naţional de Integritate am zis să mai facem o treabă şi ne-am implicat, noi, cei de la APADOR-CH, în procedura de desemnare a noilor membri în Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, procedură care ar trebui încheiată până pe 22 aprilie când expiră mandatele a şase actuali membri. Ne dorim un nou Colegiu director al CNCD mai profesionist şi deci mai eficient. Se pare că suntem puţin masochişti.

După ce ne-am consultat cu colegii din Coaliţia Anti-discriminare ne-am apucat de treabă: studiat legislaţie relevantă, analizat practici, identificat candidaţi potriviţi, consultat organizaţii neguvernamentale nemembre ale coaliţiei, depus candidaturi. Am trimis şi cereri de informaţii de interes public la Parlament să ne interesăm de calendarul procedurii. Ne-am uitat şi la celelalte candidaturi depuse şi am văzut vreo trei care nu aveau ce căuta acolo aşa că le-am contestat ieri, adică în termenul legal de 10 zile de la publicare (pentru că studiasem legislaţia şi am ştiut că avem dreptul să facem asta). Adică am făcut tot ce ţinea de noi.

Până aici toate bune şi frumoase. Suntem însă în etapa Parlament. V-am zis mai sus că noi ne-am făcut treaba şi am întrebat oficial care este calendarul procedurii. Ce nu v-am spus este că răspunsurile primite de la Senat şi Camera Deputaţilor au fost incomplete, mai exact ne-au spus doar data la care se pot depune candidaturile, 9 martie. Nimic despre ce se va întâmpla ulterior.  

Ei, şi aseară apare din senin o vorbă, cum că audierile candidaţilor vor fi marţi. Cum, zic, e doar un zvon, nu e nici un anunţ public, nici pe site-ul Camerei Deputaţilor, nici pe cel al Senatului. Azi dimineaţă mai apare o vorbă care deja nu mai arăta a vorbă goală: audierile vor avea loc la Camera Deputaţilor, marţi, 24 martie, la ora 10:00, în sala Avram Iancu. Detalii care deja fac un zvon să pară mai puţin zvon. Ca urmare ne apucăm de verificat din surse oficiale: scriem şi trimitem prin fax cereri de informaţii la secretariatele Camerei şi Senatului şi punem mâna pe telefon.

Poate vă amintiţi ping-pong-ul cu telefoanele la Senat de când cu desemnarea membrilor CNI. La asta mă aşteptam şi acum, dar n-a fost aşa. Pur şi simplu azi nu a răspuns nimeni la telefon. Ca să fie şi mai clar: azi, înainte de ora 12, nu la sfârşitul programului, la centrala telefonică a Parlamentului nu a răspuns nimeni la telefon. Recapitulare: trimis fax, dat telefon, ce se mai poate face? E-mail. Dat e-mail la secretariatul Senatului. Nimic.

Cert e că azi, vineri la ora 14, nu ştim dacă va fi sau nu va fi audiere marţi. Şi mai ştim sigur că acei candidaţi pe care i-am propus noi nu au fost anunţaţi când va avea loc audierea. Unii nu sunt în Bucureşti.

Sper să fie totuşi doar un zvon. Dar dacă nu e, stimaţi candidaţi nebucureşteni, pregătiţi-vă să zburaţi spre Parlament.


text de Maria Nicoleta Andreescu - sociolog

Maria-Nicoleta Andreescu este sociolog cu experienţă în domeniul delincvenţei juvenile. S-a alăturat APADOR-CH în 2007, centrându-şi activitatea pe domeniile: transparenţă instituţională, evaluarea respectării drepturilor omului în penitenciare, abuzuri ale poliţiei. Începând cu 2013 este directorul executiv al asociaţiei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite