Ministrul Muncii: indemnizaţia de creştere a copilului ar putea reveni la 85% din venitul părintelui, fără plafon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii ar putea sta acasă cu bebeluşii mai mult timp, pe aceeaşi indemnzaţie FOTO Shutterstock
Părinţii ar putea sta acasă cu bebeluşii mai mult timp, pe aceeaşi indemnzaţie FOTO Shutterstock

Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, a anunţat că se lucrează la posibilitatea revenirii cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului la 85% din venitul mediu salarial al părintelui în ultimele 12 luni înaintea naşterii celui mic, însă nu va creşte alocaţia pentru copii.

Ministrul Muncii a declarat, de Ziua Internaţională a Copilului, că alocaţia de stat pentru copii va rămâne aceeaşi, dar se analizează posibilitatea de a se suplimenta veniturile pentru copiii din familiile care au nevoie de ajutor, a explicat Rovana Plumb, potrivit Mediafax.

Oficialul a precizat totuşi că se lucrează la posibilitatea de revenire a cuantumului indemnizaţiei de creştere a copilului, astfel încât să reprezinte din nou 85% din câştigul mediu salarial al părintelui dinaintea naşterii copilului, fără nicio plafonare.

Întrebată dacă ia în calcul şi o majorare a pensiei sociale, de la 350 la 380 de lei, Plumb a declarat că se doreşte acest lucru, dar se analizează posibilităţile financiare.

Pensiile sociale, primele pe lista unei eventual majorări

"Acestea reprezintă un obiectiv de lucru în momentul de faţă, astfel încât să le mărim, pentru că 350 de lei este un cuantum foarte mic şi nu se poate trăi. Dar este vorba de o discuţie pe o plajă mai largă, pentru că avem peste două milioane de pensionari care au pensia sub 700 de lei. Principala categorie către care ne vom îndrepta este cea a pensionarilor care primesc această indemnizaţie socială de 350 de lei. În momentul de faţă, nu pot să mă pronunţ, pentru că au fost atât de multe categorii care au fost defavorizate de guvernările PDL, şi încercăm să găsim un echilibru şi să ne îndreptă atenţia în aşa fel încât, pe principiul echităţii, să încercăm să reparăm toate greşelile şi nedreptăţile", a mai spus ministrul.

În prezent, indemnizaţia pentru creşterea copilului este de 85% din media veniturilor nete înregistrate în ultimele 12 luni. Cuantumul ei nu poate însă depăşi 3.400 de lei, în cazul celor care optează pentru un concendiu de un an de creşterea copilului, respectiv 1.200 de lei, în cazul unui concediu de doi ani.


Pe aceeaşi temă:

Ministrul Muncii, Rovana Plumb: Dorim ca până în 2020 să nu mai avem copii în centre de plasament

Senat: Părinţii ce au avut venituri 12 luni în ultimii 2 ani anteriori naşterii vor putea lua indemnizaţie

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite